Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

За издаването  
2009-04-03 | Как да издадем книга - част първа  -  Иван Богданов

Вече пета година имаме успешно издателство. Всеки ден се налага да отговаряме на всички тези въпроси. Надявам се някога от това да стане книга. Решихме първо да я публикуваме тук, да отговорим на въпросите ви, които темата създава и съвместно да направим една полезна на всички книга. Интернет отвори много възможности за комуникации. Литературните сайтове, форуми, блогове и останалите начини за споделяне дадоха възможност за развитие на латентните възможности за писане у всеки желаещ. Повечето бързо натрупаха обем произведения и пожелаха да ги видят отпечатани на хартия. Развитието на съвременните технологии, масовостта на персоналните компютри, въвеждането на големите дигитални принтери направиха отпечатването на книга един сравнително лесен и относително евтин процес.

2009-04-19 | Издателят - първи читател  -  Иван Богданов

Вие сте написали най-страхотната книга в света. Поне във Вашите очи. И в очите на майка Ви, която, от както я чете,  всяка сутрин Ви прави баница. Цялата рода също я хареса и се решава, че това твърдо трябва да се издаде, за да видят всички колко сте велик(а).

Предстои Ви първа среща с издател.

2009-05-16 | Как да подготвим книгата си за издаване?  -  Иван Богданов, Камелия Иванова

Решили сме вече твърдо - ще издаваме книга!

Намирате издател и му казвате - „Искам да издам книга, какво да направя?". Това е най-честият въпрос, който получаваме на мейла си и се налага да даваме ежедневен отговор.

Тъй като издаването на роман или сборник разкази си има свои специфики, ще разгледаме издаването на поезия - най-издаваният жанр.

2009-05-30 | Електронните книги - бъдещето на книгата  -  Иван Богданов

Електронната книга /Е-book/ като начин на изготвяне, оформление и защита на авторските права е като всяка друга книга. Тя има корица, редакторско и издателско каре, номерация на страниците и най-важно ISBN, който защитава авторските и права. Не мислете за електронните книги като за няколко произведения, оформени в PDF файл. Последното е точно толкова книга, колкото и няколкото разпечатани на принтер листи.

2009-07-06 | Размери на книги /формати/. Печатарски коли  -  Иван Богданов

Знаете ли от къде идва ширината на съвременните автомобили?

Отговорът идва от дълбока древност. Ширината на римските каруци се е определяла от ширината на задниците на тогавашните коне. Според ширината на тези каруци римляните са строели пътищата си /да могат да се разминат две каруци/. А римските пътища са станали основата на пътната мрежа в цяла Европа. Минали са хилядолетия, всичко по пътищата се е променило, но ширината зададена от междуосовото разстояние на каруцата си е останала.

Така е и при книгите - съвременните печатарски машини са коренно различни от пресата на Гутенберг, но много неща, най-вече размерите на книгите са останали.

2009-08-02 | Цената на книгата  -  Иван Богданов

Какво и как формира коричната цена на една книга? Какви елементи влизат в нея и как се определя? Неяснотата по тези въпроси заблуждава множество автори и ги оставя най-често с нереализирани очаквания.

Всички отчисления, които се правят по пътя на книгата от издателството до крайния купувач, се правят въз основа на така наречената „корична" цена - т.е цената написа на гърба на книгата.

2009-09-05 | Закон за авторското право и сродните му права  -  

Започваме публикуване на Закона за авторско право и сродните им права. Той разглежда теми, които касаят пряко всички автори, а много малко от авторите са го чели и познават правата си.

2009-09-05 | Капанът на тиражите  -  Иван Богданов

Подборът на оптимален тираж на една книга е много капризна материя. След като пренощувате една нощ с нагласата, че половин България ще се избие за вашите книги, на сутринта, малко по-наясно със себе си, започвате да правите списък: „на баба ще подаря, колегите... всичките ще си купят, на приятелите в кръчмата... там ще видим, а да не забравя - чичо, стринка, брачедите, комшията от горния етаж...".

2009-09-20 | SOS първа книга  -  Северина Самоковлийска /annabell_/

Това ли е вашето поприще? Ще ставате ли писател, или ще си графоманствате? Можете ли да отсеете най-ценното от критиките, а другото да запратите където му е мястото - в раздел „Арменския поп"? Ще намерите ли сили да продължите да пишете и ще имате ли какво да кажете на хората? Ще оцелеете ли след като най-съкровенното, душата ви бъде разпъната на кръст, анализирана и каталогизирана, преобърната до дъно? Със сигурност загрижени граждани ще ви се обаждат, да предложат лекарство за вашата болест...

2009-09-20 | Закон за авторското право и сродните му права - част II  -  

Започваме публикуване на Закона за авторско право и сродните им права. Той разглежда теми, които касаят пряко всички автори, а много малко от авторите са го чели и познават правата си.

2009-11-01 | Закон за авторското право и сродните му права - част III  -  

Дял втори

Права, сродни на авторското право и други особени права

2009-11-23 | Защита на авторското право и на сродните му права  -  
Дял трети Защита на авторското право и на сродните му права Глава дванадесета Гражданскоправна защита
2009-12-12 | Основни грешки при работа с редактор  -  Иван Богданов

Има голяма неяснота сред авторите какво точно прави редакторът и какво да очакват от него. Това създава множество проблеми, разминавания в очакванията и най-вече взаимни обвинения за несвършена работа.

Затова ще се постарая да опиша няколко от най-често срещаните грешки при работа с редактор.

2010-01-10 | Оформление на текст  -  Иван Богданов

Години говорим за това. Посочваме всички грешки и отново, и отново. Запомнете - преди някой да вникне дълбоко в съдържанието, външния вид на текста ще го привлече или отблъсне. Все пак по дрехите посрещат, а калиграфията не е случайна наука.

2010-02-06 | Как се печатат вестници?  -  Владимир Петков - Каладан

Много от авторите нямат никаква реална представа за печатния процес. Тук ви предлагаме един фоторепортаж за това как се печата вестник. Книги се печатат по подобен начин. Само машините са по-малки и има процес на лепене на колите.

2010-02-06 | Грешки при издаване на книга  -  Весислава Савова /rarebird/

Как го правят - съвети към интернет автори, които искат да популяризират своята новоиздадена книга. Предлагам на вашето внимание събирателна преводна статия на материали от автори в hubpages.com

2010-03-06 | Основни грешки, при издаването на книги  -  Иван Богданов

Това трябваше да е дългоочакваната статия как се рекламират книги. Но се оказа, че докато стигнем до нея, се налага да се обяснят множество грешки при оформяне на книгата, допускани от авторите.

Тук, естествено, имаме предвид книги предназначени за  продажба в книжарници, а не за раздаване в приятелско-роднинска среда.

Ще приемем, че произведенията в книгата са вече уточнени, избрана е корица и ще акцентираме в/у грешките допускани в цялостното оформление на книгата.

2011-08-11 | Как да рекламираме книгата си или по-скоро - какво да правим с първия си роман?  -  Иван Богданов

Продължаваме поредицата, която една главна редакторка сполучливо нарече - „учим конкуренцията на бизнес".

Смятах да не засягам тази тема, но последния месец получихме множество писма на тема - „аз съм на години, написал съм един роман, проявявате ли интерес да го издадете?".

2013-01-02 | Писането - работа или хоби?  -  Иван Богданов

За съжаление на всички български автори, родили сме се в малка страна и поради малкия пазар - 4-5 милиона четящи българи (нищо общо с огромния 650 милионен англоезичен пазар) тук винаги е било трудно да се издържаш само от писане на литература. (Журналистиката е нещо друго.)

2013-01-03 | Трите най-важни въпроса при издаване на книги  -  Иван Богданов

За какво пишем е ясно - гори ни отвътре, нощем се въртим на възглавницата, ставаме, палим лампата и на първото попаднало ни листче пишем поредния си шедьовър. Сутринта на трезва главо го четем, късаме, мачкаме и почваме наново. Всъщност така правят май авторите, които гледат сериозно на нещата. За жалост има доста хора, които сутрин вместо да се напъват в тоалетната се напъват над листа и в резултат се ражда порой от произведения, които не знам в която категория да сложа - прекалено къси са за проза, прекалено неритмични за поезия. Самоналожилото се название „вертикална проза" е по-скоро обида за литературата, отколкото пояснение.

2013-01-03 | Как и колко се плаща на автора?  -  Иван Богданов

Днес колонката е като колективен отговор на множество въпроси - "И като напиша книга, колко процента ще ми дадат? Щото то под 50%, как ще направя милионите?"

2013-01-03 | Добрата книга сама... не си намира нищо  -  Иван Богданов

Има две, невероятно вредни сентенции, които обаче се приемат за чиста монета от много автори.

Едната е, че авторът не трябва сам да търси и да се предлага, а да чака скромно да го открият. „Да се рекламира сам авторът е неправилно, а даже вредно" - твърдят яростно „известни литературни критици- блогери".

Другата е, че „добрата книга сама си намирала читателя". Ние трябва само скромно да стоим и чакаме.

Има и трета - че продаваемостта на книгата има нещо общо с таланта. С общуването с читателите, с предразполагането им, със социалната активност и прочие, и прочие - ДА! Но талантът е само необходимо условия, не е достатъчно Наскоро една авторка получи нервен срив от сблъсъка с тая реалност. Аз като издател получих не по-малък, но това е тема за друга колонка.

2013-01-03 | Българският автор не е нужен на никого!  -  Иван Богданов

Смятам в няколко статии да ви разкажа за премълчаните истини в българското книгоиздаване и книгоразпространение, които ще ви помогнат по-точно да оцените обстановката и да вземете адекватни решения, а не да живеете с идилични представи от времето, когато книгите се продаваха под рафтовете

2013-01-03 | Какво да правя с първия си роман: Станете известен!  -  Иван Богданов

Ако някой таи надеждите, че книги в България /а и по света/ се продават заради съдържанието им, е в дълбока грешка. Давам за пример „Пайнър" - една от най-добре работещите фирми в областта на шоубизнеса. Инж. Димитров е пределно ясен - „Правя музика, която се гледа!".

2013-01-03 | Кратък икономически наръчник за автори  -  Иван Богданов

Производството на една книга от ръкопис от търговски продукт има много разходи. Тези разходи някой трябва да ги плати. Има три варианта за това:

2013-01-03 | Книгоиздаване за начинаещи: Телета и салами  -  Иван Богданов

Книгоиздаването е удивително прост процес, който обаче е съставен от множество подпроцеси извършвани от различни хора. Основните проблеми в него идват от представите на участниците, че тяхната част е най-важната.

Ще се постарая с няколко думи да изясня простотата на процеса. Той накратко може да се раздели на две основни части - отглеждане на телета и правенето им на салами.

И двете части изискват доста подготовка, ресурси, знания и не на последно място - усилна работа.

2013-01-03 | За кого пишат авторите?  -  Иван Богданов

Основната група автори, колкото и странно да звучи пишат за себе си. При тях авторът и лирическия герой са органически свързани. Те използват творчеството като арт терапия, като начин да прехвърлят проблемите си върху белия лист, с надеждата че веднъж записани решението ще се намери само. Това са близо 80% от авторите. Такъв, да си призная с ръка на сърцето, съм и аз в художествените си текстове.

2013-01-03 | Защо няма нужда повечето хора да четат?  -  Иван Богданов

Примирихме се, че сме различно богати, много трудно успяваме да се примирим, че сме различно умни /някои все още не успяват/, но никога няма да се примирим, че сме различно образовани!

Защо им е на всички да четат?

Масово последните години се говори как хората не купуват книги, не четат, затъпяват само с телевизия и прочие познати клишета. Но не знам дали някой си е задавал въпроса - Дали е нужно всичко хора да четат книги?

2013-01-03 | Професия Писател  -  Иван Богданов

Общата представа за професионален писател е „човек, който по цял ден си пише нещо, от 9 до 5, на заплата и изобщо не се интересува произведеното от него продаваемо ли е, защото затова си има литературни агенти".

Това минава дори наглостта на Кирил Христов, който към трийсете си години поискал от държавата персонална пенсия, за да можел ей така свободно да си пише. Все пак той дотогава е направил име.

2013-01-03 | Selfpublishing и Самиздат  -  Иван Богданов

Selfpublishing няма все още официален термин на български език. Може би, трябва да се превежда като Самоиздаване или Самопубликуване. И въпреки, че двете думи изглеждат ужасно еднакви, точно в разбирането на разликите между тях е пътя на успеха в книгоиздаването.

Процесът на производство на една книга най-общо има три етапа:

- написване на книгата

- производство на книжното тяло - редакция, корекция, предпечат, печат

- разпространение на книгата

2013-01-03 | За битието, съзнанието или защо не могат да се издават само качествени книги  -  Иван Богданов

На Панаира се срещнах различни познати, желаещи да се потопят в дълбоките дебри на професионалното писане и книгоиздаване. И всичките имаха една блестяща идея - „ще издаваме само много качествени книги, никой от издателите не го прави и за нула време ще разбием пазара!"

Отказах се да им разбивам идеалите, всички издатели тръгват така, но тези които оцеляват са научили оная хегелова мъдрост, доразвита от Маркс, че „битието определя съзнанието".

В превод за тези, които са пропуснали научния комунизъм /или упорито се мъчат да го забравят/ - интелектуалното ниво до голяма степен се определя от условията на живот.

2013-01-04 | За кого пишем?  -  Иван Богданов

За кого бие камбаната? За какво всъщност правим редовните си срещи с белия лист?

За кого пишем?

Да оставим на страна стандартните отговори - за тази/този който ми разби сърцето, в отговор на стихото на... Това, в повечето случаи, не е творчество, а опит за комуникация.

Говорим за чистото творчество, това в което авторът не е литературния герой. Този спор има две страни. Ще представя поотделно и двете. Аз лично за себе си нямам конкретен отговор. Както се казва - Истината е някъде там!

2015-03-16 | Моята гледна точка за авторското право и неговата защита  -  Христина Маджарова

олкото и да се опитвам, не бих могла да споделя точния брой на авторите, които са ми задавали въпроса „А след като напиша стихотворение, какво трябва да направя, за да бъда носител на авторско право?“ Не един, не двама... Отговорът е простичък-абсолютно нищо не е необходимо, тъй като авторското право възниква автоматично със създаването на произведението. Следователно не е нужна нито регистрация, нито удостоверение от държавен орган или пък акт от комисия. В конкретния случай то се поражда с написването на стихотворение и по този начин поставя началото на авторско правоотношение-от една страна е авторът като носител на авторското право, а от друга страна-всички останали, които са длъжни да не нарушават това право.