Васил Юриев Даскалов

Васил Юриев Даскалов


Роден съм в Стара Загора, завърших езиковата гимназия "Ромен Ролан" с френски език, а след това и филология в Софийския университет. 

През 2017г имах възможността да разработя мой стар разказ, който се превърна в романа "Момчета на стоп", книга за израстването на юношата посредством неволните криминални приключения по пътя към морето. Залагам на идеята, че доброто момче не винаги е достатъчно силно, за да се справи със заплахата, което го прави много истинско и близко до нормалните човешки реакции. Всяка глава държи в напрежение. 

Същата година издателство "Фондация Буквите" ме мотивира да работя активно върху късата проза. Така се родиха серия разкази, включени в Алманах Проза 2017 и 2018г към издателството, едни докосващи, човешки истории за болката, надеждата и състраданието. Най-успешният разказ от този период остава "Рисунки за обед", по действителния случай за възрастаната продавачка на рисунки. Той събуди адмирации, сълзи и съчувствие в социалните мрежи. 

Пролетта на 2018г ме класира в конкурса "Съвременен любовен роман" към издателството, с "Мария на сутринта", роман със старозагорски сюжет за търсенето на голямата любов, за разминаването в брака и разликите между младежта през 90те и тази в наши дни. Обездушените герои са в търсене на малко човечност в морето от любовен егоизъм. 

През 2019г издадох „Предизвестие за Ловеч“, първа книга от дилогията „Лагер на смъртта“, роман, който разказва съдбите и политическите факти на няколко лагеристи. В продължение на три години работех по документални книги, интервюта, видео-материали, срещнах се с очевидци и симпатизанти, тази дейност разви допълнително перото ми и задълбочи изграждането на образите. 

През 2020г излиза продължението „Ад Ловешки“.  


Разкази

Разкази

Васил Юриев Даскалов

Лагер на смъртта: Предизвестие за Ловеч

Лагер на смъртта: Предизвестие за Ловеч

Васил Юриев Даскалов

Мария на сутринта

Мария на сутринта

Васил Юриев Даскалов

Момчета на стоп

Момчета на стоп

Васил Юриев Даскалов