Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

Прeпоръчвани Е-книги  Критични вибрации  
Спомени на Иван Русланов от „Търся издател" - част първа Иван Русланов

Поглеждайки към конкурса „Търся издател" се връщам и към вълненията ми от първи курс в университета. Все още зелен студент, аз се чудех накъде искам да поема. Радвах се, че съм попаднал в нова среда, сред нови емоции и хора. Знаех, че е време за голяма крачка, но все още не знаех накъде. И тогава един приятел ми изпрати обявата за „Търся издател". Аз не взимам веднага решенията и често се колебая. След дълги размисли все пак реших да опитам и се включих с „Черният ангел: Раждането на един от нас". До тогава не бях споделял с никого за страстта си към писането. Пишех за удоволствие, а творбите си показвах пред един единствен човек.  Щом обаче и останалите ми приятели разбраха за начинанието ми, те ме подкрепиха безусловно. А аз просто исках да опитам нещо ново. Не очаквах, че ще спечеля, но и нямаше какво да загубя. Стартирах под номер пет. Бързо се изкачих до третото място, после и до второто. По едно време бях и първи, а след това изпадах от топ 3. Въртележка от която често ми се завиваше свят. И се отказвах. Особено ясно си спомням случая, в който творбата на една съвсем млада авторка събра доста гласове и стигна до първото място. Черният ангел остана пети. Не намирах смисъл да продължавам. Усмихнах се и макар и да горчеше си казах „Животът продължава."

Изведнъж обаче се оказа, че гласуващите за младата авторка са празни профили. И за мен отново имаше шанс. Този път реших да не пестя сили. Трябваше да поема риск, да пренебрегна притеснението си и да започна да общувам с читателите.

И започнах да се запознавам. Търсех интелигентни хора, интересуващи се от литература, които можеха да ми подадат ръка. И действително получих огромна подкрепа от хората с които се свързах. Пожелаваха ми успех, даваха ми съвети и сили да продължавам да се боря.

Срещах наистина прекрасни хора. Свидетелство за това беше и навечерието на финала на конкурса, когато бях изпаднал от челната тройка. Изведнъж гласовете за мен бавно започнаха да се увеличават. Те отново ме върнаха на мястото на победата и изведнъж се оказах насред победителите. По това време продължавах да работя по продължението на романа. Завърших го в средата на конкурса, а финалът на втората история за ангела бе силно продиктуван от емоциите ми по време на вихреното литературно състезание.

На церемонията на коледния панаир в НДК обаче, все още не бях сигурен, че ще съм победител. Трябваше да се провери дали гласуващите профили са реални, а аз не очаквах, че ще бъда късметлия. Но отново хората не ме бяха предали. Бях сред тримата победители.

Ясно помня, че когато чух името на романа си се вцепених. Смеех се. Не можех да повярвам. Беше силно. Един от онези моменти, в които думите са излишни, но все трябва да кажеш нещо. И след няколко мига тишина аз изскочих на сцената. Започнах да говоря каквото ми падне. Питаха ме и въпроси. Не ги помня. Нито помня как съм отговорил. От онзи момент остана само усещането, че съм спечелил една голяма първа битка в живота си. А приключението тепърва започваше...


Прочeтено от:1471
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
Спомени от първи кръг на конкурса „Търся издател" Български психар с прачетов хумор
Е-книги  


Какво е радостта в детските очи
Автор: Габриела ЖелязоваПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития