Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Автори
Е-книги (275)
Безплатни е-книги (203)
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници


Как да издадем книга
Колко получава авторът
Калкулатор за издаване
Вход
E-книги  
БИБЛИОТЕКА

Българска поезия
  любовна лирика
  хумористична поезия
  поезия
  класика
Българска проза
  роман
  сборник разкази
  фантастика и фентъзи
  Афоризми
  Детски книги
  Пиеси, сценарии
Преводни
  преводен роман
  Билингва
Друга литература, периодика
  Учебници
  Документалистика
  Списания
  Вестник
  Старопечатни книги
Автори (ново)
  Списък с автори
Издаване
  Как да издаден Е-книга
  Калкулатор
  Колко получава Авторът
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
 
 
   
   
Сънувах човешко лице
Чети Онлайн  
БЕЗПЛАТНА


PDF  
Изтегли PDF
Автор: Антология
Раздел: фантастика и фентъзи
ISBN: 9789549375285
Брой страници: 198
Издадена: 2010-03-23
Прочетена: 8

"Сънувах човешко лице" е антология на съвременния български фантастичен разказ.
В нея са включени наградените произведения от конкурса за фантастучен разказ "Буквите'2006", организиран от Фондация "Буквите" и Фантазийска преводаческа школа.

Включени разкази:

1. „Предсмъртната или първата болка" - Атанас П. Славов
2. „В началото бе метрото" - Любомир П. Николов
3. „Иронията на Интеграла" - Стилиян Колев
4. „За оня мрачен миг, преди да съмне" - Соня Димитрова
5. „Не се обръщай назад" - Мартин Петков
6. „София и мага" - Zlat Thorn
7. „Триптих за лампата" - Йоан Владимир
8. „Сънувах човешко лице" - Ивайло П. Иванов 


"София и мага" 
Разказ за последните дни на умиращ човешки град, потънал в хаоса на непонятна война. На безименна планета армиите на Демиурга давят в кръв и мрак земите на хората. Една жена попада в лабиринт от вярност, доблест, страх и страст в тъмните коридори на почернен от войната замък. История за необяснимите пътеки на желанието и силата на саможертвата.

"Не се обръщай назад"
Да обичаш една жена и да я загубиш. Да си готов на всичко, за да си я върнеш. Да минеш през ада, за да стигнеш до нея и накрая да разбереш, че понякога, колкото и да е трудно ... не трябва да се обръщаш назад. Защото истината от намерените отговори боли повече от илюзиите за загубено щастие. Орфей, Евридика и адът - легенда, която се е случила, но още не е разказана.

"В началото бе метрото"
Подхлъзвате се в банята, падате и се набождате на щръкналата четка за почистване на тоалетната. Грозна, нелепа смърт. Или не? Какво може да ви спаси в този момент и дали то няма да промени целия "объркан свят"? "Хората носят идеите като мравки... пренасят ги с цената на собствения си живот." Авторът на този разказ също носи една идея и ви я подарява с любов.

"Tриптих за лампата" е разказ от три самостойни части, сюжетно обединени около един загадъчен предмет - древна лампа с мистична сила. В този красив и тайнствен предмет са заключени човешките демони и грехове. На всеки от героите, които се докосват до лампата, тя въздейства различно, според тайните, които крие в душата си.

"Сънувах човешко лице"
Разказът започва с една странна и неочаквана идея: в една изкуствено създадена среда, всички екологични ниши за заети от един единствен биологичен вид - хомо сапиенс. Жертви и хищници, тревопасни и лешояди - всички зверчета с човешки лица все още пазят частица от оригинала в себе си. Двама от героите тръгват на пътешествие, в края на което откриват една още по странна и неочаквана идея - Да си човек, изглежда, е умението да се държиш като такъв...

Предишна книга     Следваща книга
| Диамантите на Ракшаса | Стефан Страшимиров
Сподели във Facebook
Коментари за "Сънувах човешко лице"
23-03-2010

Антологията е свободна за четене до 04.04.

Великденски подарък от Фондация "Буквите". Тегленето, както винаги се заплаща.

23-03-2010

Ако някой ви каже, че в България добра фантастика не се пише, просто можете да му нахлупите на главата сборника „Сънувах човешко лице" на Фондация Буквите. Няма да го заболи много - за нещастие книгата е само сто и шестдесетина странички.

Достатъчно е човек да погледне съдържанието, за да си представи колко кървава е била битката за място във въпросната антология (конкурсът е проведен 2006 година), а именно Любо Николов, Атанас Славов, Zlat Thorn, два разказа на Йоан Владимир... хич не ми размахвайте книгата, не съм казала, че и двата са подписани от нея... Ако ви трябва специална причина да прочетете този сборник, мога да ви изброя точно осем - толкова са творбите, намерили място в него. Разнообразието им изненадва и държи в напрежение, а подредбата не позволява да се отегчи читателят и наистина представя разнообразни лица на родната фантастика - разнообразни, но всички до едно силни, и като внушения, и от чисто „занаятчийска" гледна точка (постройка, изразни средства). Не бих очаквала по-малко предвид споменатите по-горе автори.

Иска ми се да отлича особено два разказа, със уговорката, че това, което харесва на мен, на вас може да не хареса. Но не се отчайвайте - остават шест други, които ще са ви по вкуса. Първият е „София и мага" на Zlat Thorn, който ми достави невероятно удоволствие, даже мога да кажа че ме потресе, в добрия смисъл на думата. В него доброто старо фентъзи граничи с хорър, но не се притеснявайте, само граничи. Единственият недостатък на този разказ е, че създава впечатление за малка част от една по-голяма творба и доста неджентълменски оставя читателя с незадоволено любопитство.

Вторият разказ е „За оня мрачен миг преди да съмне". Подписан е с псевдонима Соня Димитрова, но не може да излъже никого, особено ако е отдавнашен почитател на прозата на Ани Илиева, или както всички по-вероятно я знаят - Йоан Владимир. Една прекрасна история за човешкото и човещината, за границите и логиката в поведението, която понякога да си го кажем, направо липсва в очите на останалите. За съвършенството на едно човешко същество, въпреки очевидните му недостатъци. И тук могат да се забележат леки забежки към някой по-мрачен клон на фантастиката.

„Предсмъртната или първата болка" на Атанас Славов е история за красив свят, където човекът е част от природата, смъртта не е смърт, а връщане към кръговрата на водата и сезоните, на цветята и дърветата. Свят, който би могъл и да е нашата Земя, ако не бяхме такива жестоки и себични стопани.

Прочетете „В началото бе метрото" на Любомир Николов, който не е онзи Любо Николов, но се е справил също толкова добре, и със сигурност следващия път като ви се наложи да използвате метрото, ще се почувствате по-добре.

Заглавието на творбата на Мартин Петков - „Не се обръщай назад" малко ме излъга. Не знам какво бях очаквала, може би „дарк" изследване на дълбините на Космоса или океана, или фентъзи версия на „Fear of the dark" на Iron Maiden, а то се оказа кибер версия на „Орфей в ада". Орф слиза в „Масива", за да намери и върне своята Дика. А тя, типично по женски накрая решава, че не иска да се върне с него. Бих похвалила горещо този разказ на всички почитатели на „Матрицата". Въпреки че като база е използвана една древна легенда, то тя е разработена добре, дадено й е ново, „съвременно" и SFзвучене

Ако пропуснете „Триптих за лампата" на Йоан Владимир, само вие ще съжалявате. Невероятен разказ, дело на майстор, „Триптих за лампата" не е точно част от сборника. По скоро си съществува в своя собствена времева ниша и служи като връзка между фантастичното и земното. Не бих го възприела като фантастика, по-скоро като древна легенда за вещици, вълко-човеци, грях и коравосърдечност и една прокълната лампа, която не може да бъде унищожена.

Пленителната история на Ивайло П. Иванов „Сънувах човешко лице" напълно заслужава да е „кръстник" на целия сборник. Същността й е може би най-важния извод - важен, но и малко тъжен „Да си човек, изглежда е просто умението да се държиш като такъв."

Всъщност всеки един от осемте разказа заслужава напълно не само мястото си в антологията, ами и компанията на другите седем. За това вземете тази книга и й се насладете от първата до последната страница. Ако не го сторите ще имате пълното основание да съжалявате. В нея са събрани прекрасни силни образци на родната фантастика, бисери, които ще ви докоснат и променят завинаги.

 

Северина Самоковлийска /annabelle_/

За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".
  |>>
 
Препоръчваме Ви  
  Поезия 2014
  Списание "Смесена китка" брой 2 /2011
  Черноморски риболов
  Слушайте! Всички слушайте!
  Прогласи/Revelations
Пълен списък
Най-четени книги  
  70 години Бургаско кабелно радио
  Играта
  Мечта за книга
  Угаси светлините
  Рибен буквар /1824 г/.
Пълен списък
Нови книги  
31-01 Двоеточие
21-01 Тайните на стария архив
10-01 Проза 2018
03-01 Информационен домейн@ интелигентни и смарт комуникации
20-12 Аз, виртуалният астронавт
Последно прочетени книги  
18-03 Горещи апокрифи
18-03 Алманах Проза 2013
18-03 Списание "Смесена китка" брой1 /2011
18-03 Двоеточие
18-03 ЗЕВ
Пълен списък
Последни отзиви  
И когато вали те обичам
21-12-2016 Elka Vasileva
Честито, Нели! Попътен вятър и щастливо споделяне! Пожелавам ти много хора да посегнат към твоя поетичен свят и да не могат да се откъснат!
27-11-2016 Nely Dimitrova

Книгата е много хубава, с много снимки и добре описани рецепти, дори и да си начинаеща в направата на питка със сигурност ще я направиш. Харе

07-11-2016 Sevdelina Petrova
Книгата е идеална за хора, които искат да приготвят красива питка за семейството и приятелите си. Начините на оформяне са описани разбрано, а това е чудесно за начинаеща домакиня като мен.
07-11-2016 Лиди Петрова
Аз нямам много опит в кухнята и досега съм разчитала на вкусните питки на моята баба. В Интернет има много рецепти, но тук те ми допадат, тъй като не са трудно изпълними.
Бумерангът винаги се завръща
18-08-2016 Radka Piradka

mnogo mi haresa

 

radka

Корабен дневник
17-07-2016 Elena Vlaikova

Прекрасни, необикновено красиви, изящни и силно вълнуващи стихове!

 

70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Иван Богданов
От известно време Бургас настоява над една нова своя концепция за култура, която би могла да се дефинира в перспективата на реставраторските импулси. Все повече истории на Бургас, с включени ста
70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Petar Adamov

Добре е този текст, публикуван като коментар, да мине като предговор или следговор на книгата. Очевидно е писан като такъв. Така както е сега, дори не става ясно кой е авторът

20-10-2015 Irina Yakimova
Извинявам се на читателите за печатната грешка в изписването на авторската ми фамилия на гърба на корицата във самата книга, както и в линка, който се появява при споделяне. Благодаря на издателите за
На светофара
10-09-2015 Мариана Станева
Лятото си отива... Препоръчвам ви да го задържите с тази занимателна книга. Действието започва в мъгливия Лондон, но неусетно ви завърта в една спирала от обич, копнеж, съмнения, недоразумения,