Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

Прeпоръчвани Е-книги  Прeдстaвяме Ви  
Книжарници по време на криза Иван Богданов, Илияна Делева, Хрисимира Минковска

До преди няколко години „Сиела" бяха известни единствено като фирма за правен софтуер. Но нещата изненадващо се промениха, създаде се доста силно издателство, а последните години се заговори и за верига книжарници „Сиела".

Началото беше почти невидимо  -  он-лайн книжарницата mobilis.bg, която от години продаваше преимуществено техни книги, мина официално под тяхно крило.

А на Коледния панаир веригата книжарници „Книгомания" се появи с логото на „Сиела".

Но това беше само началото. Докато всички останали вериги създаваха собствени книжарници, Сиела се започна да запълва една специфична ниша - книжарници в „Мол"-ове.

Първата такава, сравнително голяма за нашите мащаби беше в „MALL of Sofia".

А тази година, напук на кризата, се откриха две нови и то големи книжарници - най-голямата книжарница в България (на 800 квадратни метра) в Мола в Пловдив  и най-новата /миришеща  още на боя, както е стандартното клише/ книжарница на близо 300 квадратни метра в Сити центъра.

При откриването на последната, изпълнителният директор на Сиела и председател на Асоциация Българска книга Веселин Тодоров, поясни че е благодарен на кризата, която дава възможност за развитие на бизнеси с по-ниска норма на печалба каквито са книжарниците.

Какво видяха нашите кореспонденти, при едно по-сериозно изследване на книжарниците им?

 

MALL of Sofia Къде другаде?

Илияна Делева

 

Ходенето по мол-ове ме изморява. Не обичам да пазарувам, щото сигурно съм сбъркана жена. Затова тази сутрин, замисляйки се какво точно беше книжарница Сиела в МОЛ-а ми беше трудно да си спомня.

Дръпнах Деси  - айде на разходка в Мола. Целта - Сиелата.

Бързо и целенасочено по ескалатора - да не се разсейвам и уморявам.

Мож е ли да си купим книга? Може. Но може и само да си изберем.

Влизаме. Точно насреща на колоната са поставени периодични списания. Пред колоната един картонен преносим щанд на Walt Disney . Вляво е касата. От там ще минем накрая. Значи тръгваме надясно. Поглеждам - преносим решетъчен щанд с най-новите лъскави книжки от типа Чиклит.  E, още е лято.  На стената първите две колони са посветени на „промоции" и „най-ново".

Това е първата книжарница  Сиела в София, ако несе лъжа. Май и личи. По дървените рафтове са изпопадали част от буквите, обозначаващи раздела. Опитвам да се абстрахирам от натурията и да разгледам най-първо поставените рафтове: тези по стената и тези, които представляват книжарски гондоли. Там всичко е подредено по правилата. Раздели и видове литература - описани и старателно подредени по този начин.

Но пред тях са цъфнали етажерки с безкрайно нужни неща - ранички, несесерчета, портмоненца  - кое от кое по-шарено. Зад шаренията виждам надпис „детска литература". Не виждам книжки, но пък всичко е зарито от сборници и помагала. Наближава учебната година.

По-навътре, но добре поставени като място  - точно на ръста на малко момиченце са преводните издания със съмнително съдържание , но пък с прелестни картинки, издържани в бонбонени цветове.

Правя слалом между гондолите. Временните щандове на по-големите издателства със сериите и библиотеките изглеждат лъскаво-примамливи.

Има и големи маси на които какво ли не лежи. До Людмила Филипова Георги Господинов, Пауло Куелю и Стефан Цвайг. А, взех че повдигнах - ми там се мъдрят пет-шест автора от световната класика в не лоша книжна опаковка.

На другата е даден превес на огромните и красиво илюстрирани трудове от типа Магиялогия, Пиратология, Троловете... Поредица, която привлича погледа. Формата на половин холна масичка, лачената подвързия, окото в средата на корицата... а може и да отговаря на заглавието. Дано поне има малко текст.

Минавам покрай книжките за оцветяване, до които съвсем логично са поставени цветни моливи. Може би добри, но със сигурност луксозни и скъпи. Стигам до отдела с дискове. Има всичко, музика, филми, компютърни игри.

Погледа ми привлича един голям монитор на стената. Питам консултанта за какво го ползват - какво показва: това което върви в ДВД-то. О кей - значи просто е вързан с него и толкова. А , може ако си изберете нещо  да го пуснем да видите точно това ли е, което си представяте; да му видите качеството. Време е да се отправя към касата. Там са струпани луксозни химикалки, писалки, тефтерчета; залъгалки от типа шарени картички, ключодържатели и разбира се луксозни издания в джобен и миниформат, подходящи за сувенирен подарък.

 Излизам. Да си призная в натурията почти не видях консултантите, а и клиентите се бутаха един в друг. Останах с впечатлението и усещането за магазин - един от многото в мола. Но добре зареден. Със сигурност, ако поровиш колкото трябва, ще намериш каквото ти трябва. Защото тук има всякакви книги на всякакви теми и на всякакви езици.

 Вярно, няма го усещането от едно време в книжарницата за руска литература на гърба на партийния дом. Там беше тихо и подредено. На всеки клиент се обръщаше изключително внимание. Всеки човек можеше да поговори с книжарите на темата ,която го интересува, защото те бяха истински консултанти и бяха попрочели голяма част от многото книги, които предлагаха в отдела си. Усещане за светилище, в което получаваш, вземаш , купуваш духовност.

В Мола не е така. И сигурно не може да бъде. Но поне има остров с много книги и тиха музика, където и между шаренията и натурията да избереш нещо за душата , преди или след като си избрал парцалки за тялото си.

 

Бяла врана в Сити центъра

Хрисимира Минковска

 

Новата софийска книжарница 'Сиела' вече е факт. Разположена на 250 кв.м. в софийския Сити Център, тя ни зарадва с откриването си на 01.08.2009 г.

Да, ама не!  Вратите й се отвориха с над 30 хиляди заглавия (според информацията в официалната страница на 'Сиела') на книги от български и чужди автори (разбира се, в полза на чуждите автори) и 10 хиляди музикални заглавия CD, DVD и видео. Площта й е неадекватно подредена в търсене на място за големия брой разделения на книгите, което гарантира на клиента свободно придвижване измежду лавиците с книги, но не и лесно откриване на нужния сектор. Така се оказва, че до научно-техническата литература стои лавицата с надслов 'Съвременна литература от чуждестранни автори', а до раздел 'История' се е наместила 'Езотерика'-та. Българските автори (с изключение на авторите на научна литература) са в близост до входа/изхода (!) на количков бързоликвиден щанд, превърнат в мозайка от книги на разбъркани чужди и наши автори.

 Вежливостта на служителите, своевременно отговарящи на въпросите на посетителите, дори когато те не са клиенти на книжарница, е добра предпоставка за затвърдяването на позициите на търговеца, но те играят по-скоро ролята на гидове в лабиринта от стелажи.

 В детския кът, отделен в единия край на търговския обект, намират място играчки, пъзели, конструктори, логически игри и, разбира се, книги, но разпределението на помещението не позволява пълен родителски контрол - непозволява видимост към детското отделение, особено ако мама търси специализирана книжка, разясняваща й дебрите на компютърните мрежи и ръста й е под 1.80 м.

Както всяка, уважаваща себе си, книжарница и 'Сиела' предлага така нужните канцеларски материали,  нужни за оборудването на един офис - от хартията до химикалката, подредени до трудно видимия щанд зад касата. Обособен е кът и с подаръчни артикули - оборудван с несесерчета, моливници и други подобни, както и с опаковъчните пликчета.

 Идеята за такива малки подаръчета е добра, но по-лошото е, че все по-рядко се подаряват книги - иначе избор на такива има!


Прочeтено от:1490
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
Милан Асадуров – „злият” гений зад „Библиотека Галактика” Бъдещето срещу романтиката
Е-книги  


Прозорецът на моята душа
Автор: Маргарита ГанчеваПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития