Списание Буквите, брой 1 /и единствен/ 2004 г.

Антология

Раздел: Списания
ISBN:
Брой страници: 64
Корица:
Издателство:
Издадена: 2012-03-22
Прочетена: 179


Драги читатели,

Пред Вас е новороденото списание за литература "Буквите". Неговото раждане е предшествано от създаването на електронен сайт за българска съвременна литература "Буквите", собственост на Фондация "Буквите".

Публикуването в Интернет дава възможност творбите да достигнат за минимален срок от време до широк читателски кръг, както и възможност за получаване на бърза и адекватна обратна връзка.

Списанието е ориентирано предимно към публикуващите свои художествени творби и четящите в Интернет. Предлагаме Ви една нова, но адекватно трансформирана форма на класическото хуманитарно списание, чрез която да осмислим това, което правим, това, което творим и това, което четем.

Но списанието е обърнато не само към потребителите на Интернет, но и към всеки един, който живее чрез и със Словото. Екипът, разработващ списанието, Ви предлага разнообразни статии, представящи тенденциите в съвременната литература, както и представяне на автори, публикуващи свои творби в "Буквите" - електронният сайт за съвременна българска литература. В списанието е отделено и специално внимание на литературната критика, което е продиктувано и от потребността за изграждането на нов модел на литературна критика, адекватен на новото поколение творци и докосващи се до литературата. Съвременната литературна критика през последните 15 години като че ли не изпълнява своите обществено зададени функции.

Амбицията на екипа, списващ списанието е, дори и само провокативно, списанието да поеме и роля за изграждане на литературна критика и художествени модели, поставяйки си много по-широки културни задачи:

- теория и история на литературата - в рубриката "Литературни пространства";

- история на писменността и цивилизациите - рубрика "История на писмената";

- различните словесни проявления от мита до модерната словесност - рубрика "Словото и човека";

- литературна и извънлитературна словесност - рубрики "Литературни пространства", "Словото и човека ", "Литературна критика";

- история на думите - рубрика "Непознатите думи"

- оперативна критика - рубрики "Литературни пространства", "Литературна критика", "Представяне на автори";

- литературни новини, конкурси и награди -рубрика "Новини и конкурс"

- осъществяване на бърза, ефективна и адекватна обратна връзка със своите читатели - рубрика "Читателска поща".

Списание "Буквите" ще отстоява във всичките си издания свой собствен морал и свой собствен стил.

 

 

От редакцията