Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

Отзвуци 2011-03-16  
2011-03-04 | Поезията като мисия  -  Илияна Делева
2011-03-03 | Рожден ден на Валери Еличов и премиера на „Балийски дневник"  -  Тони Тодорова

На 01.03.2011 г., в бар "Грууви" Валери Еличов представи "Балийски дневник" на бургаската публика. Стиховете му звучат за пръв път официално след завръщането му от островите (само преди броени дни). Датата първи март също не е случайна - Валери отбеляза с това събитие 54-тия си рожден ден.

2011-03-02 | Когато Господ ходеше по земята...  -  Светлана Йонкова
2011-01-23 | Вечерта на Стиховея  -  Илияна Делева

СГНР - чете се „С Гео на Редута" (каквото и да означава това), организира поетично четене, за което читалище „Николай Хайтов" отваря вратите си и пълни залата си. Причината да дойдат хора от всички краища на града (и от различни литературни дружинки), разбира се е човекът на сцената - приет от всички, обичан и уважаван - Райчо Русев - Райсъна. Поводът - новата му книга „Стиховей", издадена от Фондация „Буквите". Катедрата на сцената говори за нещо тежко, класически старинно, малко снобско. Може би затова никой не застава точно зад нея - за да не се скрие.

           
Отзвуци 2011-01-16  
2010-10-25 | В Люлин почти на края на града  -  Илиана Делева

Люлин - все на запад, почти на края на града. Но там не може да е скучно, защото в „пломбата" между два блока има истински културен живот. През деня се събират деца в различните клубове, а вечер...

           
Отзвуци 2010-09-19  
2010-08-22 | Детски пленер „Безопасността на пътя през окото на детето"  -  Лариса Ангелова

Сякаш вече всичко е казано за безопасното движение по пътищата. А има какво още да се направи, не само защото поколенията се сменят или нещо незначително от закона за движението. Всъщност законът на пътя е само един - пази детето, пази този до себе си, пази всички участници в движението, ако не си сигурен че можеш или не си в състояние да шофираш - не сядай зад волана! Това не са само призиви. Не са изтъркани фрази. Винаги има някой, който спасява един живот - твоя, моя, нечий друг. И този някой трябва да бъдем самите ние. А когато този живот е на дете? Трябва ли да не мислим за чуждите деца и да се свиваме в собствената си болка, защото нещастието ни е сполетяло на пътя? Не. Децата са нашето богатство. Наш дълг е да ги научим да се чувстват защитени на пътя. Длъжни сме да ги опазим, без значение чие е детето.

2010-08-15 | Бяла поезия в бяло лято  -  Татяна Йотова

 Бялото лято... Какво ли не замисля човек на прага му? Но най-вълшебни мигове преживяваш, ако не си подготвял сценарий. Поканата дойде колкото неочаквана, толкова и провокативна. Балкански фестивал на поезията в град Корча. Организатор е големият албански поет Скендер Руси. Как да не тръгнеш?! Познавах Албания само от детството: в една детска игра на карти имаше изображения на национални мъжки и женски облекла. Запомних албанката с нейната екзотична нестандартност, вплела в дрехата си ориенталски дух и маниер.

           
Отзвуци 2010-07-18  
2010-07-18 | Ехо от "Солени ветрове"  -  Светлана Йонкова

Изминаха две седмици от „Солените ветрове" на Бургас, а още нося усещането за морски вятър, музика и поезия. Всъщност странно е, че на сцената на „Охлюва" бардовете се появиха за първи път само преди две години, а вече може да се говори за традиция. И това не се отнася толкова до безукорната организация, колкото до хъса, с който бургазлии се захванаха с нелеката мисия да популяризират авторската песен, подета преди години от Гришата, от Милен, от Иван и Живка, от Данчо, от Ивайло, от Митко, от Слави, от бургаските ни приятели... 

2010-06-27 | Председателят на клуб "Лъвски сърца" Бойко Бойчев спечели приз на "Мелнишки вечери на поезията".  -  

Стихотворението му "Сомелиер" бе отличено от журито на международния фестивал. 11-то издание на феста събра автори от Сърция, Босна и Хециговина, Хърватия, Македония и България. Той се организира от община Сандански и списание "Ирин Пирин".

2010-06-27 | Поезия, нови романи и бардове, в артистичната атмосфера на нетрадиционен книжен базар...  -  Нели Господинова

Малко преди лятната ваканция, издателството излиза на пазара с няколко свои гутенбергови* и електронни книги: „Белязани мигове" на Александър Калчев (в книжен и електронен вариант - първа награда на 7 международен конкурс „Жени и вино"), „Закъсняла любов" на Иван Христов, романът "Опитомяване на дявола" на Светла Йонкова, Алманах Проза 2010, и електроните книги на  Светла Гунчева и Даниела Йорданова (второ и трето място в 7 международен конкурс „Жени и вино").

           
Отзвуци 2010-05-20  
2010-05-20 | Салса се танцува от двама  -  Лариса Ангелова

 Няма по-подходящо сравнение за представянето на книгата „Рокля за двама" и горещите латиноамерикански танци, с които бе открита вечерта. Книгата е на двама автори - познатият лиричен поет Владо Любенов и встъпващата за първи път на писателската сцена - неговата съпруга Габи Генчева.

2010-05-14 | Премиера на "Светлата пътека към звездите"  -  Илияна Делева

 

По „Светлата пътека към звездите" ни повежда в следобеда на 12 май Кирил Назъров. Известен повече като писател и журналист той се превръща във водещ на една премиера, събрала толкова различни хора - новата стихосбирка на Габриела Цанева, издадена от Фондация „Буквите" и вече заляла централните софийски книжарници.

2010-05-13 | В полите на Витоша  -  Илияна Делева

 Пролетен дъжд, вятър, шегуващ се с полите на обикновените и ежедневно преминаващи жени пред зареяните погледи на бронзовите Петко и Пенчо Славейкови, щандове с книги, Мак Доналдс и достолепната сграда на Столична библиотека - обикновена градска суетня. Това е в полите на Витоша днес - и на празника на светите братя Кирил и Методий, когато Столична община връчва за четвърти път националната награда за поезия „В полите на Витоша".

2010-05-11 | „В една пуканка избухва светът" - три пуканки в шепа събрах....  -  Нели Господинова

Фoрмулата три в едно все по-успешно навлиза в живота на хората.

Днес 10.05.2010г., на премиерата на трилингвистичната  стихосбирка „ Пуканки" , в залата на читалище „ Н. Хайтов" се  събраха поети, преводачи  и издатели, за да представят  тази „хитра' стихосбирка на своите читатели.

2010-05-06 | Когато избухне Свръхнова...  -  Мариана Царкова

На 5 .05 избухна Свръхнова!

Но не, не поглеждайте към звездите - защо ли всички поети винаги гледат натам...

Избухна (свръх)новата стихосбирка на фондация „Буквите"- Алманах „Поезия"-2010!

На българския литературен небосклон изгря нова книга, приютила в себе си мечтите и болките, тъгите и копнежите на 54 автори в 226 произведения...Една книга, плод на много безсънни нощи, творчески трепети, вдъхновения и ...труд!

2010-04-23 | Всичко е от обич!  -  Илияна Делева

На 8-ми април залата на читалище „Николай Хайтов" започва да се пълни отрано.  Тук отново има премиера на книга. Този път е стихосбирката на Зинаида Чаушева „Дали от обич". Сигурно е знак, че книгите в залата са 60 и баничките за коктейла - също толкова. Авторът, нашата Зина е развълнувана. Но заедно с вълнението не я напуска страстта и да снима. Фотоапаратът е в ръцете и, когато посреща гостите си, когато до пианото застава малкият Велимир Къосев, когато получава цветя от приятелите си и почитатели.

2010-04-21 | "Отрицание на отрицанието" в Люлин  -  Илияна Делева

Социума, любовта, въздишката, философията - всички те са едновременно теми и герои на тази дълбоко философска по същността си, а не само по определение поезия. След такива стихове дори не се ръкопляска.

           
Отзвуци 2010-04-12  
2010-04-04 | Библиотека „Нова смяна” се завръща  -  Лариса Ангелова

Поредицата на в-к „Народна младеж", позната на повечето от нас от близкото минало се възобнови по идея на гл. редактор на „Словото днес" Румен Балабанов. Библиотеката е в две направления - „Смяна" за първа книга и „Поколения" за втора книга.

2010-03-30 | „Кръгът „Стрелец“ и идеята за родното“ в галерия "Кръг+"  -  Илияна Делева

За този труд Цветанка Атанасова казва, че е „изследване с пионерски характер"; Елка Димитрова го оценява като „задълбочено, подробно, изключително добросъвестно и систематично изследване на проблематика, която е колкото традиционно позната, толкова и традиционно заобикаляна в сложността си"

2010-03-21 | Разговори за жени и книги  -  Весислава Савова

Пролетна среща на клуб "Приятели на книгата", посветена на жените и книгите

           
Отзвуци 2010-03-06  
2010-03-04 | Премиера на "Слънчева тъга" - Даниела Йорданова  -  Даниела Йорданова

Представяне на стихосбирката на спечелилата трето място в конкурса "Жени  и вино, вино и жени'2010" - Даниела Йорданова, гр. Севлиево

2010-03-02 | Вечер на любими руски стихотворения и песни  -  Весислава Савова /rarebird/

Преди всичко, това беше вечер, която организирахме в рамките на цял един календарен месец, изпипвайки детайли и пишейки сценарий. Защо ли? Защото клуб „Приятели на книгата" вече една година провежда своите едномесечни сбирки. Първата беше на седми февруари 2009 година.  Целта на клуба е една - любителите на книгата да имат своето място, където членовете на клуба да обсъждат своите впечатления по конкретни теми от литературата. Фондация „Буквите" се грижи за организирането на тези срещи, а от вас очакваме само присъствие и желание да станете наши приятели. Клуб „Приятели на книгата" се разраства и в facebook.com, но срещите на живо са много ценни. За първи път, обаче, клубът имаше своя официално представяне.

2010-03-02 | Със зелена карта, но в България  -  Весислава Савова /rarebird/

За да може някой да напише книга за Америка трябва сърце, а когато то остава в България, написаното е топло, човешко и докосващо.

2010-03-02 | Привечер с Йордан Фурнаджиев  -  Илияна Делева /ила/

"...

Крайпътните дървета са решетки

на някакъв грамаден нов затвор.

И сякаш погледи отвъдни светкат

и сенки тайнствени край мене водят спор.

..."

2010-02-26 | Пристан сред „Насрещни ветрове”  -  Илияна Делева /ила/

 

Представяне на новата книга на Евелина Стефанова в културен център Люлин.

2010-02-21 | С две крила сред приятели  -  Весислава Савова /rarebird/

На 20.02.2010 година - събота - Social Jazz Club започна да се пълни в хора още към 17 часа, а времето беше изненадващо топло за месеца и предполагаше разходки на открито. Поводът - представянето на дебютната стихосбирка на Весела Йосифова, «С две крила».

2010-02-20 | "Десетият кръг на ада"или "Добрата новина" в Обеля?  -  Илияна Делева /ила/

Представяне на книга в училище по идея на една районна администрация...

2010-02-14 | Жени, вино, поети и маски  -  Весислава Савова /rarebird/

На 12-ти февруари читалище „Николай Хайтов" отвори врати за поредното събитие, организирано от фондация „Буквите" - седмия конкурс „Жени и вино, вино и жени". Членовете на журито в състав Камелия Иванова, Илияна Делева и Яким Дянков, се нагърбиха с нелеката задача да бъдат и водещи на събитието.

           
Отзвуци 2010-02-06  
2010-02-06 | "Първата" премиера на „първата" българска е-книга и на „първия" продаван в България е-четец  -  Иван Богданов

На  4.02.2010, по обед, в бившето писателско кафене на ул. „А. Кънчев" 5 - сега магазин на Plesio се състоя поредната неорганизирана премиера на Сиелa.

Премиерата бе обявена в пресата по абсурден начин - премиера на първия в България е-четец и първата е-книга.

2010-01-27 | Човекът търси малко топлинка  -  Илияна Делева (ила)

Литературният салон в Люлин отвори вратите си и през тази година. Всеки втори и четвърти вторник от месеца ви очаква в Културен център Люлин.

2010-01-16 | Първа среща на клуб „Приятели на книгата"  -  Весислава Савова /rarebird/

Отзвук за първата за годината среща на клуб „Приятели на книгата"

           
Отзвуци 2010-01-10  
2010-01-10 | "Разголване" в началото на годината  -  Весислава Савова /rarebird/

 На 08.01.2010 година, Агоп Каспарян представи своята стихосбирка „Разголване", която беше най-хубавия подарък, който си направи за петдесетгодиншнината от рождението си, с което поводът за празнуване стана двоен. Събитието се състоя в читалище „Николай Хайтов", което се оказа тясно за всички почитатели на Двата Вълка - псевдонимът, под който Агоп Каспарян публикува в интернет пространството, въпреки че Адриана Зарева - водеща на събитието и редактор на стихосбирката - подчерта, че това е никът, а не псевдонима му.

2009-12-19 | Удоволствието да бъдеш буквичка  -  Весислава Савова /rarebird/

Парти „три в едно" - базар на книгата, рожден ден на Самия Богданов и коледно парти -  е предизвикателство дори и за един репортер на удоволствията, какъвто съм аз, и нищо чудно, че вълненията пред входа на читалище „Николай Хайтов" топяха с високия си градус и снега, и леда наоколо.

           
Отзвуци 2009-12-12  
2009-12-12 | Барселона с награда за хорър, sci-fi и фентъзи  -  Северина Самоковлийска /annabell_/

Преди няколко дни за първи път бе връчена наградата Ictineu за най-добро произведение в жанровете Sci-fi, хорър и фентъзи в следните категории: новела на каталунски, преведена новела, кратък разказ написан на каталан.

2009-12-12 | Един истински поетичен празник  -  Светлана Йонкова

На 10 декември от 18.00 ч. в зала „Надежда" на Столична библиотека се състоя премиера на стихосбирката „Небе на кредит" от Елица Виденова. Това е петата й поетична книга - книга жизнеутвърждаваща, пречистена и извисена от болката на търсещата личност

2009-12-05 | AЛМАНАХ ПРОЗА  -  Марияна Царкова

Датата 4-ти декември беше сакрална за мнозина от нас-авторите на, , Буквите". Защото на тази дата щяхме да видим, помиришем, подържим в ръцете си и разгърнем Алманаха-книга, която за мнозина от нас се явяваше първи шанс да видим нашите текстове, отпечатани на хартия. Защото, макар всички, изкушени от перото, да публикувахме, "Буквите" и в интернет, нищо не може да се сравни с добрата, стара напечатана книга.

           
Отзвуци 2009-11-23  
2009-11-22 | Изгубени в... символа  -  Иван Богданов

Днес 22.11, в полунощ се състоя отдавна чаканата премиера на българското издание на последният роман на Дан Браун - „Изгубеният символ".

За романа се говорят много хубави неща, разби боксофиса в Щатите, очаквайте рецензия в следващия брой, след като екипа го изчете.

Накратко за премиерата. Не е ясно защо е избран този ден /събота срещу неделя/ и този час - полунощ. Може би тия неща работят в Щатите и то най-вече за тинейджърски поредици. За книга като тази, която има доста широка аудитория определено не сработи.

2009-11-18 | Почина Любен Станев  -  

Почина Любен Станев. Писателят е автор  на повече от 30 книги с разкази, повести и романи.

Сценарист е на около 15 игрални филми, по-известни от които са: "Малката" (1959), "Цар и генерал" (1966), "Мъже в командировка" (1968), "Наковалня или чук" (1972), "Изкуствената патица" (1974), "Вината" (1976), "Предупреждението" (1982) и др.

2009-11-09 | Вечер, посветена на деня на Народните будители в Културен център „Люлин"  -  Яким Дянков

На 03.11.2009г. от 18ч. в Залата на Културен център „Люлин" се проведе, станалата вече традиционна вечер на изкуствата, посветена на деня на народните будители - първи ноември

2009-11-09 | Как да построим пясъчен дворец? (кратък наръчник)  -  Илияна Делева /ила/

За мен премиерата започва още в магазина за цветя. Пред мен двама млади хора са направили „опашка". Избират букет за някого. Не зная за кого. Но ги настигам по пътеката към читалище „Н. Хайтов". Там, където тази вечер е премиерата на първата книга на Виолета Инева - „Пясъчен дворец". Пред читалището се събират хора - повечето млади. Самата авторка се появява, забързана и развълнувана, доизпипваща последните детайли по представянето. Подавам и цветето и тя възкликва: „Кой с толкова цветя на премиера като мене!"

2009-11-08 | Лауреати на ХХVІ НМКП "Веселин Ханчев"  -  Библиотека Родина

За 26-и път в Стара Загора се проведе Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев", организиран от Община Стара Загора, библиотека "Родина" и къща музей "Гео Милев". Рекордно висок брой участници - общо 154 от всички краища на страната, участваха в конкурса със свои творби.

2009-11-08 | Литературни награди за белетристика и публицистика „Николай Хайтов" 2009г.  -  Камелия Иванова

На 05.11.2009г. за седми пореден път в Народно читалище „Николай Хайтов" бяха връчени наградите за белетристика и публицистика на името на българина, писателя, общественика Николай Хайтов.
Присъстващите бяха въведени в света на Хайтов от „Китка от Родопите". Звуците на гайдата ни пренесоха в онзи сакрал, в онази неизчерпаема и обятна планина, от която душата на Хайтов пие с пълни шепи и чийто ритми сърцето му повтаря в разказите, словата, мислите му.

           
Отзвуци 2009-11-01  
2009-11-01 | Буквен десант в Културен център "Люлин"  -  Иван Богданов

На 20.10.2009, в Културен център "Люлин" се състоя представяне на Фондация "Буквите" и по-специално на новите книги на две жителки на Люлин - "Змия върху кръста" на Светлана Йонкова и "Набат" на Валерия Тодорова.

2009-11-01 | Октомврийски базар на българската книга  -  Иван Богданов

На 22.10.2009 се проведе октомврийската сбирка на Базара на българската книга.

 

2009-11-01 | Карнавал, карнавал нека бъде пак...  -  Весислава Савова /rarebird/

Преди време една инициатива за намиране на добрата новина грабна вниманието ми и аз не спирам да я търся. Улавям се, че все по-често я намирам в събитията, организирани от фондация „Буквите" - представяне на наскоро излязла от печат книга на български автор; Базар на книгата; срещи на клуб „Приятели на книгата". Последната (за момента, разбира се) „добра новина" от тях дойде в навечерието на Празника на Вси Светии, Хелоуин, който неофициално е и празник на сайта. Празник, който беше отбелязан с маскен бал.

2009-10-24 | Премиера на "ЧОВЕКЪТ, КОЙТО..." на Божидар Пангелов (bogpan)  -  Виолета Инева (естела)

Сигурно числото "четири" е по особен начин свързано с Божидар Пангелов, защото е белязало и творчеството, и живота му. Не само защото творческият му дебют е книгата "Четири сезона", а и защото тази вечер - 23.10.2009 г. - четири начала се сляха в едно, в "делтата" на поредната му премиера.

2009-10-11 | Приказна вечер в приказно гаражче  -  Илияна Делева /ила/

Приказна вечер в приказно гаражче. Това беше клуб Приятели на книгата на 10.10

Малкото гаражче, превърнато в книжарничка, но всъщност много наподобяващо на арт-шоп, ни покани с чинии, пълни с грозде и димящи чашки кафе.

Приседнали върху възглавнички на пода, под хартиени облаци, скрити в селцата на Морското царство, защото на витрината бяха нарисувани селца с къщички и всеки от нас избра и се „настани" в своя дом, белязан я от риба, я от медуза, я от нещо далеч по-романтично и неморско като пеперудка или тигърче, разгърнахме книжките, разтворихме спомените си и зачетохме и заразказвахме приказки.

2009-10-10 | ВАВИЛОНСКАТА КУЛА (Международна писателска среща в Будапеща)  -  Георги Михалков

 От 30 септември до 4 октомври  2009 г. в унгарската столица се състоя Международна писателска среща, посветена на проблемите на езика и творчеството под надслов "Вавилонската кула". Срещата беше организирана от Литературния музей "Петьофи" с подкрепата на Унгарското министерство на културата, Гьоте институт, Френския културен институт, Института Сервантес, Чешкия културен център, Полския културен институт, Българския културен институт, унгарския литературен вестник "Живот и литература" и други.

2009-10-03 | Премиера на Алманах "Поезия"  -  Иван Богданов

Премиерата на първия том "Поезия" на Алманах "Нова българска литература" вече факт. Стотиците срещи, прегръдки, разменени мнения и адреси между авторите са само приятен спомен.

Няма да казваме - който не дойде изтърва, тъй като това отдавна се подразбира. Но наистина, отдавна не бяхме събирали толкова много непознати автори.

2009-09-27 | Дългото очакване и голямата кошница  -  Камелия Иванова

Винаги съм знаела, че имам богато въображение и че представите в моята глава са по-красиви, по-изящни и по-пищни от реалността. По тази причина гоня всички очаквания, които се раждат у мен, докато изтича времето до случващото се. И този път направих така. Иде реч за третата книга от „Наследството" - трилогията на онзи американски тинейджър, който успя не само да завладее американските деца с повествованието си, не само да накара и българските им връстници да организират фен-клубове, да следят кога ще излезе следващата книга, но и да накара „Туенти Сенчъри Фокс" да закупи правата за екранизация на първия том на романа му, да вложи пари в направата на един касов филм.

           
Отзвуци 2009-09-20  
2009-09-20 | Вместо репортаж  -  Светлана Йонкова

 Не обичам да пиша репортажи. Това се състоя, онова беше прочетено, присъстваха почетни гости /няколко гръмки за деня имена/ плюс кьораво и сакато и, разбира се, наша милост...и какво от това? В един репортаж се нахвърлят факти, но се губи душата на онова, което е, така да се каже, извън кадъра. А това, което е вътре в самия кадър, се приема за даденост - и някак олеква. Ето защо за премиерата на Камелия Иванова ми се иска да напиша нещо извън канона. Защото такава си е и самата Бакара от сайта „Буквите".

2009-09-20 | 90 години от рождението на Николай Хайтов  -  Зорница Раданова

Зала 7 на НДК ме посреща с импозантния си интериор, в изобилие от светлина и сред шума на вече дошлите гости. Събитието е ясно - 90 години от рождението на Николай Хайтов.

2009-09-20 | Четенето на годината?!?!  -  Хрисимира Минковска

Датата е 17 септември. Освен, че е ден на София, освен, че много именници празнуват, едно събитие се открои на фона културния столичен афиш - литературното четене на Богдан Русев, Радослав Парушев и Васил Георгиев, организирано от издателство "Сиела".

2009-09-06 | Б А Р Д Ф Е С Т „Л О В Е Ч - 2009"  -  Светлана Йонкова

Отново Градът на люляците приюти в камерната зала на читалище „Наука"  бардовете от цялата страна, както и техни колеги по перо и китара от Румъния, Русия, Англия и Франция. Традицията, чието начало беше положено в Харманли преди повече от две десетилетия, продължава да се разгръща и обновява на срещите на поетите  с китари и в други градове на страната. Прави впечатление, че летвата от година на година се вдига все по-високо.  „Човек не може да надскочи ръста си, но трябва поне да се опита да се изправи в целия си ръст" - заяви от сцената Славимир Генчев по този повод.

           
Отзвуци 2009-09-05  
2009-08-25 | FYELD - новата голяма работа в българската музика  -  Ирена Цветкова

Отидете на концерта на Evergrey и Crematory na 19.09 и ще останете приятно изненадани. Не от двете групи, естествено, то се знае че те ще направят невероятно шоу.
Това, което ви очаква още е родна група, която има потресаваща за родните мащаби биография - подгрявали са Guano Apes, на Слейър им се размина, само защото концерта не се състоя. Свирили са наравно с Faith no more, единствената причина да изкоментирам кой е бил по-добрия, е че Фейт са ми слабост и си ги уважавам.

           
Отзвуци 2009-08-02  
2009-07-31 | Любомир Левчев с орден "Владимир Маяковски"  -  Иван Богданов

Поетът Любомир Левчев получи орден "Владимир Маяковски" и Диплом на литературно-обществената премия "Да светиш винаги", съобщиха от Съюза на българските писатели.

Орден "Владимир Маяковски" е учреден от Съюза на писателите в Евразия и Съюза на писателите и преводачите в Русия.

2009-07-27 | Как поезията победи сериалите  -  Иван Богданов

Бяха над 2 часа, изпълнени с поезия и музика. Всъщност това не е най-интересното. Не е първо представяне, което изнасяме и може би вече сме свикнали. Това, което ни направи най-голямо впечатление, че въпреки че бабите се побутваха една друга - „Време е за сериала", все пак останаха до края и дори се разтанцуваха на песните на Светлана Йонкова. Останаха пълни и всички пейки в градинката, дори клиентите от близката бирария се заслушаха.

А много хора, които преминаваха през градинката, със съжаление отбелязваха, че не могат да останат по-задълго, но разглеждаха подробно и купуваха доста български книги.

2009-07-19 | Ракитово е вече на литературната карта на България  -  Илияна Делева /ила/

Община Ракитово си има своите причини да учреди и даде награда на името на Милош Зяпков. А ниев Буквите  имаме причина да поровим, потърсим, попитаме и напишем за това.

2009-07-12 | "Над София не спря да вали" - отзвук от Шестия фестивал "Софийски вечери на авторската песен"  -  Камелия Иванова

На 10 и 11.07.2009г. за шести път се събраха в София бардове от страната, за да сгреят сърцата си с усмивката на приятелите. За да подновят крилата си за нови полети с песента на другия. За да се огледат в очите на тези, които може да ги ругаят, но няма да ги предадат и няма да им позволят да се само предадат. За да видят къде са, от къде са тръгнали и отиват ли на някъде. Или стоят по средата на реката с илюзията, че плуват по или срещу течението. И най-вече, за да зарадват малкото си, обидно малкото си, почитатели със своите стари и нови песни.

           
Отзвуци 2009-07-06  
2009-07-06 | Първи Fair Play турнир Рицари на словото   -  Кръстина Манолова

Приключи първият Fair Play турнир Рицари на словото на Община Варна.  5 ученици от 2 варненски училища - СОУ „Гео Милев" и МГ „Д-р Петър Берон", положиха началото на поредното общинско състезание за младежи.

2009-06-26 | "Змия върху кръста" по Еньовден  -  В. Хрисафова

През цялата вечер витаеше усещането за много сполучливо бракосъчетание между музика и лирика, и двете български по онзи начин, с който можем само да се гордеем.

Защото тази вечер Светлана Йонкова доказа, че в България и днес се прави изкуство.

2009-06-17 | До Пловдив и назад  -  Илияна Каракочева /Ина Крейн/

Тръгнах леко притеснена за Пловдив. Шега ли е да   бъдеш част от Базара на нови български книги? Отговорността е повече от голяма. Но още на Централна автогара  в София творческата суматоха около доуточняването на  дребни детайли в сценария ме успокоиха. Явно не само аз се вълнувах от предстоящата среща.

2009-06-15 | "В Пловдив, във градa вековен" - сценарий  -  Илияна Делева, Зорница Раданова, Камелия Иванова

Добър вечер и добре дошли на всички, които в този слънчев ден избраха книжния базар и тази зала, вместо приятната сянка в парка. Ние направихме същия избор и се надяваме в края на вечерта да не съжаляваме - нито вие, нито ние.

Както е прието на първа среща, редно е да се запознаем и да разкажем кои сме и за какво сме тук. През цялата вечер ще бъдете в нашата прекрасна компания: Илияна Делева - Ила, Петър Апостолов - Акрагант и аз - Зорница Раданова - Зина. Ние ще се постараем да не скучаете и да не загубите нишката на сюжета ни. Тъй като участващите автори са много, ще ви ги представяме последователно. Представяме ви нашия домакин тази вечер - Любомир Занев.

2009-06-06 | Непознатият Вапцаров  -  Иван Богданов

„Търся червенокоса..." - виси от няколко дни на Скайпа ми. Човек като не знае какво да си пожелава. Първи на срещата идват - Pin4e - червенокоса и шармантна и една нейна приятелка Лилия - още по-червенокоса и по-шарматна.

Реших, че с тия две жени да се затворя в това подземие ще е грехота и затова се преместихме на теферич  - в градинката до военното НДК. На поетичната улица - „Шандор Петьофи". Някога 3 къщи по-вляво, на един таван бяха създадени Буквите. Но то беше отдавна. Сега говорим за Вапцаров.

           
Отзвуци 2009-06-01  
2009-05-30 | Нека чудото да стане  -  Илияна Делева /ила/

Народният дворец на културата тази вечер е огласен от детски песни и гълчава. И това не е случайно! Открива се изложба на картини, рисувани от деца. По платната греят ярки цветове, а на стената с графиките оживяват приказни герои. Малчуганите от Ателие „Приказен свят" са тук за да стартират третата си годишна изложба „Нека чудото да стане  - част от 14 салон на изкуствата. Деца от 4 до 10 годишна възраст са подредили своите картини тук, но не търпят украсата - свалят балоните и в очакване на началото започват буйна весела игра с балони.

           
Отзвуци 2009-05-18  
2009-05-18 | Приключи ІІІ Национален литературен конкурс „Хермес"  -  

Националният литературен конкурс „Хермес" се провежда за трета поредна година. Той има за цел да популяризира творчеството на младите писатели и да им помогне да направят първите си стъпки по дългия път към писаното слово, за да открият своето място в света на литературата.

2009-05-16 | Два казуса и много съдби  -  Люба Захова

Чуй тази песен за любовта. За неприютената душа на поета. Когато неизтлели въглени, раздухани от вятъра, пожарища вещаят пак. Когато натежават жиците от изповед...и лястовица бяла сълза отронва в угарта.
Простира Добруджа на златната си длан една легенда за любов...

2009-05-16 | Наградите на национален литературен конкурс "Петя Дубарова '2009"  -  

Вече са известни носителите на тазгодишните награди. Жури в състав: проф. Светлозар Игов - председател; и членове: Алек Попов - редактор на списание "Родна реч", доц. Владимир Трендафилов, Венда Райкова - поетеса и ИванСухиванов - писател и критик, оцениха постъпилите творби от над 200 млади творци и излъчиха следните награди

2009-05-16 | Четвърта среща на клуб "Приятели на книгата"  -  Илияна Делева /ила/

Димчо Дебелянов - нежният майстор на стиха, но винаги здраво стъпил на земята. Това беше темата на поредната сбирка на "Приятели на книгата"

2009-05-16 | Бургас се срещна с "Колобърът"  -  Зорница Раданова

На 13 май 2009 г. Бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" отново събра ценителите и почитателите на художественото слово. Поводът беше още една нова българска книга -  сборникът с разкази "Колобърът" на младия бургаски писател Динко Динков - удостоена със специалната награда на издателство "Либра Скорп" - "Еквалибриум '2008".

2009-05-12 | ДОРА КЪНЧЕВА С ПЪРВАТА НАГРАДА „ЛИКА ЯНКО”  -  Валерий Пощаров

През декември 2008 г., по време на честването на 10-годишния си юбилей, галерия „Кавалет" във Варна обяви учредяването на награда на името на емблематичната българска художничка Лика Янко. Отличието ще се връчва на две години на 11 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий. Символната малка пластика с молещо се момиче е дело на скулптора Альоша Кафеджийски.

2009-05-09 | Интервю на Маруш „Луци" Денчев с Драгомир Драганов  -  Маруш „Луци" Денчев

Не става много ясно защо албумът е инструментален. Мислиш ли, че в България липсват добри вокалисти?
Направих го инструментален, защото точно такава ми беше идеята още от самото начало. Това беше един страничен проект, който отдавна исках да направя.  Както има много примери по света - Joe Satriani, Jeff Black, Marti Friedman.

2009-05-08 | Усещане за рок - усещане за любов  -  Илияна Делева /ила/

Уверявам ви, че има какво още да слушаме от Драго Драганов. Защото за него музиката е любов, а не знам колко клишета за рока можем да подредим заедно, но тази нощ ми се върти само едно, че рокът е любов.

2009-05-05 |  "Кетцалкоатъл срещу димящото огледало" - литература в нов формат  -  Северина Самоковлийска

 

Така и не успях да се преборя с усещането че слушам радио театър, въпреки уверенията на Приключенеца Емил Янев. Това обаче е комплимент, защото историята течеше учудващо гладко и без неловки паузи - за което свалям шапка на разказвачите. Голямо майсторство е нужно, за да се получи този ефект при подобни творби на прима виста.

Историята разказва за завладяването на Новия свят от испанците и двубоя между двете империи - ацтеки и испанци, видян през очите на най-близкия приятел и доверен човек на Кортес - Карлос де Медина.

           
Отзвуци 2009-05-04  
2009-05-01 | Новелови награди'2008г  -  Зорница Раданова

Награждаването започва в 18.30, в уютната обстановка на книжарница ХЕЛИКОН - сред много книги и тиха музика. Участват тримата номинирани млади автори, двама представители на Кафене.бг и разбира се, г-н Светозар Желев - директор на издателство Сиела, благодарение на което трите най-добри новели получават своето книжно тяло.

„От начало до край и обратно" на Евгени Филипов, „[Е]липси. За всеки ден и никога" на Биляна Атанасова и „d'Ева" на Елица Бонева, са трите произведения, които журито определи като най-достойни да бъдат издадени в сборника „Новелови награди'08".

2009-05-01 | "Буквички", наградени в Града на липите  -  Илияна Каракочева /Ина Крейн/

На 11 април 2009 година в гр. Стара Загора бяха връчени наградите  от  Националния литературен конкурс за кратка проза „Цветница", в който взеха участие 125 автори със 198 творби от близо и далеч, а жури в състав Йордан Атанасов, Кристина Божанова и Камелия Мирчева отличи 50 творби от 48 автора за публикуване в сборник и награди.

2009-05-01 | Не стреляйте по Диманов, той може много!  -  Иван Богданов

Но въпреки това, зала „Надежда" в Столична библиотека беше препълнена с приятели и познати на Ивайло Диманов. Няма човек, който веднъж докоснал се до нежната му поезия, да е останал безразличен към по нататъшното развитие на творчеството му. Много хора бяха зарязали по-важни поводи, само и само да присъстват на премиерата на книгата.

След като многократно се разкъсваше между даването на интервюта и сърдечни поздрави със стари познати, Ивайло Диманов се оказа най-сетне на сцената до две красиви жени - театралния критик Мирослава Кортенска  и издателката на книгата - Радост Станчева от „Джойс Медиа".

2009-05-01 | Драго Драганов и троица банди, начело с VITAL REMAINS, стартираха поредния рок мaратон  -  Адриан Лазаровски

 В (подобието на) държава, населена с народ, за който не е важно той да е добре, а другите да са зле, където завистта, алчността, лицемерието, некомпетентността и подливането на вода на околните са ежедвение, се случиха няколко позитивни неща. Случиха се и в държавата, в която при обявяването на всеки концерт на чужд изпълнител неизменна бройка "виртуални гамени" не пропускат да забълват змии и гущери

2009-04-30 | Обичам пътищата към човека  -  Цветанка Абаджиева

На 29 април от 18 часа в зала „Вяра" на Софийска градска библиотека се състоя премиерата на книгата: „Обичам пътищата към човека". Съставител е Невенка Атанасова. Наколко години тя работи върху съдържанието, което е посветено на писателя Славчо Донков. Книгата е многостранна в съдържанието си, какъвто е бил и самият той, и е плод на сериозни изследвания върху живота и творчеството му.

2009-04-23 | Церемония по връчване на наградите на конкурса "Ирелевант'2009"  -  Иван Богданов

На 22 април се състоя церемония по връчване на наградите на конкурса "Ирелевант '2009".
Въпреки проливния дъжд навън, настроението в залата беше приповдигнато. Тези, които не успяха да дойдат, поради промяната на датата и лошото време, изтърваха много.

Опитах се да преразкажа с няколко думи, но талантът ми не стига да покажа лудия полет на въобръжението на Пламен Глогов /Sarcomadroll/ - ръководител, организатор, сценарист, режисьор, душа и сърце на театрална група "Via Verde".

2009-04-21 | Български вечери в Москва  -  Елка Няголова

Вечерта в музея на композитора Скрябин се превърна в истински поетично-музикален празник, в който взеха участие дипломати, радетели на славянството, поети и приятели на поетесата, дългогодишни преводачи на нейната поезия в Русия, артисти от Болшой театър.

2009-04-21 | 2084та - Владо Левчев  -  Зорница Раданова

Зала „Академия" ме посреща хладно-празна. Само няколко души се разхождат тихо и разглеждат произведенията по стените.
Постепенно всички места се заемат. Около петдесет души. Настоящият литературен елит на България. Не познавам нито един от тях.

           
Отзвуци 2009-04-20  
2009-04-13 | Изрезки от стари вестници  -  Цветанка Абаджиева

На 07.04.2009г. в галерията на издателство „Захарий Стоянов” се състоя премиерата на книгата „Изрезки от стари вестници” на проф. Филип Панайотов.

           
Отзвуци 2009-04-06  
2009-04-04 | На втори април в Люлин  -  Цветанка Абаджиева

На втори април в Културния център на жк. Люлин се състоя Сатирична вечер, посветена на празника на шегата. Членовете на литературния салон и почитателите им бяха съхранили първоаприлското си настроение и то остана водещо през цялата вечер.

2009-03-25 | Трохи от светлина  -  Цветанка Абаджиева
Читателите познават поезията на Деньо Денев, но в тази книга той се представя като художествен критик, като тълкувател на поетичните светове на своите съвременници. Тук той прави своите лични открития в добре познати произведения.
2009-03-25 | Пролетна среща на клуб "Приятели на книгата"  -  Иван Богданов
Четирите конника на Апокалипсиса - Грипът, неочакваният сняг, съвпадащи срещи по случай Първа пролет и блаженият мързел събота следобед редуцираха групата от първата среща наполовина.
2009-02-24 | С “Гняв, рок и радост” се представи поетесата Радост Станчева  -  Радост Станчева
След дванайсет години мълчание поетесата Радост Станчева издаде нова стихосбирка – „Гняв, рок и радост”.
2009-02-18 | Връчване на наградите на VI конкурс "Жени и вино, вино и жени"  -  Иван Богданов
Фатален петък, фатални награди. Петък, 13-ти е, а аз трябва да водя церемонията по награждаването
2009-02-08 | Не просто успешно! А щастливо!  -  Стефан Кръстев
Имал съм в себе си тъжна крепост за превземане. Не знаех, забравил бях за този сумрачен душевен кът. Снощи имах премиера на последната си книга. Премиера в родното си градче.
2009-02-08 | Първа среща на клуб "Приятели на книгата"  -  Иван Богданов
Февруари, късен следобед
2008-12-31 | Бардът данъчен - Яким Иванов  -  Иван Богданов
Да си припомня със стих, да се опомня чрез стих – туй е руслото, което повежда духа ми, зачитайки Яким. И опомняйки се, забравям, че поезията е авторът си, като все по-силно усещам, че поезията е самата себе си.
2008-12-28 | Виж... падаща звезда  -  Иван Богданов
Когато видиш падаща звезда си пожелай нещо...
2008-12-01 | Бялата лястовица на българската литература  -  Иван Богданов
Това е една от премиерите, които съм чакал с най-голямо нетърпение. Даже си мисля, че моите собствени не чаках така.
2008-11-30 | Одухотворена поезия и музика без излишен патос  -  Славимир Генчев
2008-11-10 | Роден по черешово време  -  Иван Богданов
Един концерт между
2008-11-09 | "Безлични истории" - Димитър Ганев  -  Генади Маринчев
Между рафтовете на книжарница "Сиела" в Мол София, се състоя представянето на книгата "Безлични истории", която съдържа 14 разказа от младия автор Димитър Ганев.
2008-11-09 | СЛАВЯНСКИ ПРЕГРЪДКИ ВЪВ ВАРШАВА И МОСКВА  -  Елка Няголова
В Дома на литератора във Варшава от 20-и до 24-и октомври се състоя Първият славянски фестивал на поезията. Негов организационен мотор бе поетът Александер Навроцки.
2008-11-03 | Матей Шопкин - най-родолюбивия поет след Вазов  -  Иван Богданов
На 29 октомври, в зала 7 на НДК, се проведе едно от най-големите литературни събития в България в последно време.
2008-10-26 | "Греховност" в Литературна вечер на Кръста  -  Илияна Латовска

Литературни вечери на Кръста е събитие за Лозенец и София, което среща книги и автори с читателите в читалище

2008-10-17 | Концерт по случай Денят на белия бастун  -  Камелия Иванова
Организирането на един благотворителен концерт, винаги съм го знаела, но го усетих доста осезаемо, когато се запознах с Ели Станишева – председател на Сдружение с нестопанска цел „Зрение”, е сложно, изискващо много от този, който го организира и прекалено
2008-10-13 | Щурчови трептения в Старинен Пловдив  -  Ася Антонова
Именно в такава, наситена с щурчови усещания атмосфера, в Пловдив, в Стария град, беше представена стихосбирката "Щурец сред звездите", на поета Валентин Йорданов.
2008-10-13 | Щурец сред звездите. И един в София  -  Иван Богданов, снимки Юлия
Могат ли да се дирижират щурците? Мигове от премиерата на В. Йорданов
2008-10-08 | Добра среща, ЕСЕННИ БАРДОВЕ  -  Маргарита Друмева
Нямам спомен в близките години да ни се е случвала наистина такава добра среща, както тази в Разград на 1 и 2 октомври. Всъщност, аз мога да говоря само за първата вечер от двудневния фестивал там под надслов „Есенни бардове”
2008-10-03 | Откриване на културния сезон в Културен център "Люлин"  -  Илияна Латовска, снимки Яким Дянков
Но влезеш ли вътре попадаш в друг свят. Светът на Културен център „Люлин”. Светът на светлината, на духа и на …тази вечер и на живописта.
2008-09-30 | НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ В ПЛОВДИВ  -  Анастасия
Знаете ли какво се случи на 26 септември вечерта? Ами 31 музеи и галерии в Пловдив бяха широко разтворили врати, за да се случи четвъртата поредна Нощ на музеите и галериите.
2008-09-30 | Вечерта на Музите  -  Иван Богданов, снимки Яким Дянков
Трите музи откриха културният сезон
2008-09-28 | ЕПИЗОД поглезиха феновете си с концерт - картини и звук от от едно събитие  -  Ромина Кирчева, снимки Кирил Димитров
Уникалните ЕПИЗОД представиха новия си DVD албум в зала Средец. Перфектната организация с която са известни концерите на ЕПИЗОД ме впечатли отново. Много мастити музикални агенции, които имат претенции като организатори на концерти, могат да вземат ноу х
2008-09-28 | И "Справедливост за всички"!  -  Иван Богданов
Премиера на книгата за единствената наша група, пробила на Запад. Един роман описваш, че мечтите искат много, много труд.
2008-09-23 | Dawn of Victory - “mил-сим” или военен екшън на живо  -  Марияна Богданова
На 13 и 14 септември 2008 година, край изоставена махала на село Дядовци в община Ардино в Родопите се проведе първата в България еърсофт базирана мил-сил игра с кодово название Утрото на Победата (www.milsim-bg.com)
2008-09-22 | В един дъждовен ден на Вяра, Надежда и Любов  -  Люба Захова
На този фон на 17 септември 2008 г,в един дъждовен ден на Вяра, Надежда и Любов, като тежък есенен грозд се отронва изложбата на добричките художници от групата на Никола Богданов.
2008-09-02 | МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР ДЕБРЦА 2008 - МАКЕДОНИЯ  -  Люба Захова
Целта на моето пътуване бе участие в 24-ти международен пленер по живопис ДЕБРЦА - 08 в Белчишта - творческа база на македонските художници, близо до Охрид.
           
Отзвуци 0000-00-00  
0000-00-00 | Alter Ego - единственият по рода си инструментален рок албум  -  

Единственият по рода си инструментален рок албум на българския пазар вече може да бъде намерен в музикалните магазини. Бившият китарист на небезизвестната група „Епизод" дава възможност на всички почитатели на китарата да усетят другото му аз (Alter Ego ) и заедно с него да преживеят една емоция от струни.

0000-00-00 | „Разголване" в западната част на София  -  Весислава Савова /rarebird/

На 10/03/2010 г., въпреки снега и не съвсем топлото време, Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий" в квартал „Модерно предградие" събра отново почитатели на силната мъжка поезия на Агоп Каспарян за ново представяне на неговата книга. Инициатор и водещ на събитието беше писателят Георги Михалков. 

Програмата започна с музикалния дует Роза Генова и акордеониста Кирил Василев. Така, музиката и поезията си подадоха ръка за пореден път.