Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

Прeпоръчвани Е-книги  Отзвуци  
Бяла поезия в бяло лято Татяна Йотова

 Бялото лято... Какво ли не замисля човек на прага му? Но най-вълшебни мигове преживяваш, ако не си подготвял сценарий. Поканата дойде колкото неочаквана, толкова и провокативна. Балкански фестивал на поезията в град Корча. Организатор е големият албански поет Скендер Руси. Как да не тръгнеш?! Познавах Албания само от детството: в една детска игра на карти имаше изображения на национални мъжки и женски облекла. Запомних албанката с нейната екзотична нестандартност, вплела в дрехата си ориенталски дух и маниер.

Тръгваме с Димитрина Равалиева - поетеса от Карнобат. Пътят до Скопие, Бялото Охридско езеро, малките живописни селца в подножието на Шар планина... обещават среща с Другостта. Така и се случва.

Град Корча ни посреща слънчев и усмихнат. Приятели от Сърбия, Хърватия, Македония, Гърция и, разбира се, Албания. Общността е толкова интересна: все чудати хора - писатели, поети, лекари, професори от различни университети, психолози...

Настанени сме в хотел на планински връх. В нозете ни е Корча - като небесно съзвездие нощем. Литературното четене в библиотеката е в разгара си. Звучат стихове на различни езици. Отпиваме бира "Корча" - гордостта на региона.

Следващият ден е озарен от разходка: усмихнати любезни хора, християнски храмове, първото училище - музей, поетично кафе, стихове като захарни маниста... Идва ред на втората литературна среща в хотелската зала. Отново е друг свят - образи в поетическа дреха, намагнитени сетива.. Китарата ми прозвучава с цветовете на моята песен "Карамфили". Всички ме поздравяват. Бурната вечер е в разгара си.  Песни, стихове, разговори, пак песни... Разбираме се на оня уникален език, на който се разбират само поетите.

Изненадана съм от специалния приз, който ми връчват организаторите за високи постижения в литературното творчество. Превода на стиховете си дължа на поета и публициста от Македония - албанеца Адем Абдулаху. Отнасям в сърцето си на айтозлийка от България цветята от корчанските дворове, те ми кимат и с полъха на вятъра пръскат любов, дъга и чувство за нетленност, чувство за спряло време...

Прощавам се с Корча, с приятелите... Минавам албанско-македонската граница пешком. Изпявам бяла песен с бяла китара на Бялото Охридско езеро, там, където "Биляна платно белеше"... и се връщам в не толкова бялата действителност. Но съм у дома и разказвам приказката за чувствена, цветна, лятна и поетична Корча.

Пишете, приятели поети от Балканите! Дано стиховете ни съберат отново в други и други лета! На многая лета! Нека да е лято!!!


Прочeтено от:1556
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
Ехо от "Солени ветрове" Детски пленер „Безопасността на пътя през окото на детето"
Е-книги  


В двора на Златноелечко
Автор: Маргарита ПавловаПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития