Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Автори
Е-книги (259)
Безплатни е-книги (187)
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници


Как да издадем книга
Колко получава авторът
Калкулатор за издаване
Вход
E-книги  
БИБЛИОТЕКА

Българска поезия
  любовна лирика
  хумористична поезия
  поезия
  класика
Българска проза
  роман
  сборник разкази
  фантастика и фентъзи
  Афоризми
  Детски книги
  Пиеси, сценарии
Преводни
  преводен роман
  Билингва
Друга литература, периодика
  Учебници
  Документалистика
  Списания
  Вестник
  Старопечатни книги
Автори (ново)
  Списък с автори
Издаване
  Как да издаден Е-книга
  Калкулатор
  Колко получава Авторът
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
 
 
   
   
Луната вместо тебе ме целуна
Автор: Румяна Пелова
Раздел: поезия
ISBN: 9786191540136
Брой страници: 84
Издадена: 2013-03-08

Защото е измислица безшумна,

прикрила лик зад облак от надежди,

луната вместо тебе ме целуна

и залюля ме с цялата си нежност.

 

И песен тананикайки, без думи,

тя плуваше в небесната безбрежност.

Луната вместо тебе ме целуна

за лека нощ, със цялата си нежност.

 

Понеже се разхождаше по друма

на приказната обич без враждебност,

луната вместо тебе ме целуна

и приласка ме с цялата си нежност.

 

Едва ли е достатъчно безумно

да си мечтая в лунна безметежност,

как вместо нея ти ще ме целунеш

и ще ме любиш с цялата си нежност.

 

Анализа на хубавата поезия винаги съм възприемал като грях - като дисекция на жива същност. И тези редове са далеч от всеки опит да се навлезе критически в същината на стиховете от новата стихосбирка на Румяна Пелова - те са само общ поглед, светло ехо от впечатлението, което е останало у мен.

Когато прочетох и последната творба тук, опитах се сетивно, с върховете на пръстите, да почувствам най-важното, затворено между началото и края. Беше едно осезаемо раздвоение. Раздвоение между свръхсетивните пространства, които обитава духът, и онези пространства на сетивността и делничността, в които за съжаление сме принудени да съществуваме. И като че ли един порив, един стремеж към близост, едно втурване към читателя, което поставя тези стихове "на една душа разстояние" от всеки от нас. И още - една чистоплътност и прозрачност, които са емблематични за цялото й творчество.

Нежни, на места сантиментални внушения, съчетани с неочакван драматизъм, затаен страх от самотата и самотността, жажда за споделена любов и готовност за жертва - това са характерните черти на тази овладяна поезия. Някъде очертани по-оголено, но разбираемо за всеки, другаде пълни с дълбок смисъл, но езотерични; някъде като катарзисна изповед, другаде достигащо серафическите пространства на молитвата. Тук рядко има втори план на изказа, двузначност на думите, не е търсена символната им значимост, но е налице едно удивително разгъване на вътрешните обеми на лирическите нашепвания. Резултат са своеобразни поетически ноктюрни, звучащи приглушено и много често тъжно. И винаги - искрени докрай. А стара истина е, че искреността е едно от най-висшите проявления на дарбата.

Румяна Пелова е разделила стихосбирката си на пет цикъла. Но звученето им е в един ключ, много женствено и меко, като диалози с Отсъстващия пред погледа на читателя, като изповеди пред света, като вътрешни монолози, заредени с емоции и самота. Тези стихове представят поетесата не външно репрезентативно, а откъм съкровената, творческата й страна, показват еволюцията й към една синтетична образност, фокусирана както върху вътрешния й мир, така и върху отношенията на този мир със заобикалящия го свят, без псевдоизвисявания в абстрактни миражи. Или според думите на Иван Спасов това са "лирически интерпретации на живота", които изтеглят смисловите внушения в плана на психологическото и налагат като емоционална доминанта овладяната светла тъга, жаждата за обич, вечното търсене и несигурност сред грубите контури на света.

В стиховете от тази стихосбирка впечатляват полутоновете, нюансировката на словото, при която е постигната и интимност, и приповдигнатост, и една многобагреност, които гарантират по-силно емоционално въздействие. Оригинални рими, свежи метафори, внезапни поанти допълват арсенала от изразни средства на поетесата, ритмиката звучи песенно, внушенията са индиректни и вярно адресирани.

 

Не всичко в поезията може да се дефинира, някои неща могат само да се усетят. И Румяна Пелова някак неусетно ни въвежда в един свят, в който се живее по законите на чувството, на усещането, на догадката - свят, изваян от внушения, потопен в сфуматото на дисциплинираните емоции. Силата на тези пошепнати внушения идва не от афектираността и цветовата обагреност на слога, а от искрената и екстазната му проникновеност. Тези думи на д-р Спиридон Казанджиев са изречени по друг повод, но удивително подхождат за "Луната вместо тебе ме целуна". Това заглавие е спонтанно и емблематично, то не просто е изведено от текста - то отразява най-точно смисъла на поместените под него творби. Те са чудесна интимна лирика - сдържана и приглушена, изповедна и питаща, индиректна и дори стеснителна. Самият Вазов нарича любовната лирика "песни на деликатните вълнения", а Димитър Шишманов дефинира любовта като "архичовешко чувство". В интимната лирика на Румяна Пелова няма и следа от разголени псевдопризнания и еротични изявления - тук властват тихите изповеди, чистите помисли, възвишените чувства. Тук неистовото желание да бъде обичана жената от стиха се бори с несигурността, плахата надежда е изправена пред страха, че чувствата може да останат неразбрани, безответни. И никакви намеци за креватна псевдопоезия, за чаршафни инвенции - само чистота и душевност, които впечатляват.

В тази стихосбирка никъде няма да намерите насилие над словото - точно обратното, чувства се оная лекота на заплитане на стиха, на формиране на ритмиката, на естественост на поетичния изказ, което се наричат поетическо майсторство. Изповедните интонации и философските размишления се преплитат и правят споделеното мъдро, вълнуващо, зряло. Стиховете от "Луната вместо тебе ме целуна" ни въвеждат в духовно-психологическия свят на една жена, на един творец, който е далеч от спокойствието и смирението и с болезнена настойчивост се взира отвъд видимостите - там, където в дълбините на чувствата се крие истинският смисъл на нещата, достъпен само за чистия гледец на таланта.

Много още може да се каже за тази стихосбирка. Но нищо не може да замени собствения прочит. И аз препоръчвам на читателите приятна среща с творчеството на Румяна Пелова, а на стихосбирката - на добър час!

Предишна книга     Следваща книга
остатъци | Наталия Цветанова Ранена луна | Ваня Иванова
Сподели във Facebook
Коментари за "Луната вместо тебе ме целуна"
За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".
  |>>
 
Препоръчваме Ви  
  Парчета болка
  Промишлен Джихад
  За книгите и хората
  Дебелянов - избрани произведения
  Черноморски риболов
Пълен списък
Най-четени книги  
  Пътят на книгата (Въведение в книгоиздаването)
  70 години Бургаско кабелно радио
  Играта
  Мечта за книга
  Угаси светлините
Пълен списък
Нови книги  
25-05 Налъмите цъфнаха
23-05 Културното недоразумение на един народ. Главлит
21-05 Ушите на заека
21-05 Наш град любим – Елин Пелин
21-05 Амплитуда на успеха
Последно прочетени книги  
28-05 Аромат на Южен вятър
28-05 Пътят на книгата (Въведение в книгоиздаването)
27-05 Пътят на книгата (Въведение в книгоиздаването)
27-05 Пътят на книгата (Въведение в книгоиздаването)
27-05 Да ме прегърне пътя
Пълен списък
Последни отзиви  
И когато вали те обичам
21-12-2016 Elka Vasileva
Честито, Нели! Попътен вятър и щастливо споделяне! Пожелавам ти много хора да посегнат към твоя поетичен свят и да не могат да се откъснат!
27-11-2016 Nely Dimitrova

Книгата е много хубава, с много снимки и добре описани рецепти, дори и да си начинаеща в направата на питка със сигурност ще я направиш. Харе

07-11-2016 Sevdelina Petrova
Книгата е идеална за хора, които искат да приготвят красива питка за семейството и приятелите си. Начините на оформяне са описани разбрано, а това е чудесно за начинаеща домакиня като мен.
07-11-2016 Лиди Петрова
Аз нямам много опит в кухнята и досега съм разчитала на вкусните питки на моята баба. В Интернет има много рецепти, но тук те ми допадат, тъй като не са трудно изпълними.
Бумерангът винаги се завръща
18-08-2016 Radka Piradka

mnogo mi haresa

 

radka

Корабен дневник
17-07-2016 Elena Vlaikova

Прекрасни, необикновено красиви, изящни и силно вълнуващи стихове!

 

70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Иван Богданов
От известно време Бургас настоява над една нова своя концепция за култура, която би могла да се дефинира в перспективата на реставраторските импулси. Все повече истории на Бургас, с включени ста
70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Petar Adamov

Добре е този текст, публикуван като коментар, да мине като предговор или следговор на книгата. Очевидно е писан като такъв. Така както е сега, дори не става ясно кой е авторът

20-10-2015 Irina Yakimova
Извинявам се на читателите за печатната грешка в изписването на авторската ми фамилия на гърба на корицата във самата книга, както и в линка, който се появява при споделяне. Благодаря на издателите за
На светофара
10-09-2015 Мариана Станева
Лятото си отива... Препоръчвам ви да го задържите с тази занимателна книга. Действието започва в мъгливия Лондон, но неусетно ви завърта в една спирала от обич, копнеж, съмнения, недоразумения,