Огнян Колев

Огнян Колев


Научните открития станаха толкова много, че вече не успяваме да ги осмислим и разберем. Може би затова писателите фантасти се отказаха да прогнозират близкото бъдеще. Така проспаха най-значимото откритие в нашия век - триумфалното шествие на мобилните апарати.

Чрез творчеството си искам да споделя с Вас, представата за предстоящото УТРЕ. На прага сме на нова важна промяна, съпоставима с публикуването на Дарвиновата теория. Изкуственият интелект направи своите първи стъпки. Започвайки от „тамагочи", постепенно роботите ще започнат да се учат и възпитават заедно с нашите деца. Дано да си останат техни верни приятели. А как ще постъпим когато синтетичното съзнание ни настигне по интелект? Сблъсък или партньорство, отговорът се крие в моралните ценности на всеки от нас.

Имам чувството, че стоя пред прашния килер на татко Карло и гледам до болка познатата сегашна действителност. Моето призвание е да изчистя паяжините и да Ви дам златното ключе. Разкъсвайки картината ще попаднете при герои, в чийто премеждия може да се озовете и Вие. Но трябва да знаете, че веднъж вкусили от сладостта на фантазиите, до края на живота си, ще отваряте врата след врата.

Училище по роботика

Училище по роботика

Огнян Колев

Белите дупки на Вселената

Белите дупки на Вселената

Огнян Колев