Евгения Михалска

Евгения Михалска


Тя има няколко самостоятелни изложби на остров Палма де Майорка, където живее и работи. Българската публика може да види нейните картини до 2 ноември в Галерията за съвременно изкуство в София.

"Аз първо бях художник, после станах и поетеса. Освен това пиша и романи, подготвям един за издаване. За мен творчеството е път. Човек трябва да се докосне до себе си чрез някакъв вид творчество и тогава, когато душата почне да говори, после вече няма спиране", споделя Евгения Михалска.

Заглавието на изложбата е многозначно. "От една страна е по обратния към София, понеже е втора изложба. От друга страна е по обратния път към душата, понеже прописа душата и стихове".

Има картини, които сътворява на момента и други, които си изчакват времето. 

"Има други, които ми трябват няколко дни. Трети пък ги започвам и отлежават доста време преди да ги завърша. Сега се сещам за един интересен случай. Започнах една река в Палма да рисувам, защото много ми липсва природата на България и започнах да рисувам тази река, обаче не се получаваше, не се получаваше и, знаете ли, седнах и започнах да пиша стих, за да усетя енергията й и да мога да рисувам, защото река не съм виждала много отдавна", разказа Евгения Михалска.

Евгения Михалска има своя философия да вижда нещата. Казва, че негативното съществува, но въпросът е да не се фокусираме върху него. 

"Не бих отричала очевидното. То, разбира се, съществува. Въпросът е човек къде фокусира погледа си. И смятам, че живеем в едни особени, специални времена и трябва човек да се научи, всеки един от нас да се научи съзнателно да фокусира погледа си в това, което иска да вижда. И всъщност съм го приела като, мисия е сложна дума, не бих я употребила, но не знам как друго яче да се изразя. Желанието ми е чрез стиховете и стихосбирките, които смятам и занапред да издавам, е просто да покажа на хората, да ги подсещам, да виждат хубавата страна на живота, да се усмихват повече, да бъдат по-лъчезарни и по-добри."

В Палма де Майорка Евгения Михалска организира срещи, на които учи посетителите да рисуват.

Домът на феите

Домът на феите

Евгения Михалска