Из житейските коридори

Елена Богданова - Влайкова

Раздел: Разкази и новели
ISBN: 9786199061831
Брой страници: 144
Корица: мека корица
Издателство:
Издадена: 2018-03-07
Прочетена: 12


 

Из житейските коридори” е петата по ред книга на русенската авторка Елена Богданова-Влайкова, известна както със стиховете си, така и с разказите си, а също и с творбите си – хумор и сатира, за които има спечелени литературни награди.

 

Новата ѝ книга с разкази събира 60 на брой текстове – кратка художествена проза на разнообразни теми от живота – случки с хора и животни, от семейния бит, свързани с работата, детството и зрялата възраст, премеждия и радостни моменти. Шейсет къса от действителността, пречупени през призмата на лично преживяното, описани живо и емоционално, с човещина и нотка хумор.

 

Книгата е илюстрирана от художника Ивелин Влайков.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За книгата и нейния автор

 

 

 

Истинското творчество се ражда от истински преживя­ното. Тази максима доказва настоящата книга на Елена Б. Влайкова, която с няколко книги зад гърба си през годините като умел разказвач ни хваща за ръка и повежда „из житейските коридори”... Какво ли няма там – в шарения свят на съвремието ни – хора с обичайни и необичайни съдби, истории за човеци и животни, весели и тъжни ситуации, смях, сълзи, случки от ежедневието, от близкото и по-далечно минало, наред с фанта­зиите, които са неотменна част от същността ни... Всеки разказ носи свой собствен сюжет, но обединяващият АЗ навързва брое­ницата от преживявания и позволява отделните творби да се възприемат в общ контекст, подобно на роман, защото всъщност се изгражда един пълноценен образ на героинята – от момичето до жената на средна възраст. Изключително свежият език и „лек” авторов стил, близък до публицистичния, прави четивата завладяващи и запомнящи се. Лично споделени, всички те са изповедни (независимо от чие лице), което им помага да изг­леждат достоверни за читателя. Какво повече би искал той (Не­гово Величество Читателят), освен да консумира истински, не­подправени неща? Всичко, което е необходимо за типичната кратка художествена проза – интересен факт, образност, диало­гичност, искреност, пикантност, загадъчност, че дори и поука, го има в изобилие!

 

Шейсет разказа като шейсет мига от действителността, „събирани” във времето из житейските коридори, за да излязат наяве по случай 60-годишния юбилей на авторката.

 

На добър час!

 

 

 

Надежда Радева, редактор

Февруари, 2017 г.