70 години Бургаско кабелно радио

Виолета Секиранова

Раздел: Документалистика
ISBN: 978-619-154-028-0
Брой страници: 200
Корица:
Издателство:
Издадена: 2012-11-26
Прочетена: 298


 За книгата: „ 70 ГОДИНИ БУРГАСКО КАБЕЛНО РАДИО"

Бургаското кабелно радио,  възникнало през далечната 1942 година - 50 години преди появата на първите частни радиостанции в града ни, през 2012 година отбеляза своята 70-та годишнина. Само 6 години по-младо от БНР, то е не само единственото кабелното радио в Бургаска община, но поставя началото на радиоизлъчването в Бургас. Писмените свидетелства за тази дългогодишна история, съхранявани в радиото, са били унищожени през 2005 година. Затова потърсих данни в старите архиви и устните свидетелства на слушателите и хората, работили в него. Докоснах се до уникална информация, която трябваше да споделя. Така се роди идеята за създаване на летописна книга на Бургаското кабелно радио.

Историческото изследване започва с първият местен опит за радиоизлъчване в Бургас от салона на Общинската постоянна комисия през 1927 година, първото осъществено ефирно излъчване - речта на кмета инж.Атанас Сиреков от терасата на новооткритото Морско казино, разказва за създаването на първата в България - Бургаската плажова радиоуредба и преминава през неговото 70-годишно развитие, изграждането на първото професионално студио „Говор" и стига чак до днес - отново специален исторически момент за радиото - очакваният преход от кабелното към ефирно радиоизлъчване.

Техническите постижения, водещи до напредъка в радиотранслацията, обществените промени, влияещи върху създаването на програмата, лицата и имената на хората, работили в радиото и техните разкази, разкриващи ги като личности - намират място в тази книга. Двата отдела на радиото - Радиовъзела и Радиоцентъра - единият към Пощите (до 1992 г), по-късно към БТК, а другият към Общината, обединени едва през 2009 година под името Общинско радио Бургас - са разгледани в цялост, тъй като функционирането на кабелното радио е немислимо без всеки от тях.

Използвани са документални материали - ръкописи от ТД „Държавни архиви" - Бургас, архивът на Община Бургас, научни публикации, юбилейни източници, уникални снимки от лични архиви, „вътрешни" данни и части от интервюта с видни бургаски творчески личности, информация от официални сайтове, таблици, графики, лични снимки, наблюдения и обобщения, включено е и специалното студентско проучване на слушателската аудитория на радиото с данни към м.юни 2012 година, изготвено по случай юбилейната годишнина.

Историята на Бургаското кабелно радио е неделима от историята на града ни. Хората, минали през него за тези 70 години свидетелстват за доверието, с което се е ползвало и се ползва сред бургазлии. Пет десетилетия то е било единствената обществена електронна медия в Бургас. Перспективата за развитието му „от кабела към ефира" доказва гъвкавостта и адаптивността му към съвременните изисквания. Книгата „70 години Бургаско кабелно радио" е за всички, интересуващи се от възникването на радиоизлъчването в Бургас, структурата и функционирането на кабелното радио, историята на „радиоточката" и мястото й в живота на града. Структурата и характерът на информацията правят книгата подходяща както за изследователите в тази област, така и за всички, търсещи нови сведения за културната история на град Бургас.