Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

През годините 2011-03-16  
           
През годините 2011-01-16  
           
През годините 2010-09-19  
2010-07-26 | „По рюмочку" для Высоцкого. 30 години от смъртта на Володя  -  Нели Господинова /nellnokia/

В малко закътано заведение на софийската улица Жулио Кюри, съвсем нетрадиционно и спонтанно Фондация „Буквите": издатели, поети и писатели, съвместно със своите гости  от А.Р.И.З.7  (Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите), Кръгът „Поети с китари" и почитатели,  отбелязаха 30-годишнината от смъртта на великия поет, артист, музикант, певец и човек Владимир Висоцки.

           
През годините 2010-07-18  
2010-07-18 | Михаил Белчев по булеварда на кестените  -  Деси МАНДОВА

Поетът, певец и композитор Михаил Белчев е роден през 1946 г. в София. Завършил е режисура в Театралната академия в тогавашния Ленинград. Солист е на различни състави, има самостоятелни рецитали и участия в БНР, БНТ и Балкантон. Написал е и изпял много песни, носител е на множество награди, сред които орден "Кирил и Методий" първа степен. Хобито на софийския бард с шансонен глас е колекциониране на живопис, графика и месингови предмети. 

           
През годините 2010-05-20  
           
През годините 2010-04-12  
2010-04-12 | БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА В ЕДИН ЕСЕНЕН ДЕН ПО ШОСЕТО НА ЛИТЕРАТУРАТА  -  Хрисимира Минковска

Привличащ в текстовете си множество слоеве и боравещ с многобройни наративи Павел Вежинов пресъздава повече филосфската страна на житието. Показателността на „В един есенен ден по шосето" е видна не само в посоката на фантастичнотото, но и като синоним на новото начало в творческото търсене на литературни образци.

           
През годините 2010-03-06  
2010-03-06 | Тънката любовна линия - Багряна и Дора Габе  -  Татяна Тасева

В Дора Габе е бил влюбен самият Яворов. Дори се твърди, че тя, а не Лора е голямата му любов. По Багряна са си загубили ума почти всички почитатели на женските хубости. Най-безнадеждно бил увлечен Йордан Йовков.

Дора Габе и Елисавета Багряна били свързани както чрез поезията, така и чрез любовта си към един и същи мъж.

           
През годините 2010-02-06  
           
През годините 2010-01-10  
2010-01-10 | Христо Ботев  -  Хрисимира Минковска

Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небо, звяр и природа
и певци песни за него пеят...

           
През годините 2009-12-12  
2009-12-12 | Как са плащали на известните ни автори в началото на XX век?  -  Петър Нейков

През 1907 г. известният български дипломат Петър Нейков прави интересна анкета сред нашите първи писатели тогава за това „Дали българският писател може да живее от перото си?", от която ще приведем някои извлечения

           
През годините 2009-11-23  
2009-11-23 | ОБИКНОВЕНИ ДУМИ ЗА ИСТИНСКИ ХОРА - НЕПОЗНАТИЯТ МЛАДЕН ДЕНЕВ  -  Теодор Иванов

Младен Жеков Денев е роден на 21 януари 1931 г. в село Самуилово, близо до град Чирпан, Старозагорско. Средното си образование завършва в Строително-техническото училище в Стара Загора. През военната си служба е изпратен в артилерийска школа, става офицер и служи четири години. Завършва Висшия инженеро-строителен институт в София, след което започва работа като инженер в Перник. Работи като редактор в издателство „Народна младеж", а в последствие става драматург в пернишкия театър. Публикува свои разкази в периодични издания и има издадени няколко сборника с разкази. Първата му книга е озаглавена „Синя ръж".

           
През годините 2009-11-01  
2009-11-01 | Житие и страдания грешнаго Софрония  -  Лариса Ангелова

Едва ли има българин, който да не е запознат в детайли с живота на Софроний Врачански. И дали има друг български възрожденски писател, който да има неговия наситен със събития живот. Не само наситен, а дори умишлено търсен и ако Софроний беше жив, щеше да каже, че не би могъл да живее по друг начин, времето и събитията са го изисквали. Но дали зад скромността на този, наистина велик и толкова  обикновен човек не се крие силна воля, желание за себеутвърждаване, силна и мощна вяра не само в православната църква, но и в себе си като обикновен човек.

           
През годините 2009-09-20  
2009-09-20 | Известни книжари от края на 19 век - част II  -  Илияна Делева /ила/

Един от най-популярните по онова време книжари-издатели е Тодор Филипов Чипев. Той има и най-голяма роля за издигане на книжарите в българското книгоиздаване.

           
През годините 2009-09-05  
2009-09-05 | Книгоразпространение и книгоиздаване през 90-те години на 19 век  -  Илияна Делева /ила/

Започваме поредица за българското книгоиздаване в края на 19 век.

Първите години след Освобождението книгоиздателската инициатива принадлежи на печатарите. В началото на 90-те инициативата поемат книжарите. Те са хората, които познават интересите и духовните портребности на читателите.

           
През годините 2009-08-02  
2009-08-02 | Родената да живее в бури в сянката на Жреца-воин   -  Илияна Каракочева /Ина Крейн/

Спътница на Жреца-воин, негова вдъхновителка, редакторка на произведенията му, преводачка (превеждала  не кой да е, а Ницше), вярна  любима до смъртта му и след това,  светска   красавица, фина  елегантна дама до края на живота си - това ли е Мара Белчева?

           
През годините 2009-07-06  
2009-07-06 | Когато една дума струва, колкото хиляда  -  Теодор Иванов

 „Книгите на Твардовски са издавани много пъти от различни издателства. Те не са нито сензационно четиво, нито са примамлива приключенческа проза, нито владеят вниманието с документален разказ, а в книжарниците не се задържат. В България са издавани не веднъж и също така изчезват от витрините. А това е може би най-хубавото, което може да се каже за една книга, за един автор. При това не в родината му, а в чужбина. Макар че Твардовски изпитваше такова хубаво чувство към нащата страна, че не я имаше за чужбина, и като се разделяхме пред дома на журналистите в Москва, сне сламената си шапка, застана усмихнат в лятната си ленена риза и рече:

    - Много здраве на моята България. На розите."

           
През годините 2009-06-01  
           
През годините 2009-05-18  
2009-05-16 | БЪЛГАРСКИЯТ МАХАТМА ГАНДИ - Йордан Ковачев  -  Теодор Иванов

     Обградени от злоба и пошлост, изтощени до крайност в ежедневно отстояване на загубени каузи, неистово изпитваме нужда от онази капка любов, от онази вечна красота, която ни дава сили да продължим напред или просто да бъдем хора...

           
През годините 2009-05-04  
2009-05-01 | „Несресани” мисли за един вишнев цвят   -  Елка Няголова

Вече поколения наред за читателската памет поетът на белоцветните вишни Димчо Дебелянов е просто Димчо. Доближавайки го всъщност до най-съкровените кътчета на своята душа, народът е нарекъл ласкаво своя талантлив и рано изгубен син. И в това назоваване по малко име има и обич, и поклон, и родителска милувка, и вина, че свидният син не е опазен от гибел в ужасната месомелачка на Първата световна война...  Назоваването по малко име е и своеобразен опит на народната памет да съхрани и предаде на следващите поколения една парола... Парола за какво е името на Димчо Дебелянов - един от най-обичаните български поети, слял съдбата си със съдбата на своя народ?

           
През годините 2009-04-20  
2009-04-19 | "Козелът" - филм с много Радичков в себе си, но след него  -  Илияна Делева

София Филм Фест е вече традиционно кино събитие. Тази година той бе открит с българския филм „Козелът”.
За философията на Радичковия свят, за опасенията преди премиерата, за търсенията и откритията на универсални човешки ценности разговарям със сценариста и режисьора Георги Дюлгеров.

           
През годините 2009-04-06  
2009-04-03 | Роден от Балкана - Христо Медникаров  -  Tеодор Иванов
Аз имах щастието да се родя в Разпоповци, селце в Еленския балкан, където преминаха детските и ученическите ми години” – споделя Медникаров и посвещава много страници на „обикновените селяни”, привличани не от „материални богатства”, а от духовното.
2009-02-22 | Последният гладиатор на българския Монпарнас  -  Валери Иванов

Силно противоречивата и ярка личност на Иван Пейчев и неговото творчество са перманентно предизвикателство за всеки следващ изследовател. Още с първите си стъпки в поезията Иван Пейчев е белязан като неблагонадежден в очите на властта.

           
През годините 0000-00-00