Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     

Литературен

сайт

Книжарница

КНИГИТЕ

Електронни

книги

Алманах

"Нова българска литература"

Издателство
"Буквите"
Мечта за книга
Поезия
Романи
Разкази
Фантастика и фентъзи
Детски книги
Учебници
Творчески фонд
Автори
 
Вход
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Културни хроники
  Новини
  Предстоящи събития
  Отзвуци
  Конкурси
Пишете ни:
info@knigite.bg

Прeпоръчвани Е-книги  Критични вибрации  
Едно ново огледало за женската мъдрост - "Нека аз!" Христина Петрова

.Втората стихосбирка на Златка Митева - „Нека аз”-  е написана с характерния за авторката изповеден тон. Дори когато лирическият глас разговаря с Другия, пак чувстваме подкупващата искреност на споделянето.

Книгата има четири цикъла, който водят читателя от спонтанния свят на чувствата към мъдростта на себепознанието. По-голямата част от текстовете са свързани с любовта, с нейните сезони и превъплъщения. Любовта е назована като смисъл на битието, като сърце, което определя ритъма на всичко друго. Тя присъства в образа на мечта, на реалност, на загубен сън. И защото не  търси логика или хронологичност в разгръщането на емоциите, стихосбирката утвърждава любовта като променлива величина, като едно постоянно изпитание в откриването на мечтата за нея, като борба за надмощие между двамата в стихията на нейното проявление, като жалба по несбъднатото. В стила на  най-добрите ни автори на любовна лирика чувството и тук е пресъздадено по-скоро като жажда, отколкото като сбъднатост.

Жената е в ролята на очакваща другия да сподели вселената ѝ, една вечна Пенелопа, която вярно и  гордо очаква своя любим. Твърде често тя го очаква да се върне от своеобразните експедиции на усамотяване, и бягство от действителноста. В същото време не бихме определили героинята на Златка като безволна фигура,тя се впуска в търсене на отговорите на въпроси, породени от вечно изплъзващото се щастие.  Тя е дръзка, тълкува поведението и скритата същност на другия, упреква го за неговата нерешителност и недалновидност. „Нека аз” е поезия за съвременната жена, която съчетава, от една страна, нежността и желанието да се вгради в сянката на любимия, да принадлежи на всеки негов миг и да слуша дъха му , от друга страна, със силата на осъзналата правата и красотата на своя свят  личност.

Прочетете стиховете на Есен, писани в лятото на нейния творчески път. Това е поезия, която не те оставя спокоен, винаги можеш да откриеш себе си, свои малки истини, прозрения, постигнати през дългото пътуване към Любовта. А и който е чел първата книга на Златка, неизбежно ще изпита насладата от срещата с един по-зрял почерк, по – категорично лирическо присъствие и яснота в посланията. След прочита на сърдечните откровения читателят естествено би се размечтал: нека И аз!

Пожелавам нежен път на книгата до всички, които вярват, че Любовта е другото име на мъдрост и смисъл! Ние няма да си отидем преди мига, държим го в ръцете си – той е намерил гнездо в чудесните стихотворения на Златка Митева.


Прочeтено от:1655
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
Време е за трети ренесанс НАШЕНЦИ В КОСОВО И АЛБАНИЯ
Е-книги  


Като Калина
Автор: Галена ВоротинцеваПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития