Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Автори
Е-книги (284)
Безплатни е-книги (217)
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници


Как да издадем книга
Колко получава авторът
Калкулатор за издаване
Вход
E-книги  
БИБЛИОТЕКА

Българска поезия
  любовна лирика
  хумористична поезия
  поезия
  класика
Българска проза
  роман
  сборник разкази
  фантастика и фентъзи
  Афоризми
  Детски книги
  Пиеси, сценарии
Преводни
  преводен роман
  Билингва
Друга литература, периодика
  Учебници
  Документалистика
  Списания
  Вестник
  Старопечатни книги
Автори (ново)
  Списък с автори
Издаване
  Как да издаден Е-книга
  Калкулатор
  Колко получава Авторът
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
 
 
   
   
Промишлен Джихад
Epub /DRM/  
Купи от Хеликон(4.00 лв.)  
Автор: Светлин Бързаков
Раздел: роман
ISBN: 978-619-154-050-1
Брой страници: 0
Издадена: 2013-06-11

Спонтанните бунтове в страни с тоталитарен режим на управление много често са едно от най-неспонтанните и добре режисирани неща на света."

 Мнение на военни и политически експерти 

Един много актуален роман за "Есента" на Арабската пролет. Всички аналогии със събитията в България не са случайни.

Действието в книгата започва през далечната 1949 година, непосредствено след края на Втората световна война. В семейството на външния министър на Израел се раждат трима близнаци. Окрилен от щастливото събитие, бащата дава обещание, сам на себе си, че един ден синовете му ще стъпят на върха на света. Дали това ще се случи и в каква степен остава загадка до края.

Първата част от романа ни пренася напред във времето, в 2012 година. „Арабската пролет" бушува с пълна сила. В размирните държави, от двете страни на фронтовата линия, се случват сходни неща - процъфтяващ бизнес с оръжие. Разликата е в субектите, участващи в бизнеса и донякъде в представянето им пред света. Едните са определяни като борци за свобода, а другите като безскрупулни убийци. Доколко това е обективно, всеки може да прецени сам. В тази част от книгата се запознаваме и с част от действащите лица.

Джъстин Франклин е агент на ЦРУ, който успоредно със служебните си задължения работи и в името на частни интереси, генериращи огромни приходи. Магистър по психология, с атрактивна външност, той определя себе си като „войник на съдбата". Двойната игра не пречи на Франклин да е лоялен към определен човек.

Роман Витяев е бивш командос от руските специални части. Изкушен от бързите пари, трупани чрез незаконна продажба на боеприпаси, той е принуден да бяга от Русия. Съдбата го среща с един от най-богатите оръжейни търговци и командосът, надарен с редица дарби, бързо се превръща в негова дясна ръка. Общото между Витяев и Франклин е тяхната лоялност. Изменили на родината си и двамата са готови на всичко, за да не предадат доверието на работодателите си.

Първа част завършва с учредяването на Ислямски съюз, обединение играещо съществена роля в последвалите събития.

Във второто действие от романа се запознаваме с Холгер Бернд - елитен разследващ журналист, попаднал на информация, която ще разтърси света. Преди да й даде публичност, той е ликвидиран. Престъплението дава начало на основната сюжетна линия. Разследването на убийството се поема от Никлас Андерсен, агент от Европейското Разузнавателно Управление (ЕРУ), секретна служба на Европейския съюз. Ръководителите на звеното и създателите му имат свои собствени мотиви, стоящи зад желанието да се разкрият извършителите. Главният герой е със смесен произход - наполовина швед и наполовина испанец. Необичайните методи на работа, аналитичния ум и уменията по бойни изкуства са основните оръжия в арсенала на Андерсен. Реалист по природа, той знае докъде се простират възможностите му. За да пробие системите за сигурност на своите противници, разузнавачът включва в разследването хакер от световна величина. Компютърният специалист е сред най-колоритните персонажи в романа и се допълва идеално с главното действащо лице. Във водовъртежа на събитията на сцената се появяват и останалите герои. При срещите и сблъсъците си с тях, Андерсен може да разчита единствено на собствената си интуиция, за да отсее съюзниците от враговете. Залогът е голям. Дори и малка грешка може да доведе до мащабен военен конфликт на религиозна основа. Зоната на конфликта е подбрана прецизно, по точно определени критерии.

Неочакваната развръзка в епилога на книгата доказва, че в света на шпионите, мнителността е сред най-ценените добродетели.

Предишна книга     Следваща книга
Цената на емигранта | Румяна Рилска Опера | Неделина Георгиева
Сподели във Facebook
Коментари за "Промишлен Джихад"
За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".
  |>>
 
Препоръчваме Ви  
  Списание Буквите, брой 1 /и единствен/ 2004 г.
  Проза 2015
  На една цигара разстояние
  Поезия 2014
  Безвремие
Пълен списък
Най-четени книги  
  70 години Бургаско кабелно радио
  Играта
  Мечта за книга
  Угаси светлините
  Рибен буквар /1824 г/.
Пълен списък
Нови книги  
02-07 Романтика 2019
02-07 Алманах "Нова българска литература" Детски истории 2019
13-06 Изгреви - Роди се автор
21-05 Алист в Страната на чудесата
13-05 Грохотът на тишината
Последно прочетени книги  
22-08 Детски истории 2017
22-08 Романтика 2019
22-08 Романтика 2019
22-08 Христо Ботев - Събрани съчинения - поезия и проза
22-08 Алист в Страната на чудесата
Пълен списък
Последни отзиви  
И когато вали те обичам
21-12-2016 Elka Vasileva
Честито, Нели! Попътен вятър и щастливо споделяне! Пожелавам ти много хора да посегнат към твоя поетичен свят и да не могат да се откъснат!
27-11-2016 Nely Dimitrova

Книгата е много хубава, с много снимки и добре описани рецепти, дори и да си начинаеща в направата на питка със сигурност ще я направиш. Харе

07-11-2016 Sevdelina Petrova
Книгата е идеална за хора, които искат да приготвят красива питка за семейството и приятелите си. Начините на оформяне са описани разбрано, а това е чудесно за начинаеща домакиня като мен.
07-11-2016 Лиди Петрова
Аз нямам много опит в кухнята и досега съм разчитала на вкусните питки на моята баба. В Интернет има много рецепти, но тук те ми допадат, тъй като не са трудно изпълними.
Бумерангът винаги се завръща
18-08-2016 Radka Piradka

mnogo mi haresa

 

radka

Корабен дневник
17-07-2016 Elena Vlaikova

Прекрасни, необикновено красиви, изящни и силно вълнуващи стихове!

 

70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Иван Богданов
От известно време Бургас настоява над една нова своя концепция за култура, която би могла да се дефинира в перспективата на реставраторските импулси. Все повече истории на Бургас, с включени ста
70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Petar Adamov

Добре е този текст, публикуван като коментар, да мине като предговор или следговор на книгата. Очевидно е писан като такъв. Така както е сега, дори не става ясно кой е авторът

20-10-2015 Irina Yakimova
Извинявам се на читателите за печатната грешка в изписването на авторската ми фамилия на гърба на корицата във самата книга, както и в линка, който се появява при споделяне. Благодаря на издателите за
На светофара
10-09-2015 Мариана Станева
Лятото си отива... Препоръчвам ви да го задържите с тази занимателна книга. Действието започва в мъгливия Лондон, но неусетно ви завърта в една спирала от обич, копнеж, съмнения, недоразумения,