Препоръчван
Тайният живот на Марко Марчевски

Искра Марчевска

Тайният живот на Марко Марчевски

Наличност: От автор

Марко Марчевски е един от онези български писатели, търсещи след Първата Световна война нови идеи за развитието на българската литература. Като издател на бунтарското списание „Пламък“ e малтретиран от Цанковото правителство и осъден на затвор. Бяга в Съветския съюз и разбира какви сили превръщат комунистите в мафиозни структури, как Коминтернът става капан за европейските революционери.

Как Сталин насилствено ги използва за тероризъм, а след това ги разстрелва. 

Защо с мама попаднахме в Сталински концлагер? Защо полицаят Гешев е знаел толкова много? Защо в България са прочистени архивите на честни комунисти, а на предателите – „фризирани“? Защо руснаците убиват Георги Димитров и докарват режима на Тодор Живков? Защо Държавна сигурност в Социалистическа България калкулира сведения за Марко Марчевски и го дебне? Кой наклевети мама, че била немска шпионка? Защо събираха за мен компромати и не ме вземаха на работа? И как след смъртта на баща ми моето бягство на Запад прекъсна това шизофренично преследване на три поколения от нашето семейство?

Тази книга разкрива политически факти, влияещи върху личния живот на Марко Марчевски. Показва и как родовите традиции му помагат да не престъпи онази граница, зад която човекът става звяр. 

Предците предават морала на народа и децата си. Но когато властта налага закони, в които с истински морални ценности не може да се оцелее, се ражда бунт. А когато той се удави в кръв и се установят мафиозни структури, се включва биологичният стремеж за оцеляване. Едни започват да убиват и грабят, други бягат в чужбина, трети се отчайват и минават във вътрешна емиграция.

 


Раздел: Документалистика
ISBN: 978-619-154-259-8
Брой страници: 360
Корица: мека корица
Издателство: Фондация Буквите
Издадена: 2018-02-15
Прочетена: 278

Книги от същия автор

Информация за Искра Марчевска

Искра Марчевска