Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Автори
Е-книги (282)
Безплатни е-книги (209)
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници


Как да издадем книга
Колко получава авторът
Калкулатор за издаване
Вход
E-книги  
БИБЛИОТЕКА

Българска поезия
  любовна лирика
  хумористична поезия
  поезия
  класика
Българска проза
  роман
  сборник разкази
  фантастика и фентъзи
  Афоризми
  Детски книги
  Пиеси, сценарии
Преводни
  преводен роман
  Билингва
Друга литература, периодика
  Учебници
  Документалистика
  Списания
  Вестник
  Старопечатни книги
Автори (ново)
  Списък с автори
Издаване
  Как да издаден Е-книга
  Калкулатор
  Колко получава Авторът
ТЪРСЕНЕ   


Разширено търсене
 
 
   
   
Културното недоразумение на един народ. Главлит
Чети Онлайн  
БЕЗПЛАТНА


Автор: Георги Станев
Раздел: Документалистика
ISBN: 9786191542512
Брой страници: 128
Издадена: 2018-05-23
Прочетена: 0

Oбщите положения, конкретни задачи и функциите, от които трябва да се ръководи  „културното” учреждение Главлит, създадено окончателно с постановление на МС декември 1952 г. са съобразени изцяло с времето на социалистическия период в България.

А именно да помага и укрепи пълното и безразделно господство на марксизма-ленинизма във всички области на наука, политика и култура в НРБ. Да упражнява всички видове политико-идеологически, военен и икономически контрол над печата и печатните произведения, кино, радио, театър, циркове, изобразително изкуство, библиотеки, музеи и всички др. културно-просветни институти.

В началото на 50-те години системата на държавни културни институции е напълно изградена и функционирането й е отработено. Всеки неин елемент е йерархично субординиран и подвластен на двоен - държавен и партиен - контрол. Провежданата културна политика е идеологически ортодоксална, всяко разномислие се санкционира.

Един от белезите на тоталитарните режими е т. нар „култ към личността”. Отдаването на необходимите почест и уважение е основна задача на всички обществени деятели, пребиваващи в подобни режими. Обратно, всеки дръзнал да прояви критицизъм към „великата личност” рискува да бъде обявен за враг или „вреден”.
Не без значение е, че изследователският труд става обект и изпада във все по-голяма зависимост от хора, които са без професионална подготовка и точни знания, дори без обща култура. Този факт е едно от доказателствата за унизителното положение, в което тоталитарната власт поставя научната интелигенция.

Смъртта на Сталин поставя ново начало за преосмисляне на водената досегашна политика в Източна Европа на тотална външна конфронтация, изолация и репресивен метод за подчинение. За България това преосмисляне е направено на т. нар. априлски пленум проведен от 2 до 6 април 1956 г. На него Тодор Живков, първи секретар на ЦК на БКП (от 1954), осъжда култа към личността на предишния партиен и държавен лидер Вълко Червенков.

В този ред на мисли всичко направено от бившия диктатор е заклеймено като неправилно и трябва да се отстрани. Главлит, като учреждение създадено и лично ръководено от В. Червенков не прави изключение в това отношение. Но макар и закрито с постановление на Министерски съвет от 21 юли 1956 г. учреждение, неговия наследствен потенциал остава в политическия и културен живот на страната още дълго време.

Издаването на тази книга е плод на дългогодишен труд в държавния архив на България. Целта е обикновения читател да се запознае със съществуването на една културна институция през 50-те г. на ХХ в., която слага траен отпечатък върху живота на много човешки съдби. Проблематиката свързана с „Главлит“ дълго време не е обект на изследване поради секретността на този архив.

Възможността да бъде проучен и достъпен през последните няколко години даде възможност за осветляване на културна институция в неин цялостен вид и дейност.

Предишна книга     Следваща книга
Тайният живот на Марко Марчевски | Искра Марчевска Мисионерската азбука на свети Кирил Философ. Опит за тълкуване на богословската символика на глаголицата | Любомир Станишев
Сподели във Facebook
Коментари за "Културното недоразумение на един народ. Главлит"
За да можете да въвеждате коментари, трябва да бъдете логнат чрез бутона "Connect with Facebook".
  |>>
 
Препоръчваме Ви  
  Христо Ботев - Събрани съчинения - поезия и проза
  Немислима любов
  Все още
  Безусловен контрол
  Хумор и Сатира 2015
Пълен списък
Най-четени книги  
  70 години Бургаско кабелно радио
  Играта
  Мечта за книга
  Угаси светлините
  Рибен буквар /1824 г/.
Пълен списък
Нови книги  
13-06 Изгреви - Роди се автор
21-05 Алист в Страната на чудесата
13-05 Грохотът на тишината
13-05 Еленчето Цветоноско
18-04 Изгубена самоличност
Последно прочетени книги  
17-06 Изгубена самоличност
17-06 На изповед пред Дякона
17-06 Самотата спи на възглавницата ми
17-06 Хербарият на една Фейщица
17-06 За теб! До поискване
Пълен списък
Последни отзиви  
И когато вали те обичам
21-12-2016 Elka Vasileva
Честито, Нели! Попътен вятър и щастливо споделяне! Пожелавам ти много хора да посегнат към твоя поетичен свят и да не могат да се откъснат!
27-11-2016 Nely Dimitrova

Книгата е много хубава, с много снимки и добре описани рецепти, дори и да си начинаеща в направата на питка със сигурност ще я направиш. Харе

07-11-2016 Sevdelina Petrova
Книгата е идеална за хора, които искат да приготвят красива питка за семейството и приятелите си. Начините на оформяне са описани разбрано, а това е чудесно за начинаеща домакиня като мен.
07-11-2016 Лиди Петрова
Аз нямам много опит в кухнята и досега съм разчитала на вкусните питки на моята баба. В Интернет има много рецепти, но тук те ми допадат, тъй като не са трудно изпълними.
Бумерангът винаги се завръща
18-08-2016 Radka Piradka

mnogo mi haresa

 

radka

Корабен дневник
17-07-2016 Elena Vlaikova

Прекрасни, необикновено красиви, изящни и силно вълнуващи стихове!

 

70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Иван Богданов
От известно време Бургас настоява над една нова своя концепция за култура, която би могла да се дефинира в перспективата на реставраторските импулси. Все повече истории на Бургас, с включени ста
70 години Бургаско кабелно радио
23-10-2015 Petar Adamov

Добре е този текст, публикуван като коментар, да мине като предговор или следговор на книгата. Очевидно е писан като такъв. Така както е сега, дори не става ясно кой е авторът

20-10-2015 Irina Yakimova
Извинявам се на читателите за печатната грешка в изписването на авторската ми фамилия на гърба на корицата във самата книга, както и в линка, който се появява при споделяне. Благодаря на издателите за
На светофара
10-09-2015 Мариана Станева
Лятото си отива... Препоръчвам ви да го задържите с тази занимателна книга. Действието започва в мъгливия Лондон, но неусетно ви завърта в една спирала от обич, копнеж, съмнения, недоразумения,