Синини върху душата

Светла Дамяновска

Раздел: поезия
ISBN: 978-954-2955-35-1
Брой страници: 96
Корица: мека корица
Издателство:
Издадена: 2018-03-21
Прочетена: 15


 

Повече от 10 години композирах „Синините” и повече от 10 години Иво Йорданов периодично ме подсещаше, че има намерение да я издаде. Съвсем съзнателно използвах думата „композирам”, защото книгата подреждах късче по късче, така както се прави мозайка - с много избиране на отделните камъчета... А докато нагласих фигурите и се оформи общата картина мина много време.

 

            Повечето от вас вече си казват „А-а-а-а, ето защо корицата е такава една, на квадратчета...” Не, уважаеми читатели, това не са елементите от мозайката, това е дантела, превърната в картина, картината наречена „Вселена”. Само, че тя не изобразява студения Космос, а вътрешната вселена на човека. Цветовете са във всички нюанси на подкожните кръвоизливи, познати ни под названието „синини”. Защото синини се получават не само от травми върху кожата... Онези травми минават и се забравят. Травмите върху душата обаче не се лекуват с компреси. Но дантелата има и друго значение - нежната й ефирност е лъжовна, защото повечето ажури се плетат от Риборско тире, а то е и материал за рибарските мрежи, които са много здрави. Душата на човека може много да понесе, а докато търпи „любовни синини”, „шамари от ежедневието” и „синила от бича” (на времената в които живеем) постепенно помъдрява, но и остарява... Губи благословения наивитет на младостта, вярата в доброто, безкритичната любов към всичко, за което са ни учили, че е важно и ценно. И идва време, когато човек осъзнава, че неусетно се е превърнал в болезнен реалист и завършен скептик.

 

            Време е да кажа нещо и за самата мен. Чудих се как да сведа биографичната бележка до минимум и накрая реших да вкарам най-основното за живота си в едно изречение (нали качествата имат и количествено измерение). Ето го и него - за финал. Родена съм през 1967 г. и от 1987 г. до сега съм създала  428 литературни творби, имам неизчислим брой публикации и съм носителка на  52 литературни награди, нарисувала съм 240 произведения на изобразителното изкуство, участвала съм в 50 общи художествени изложби, представила съм 10 самостоятелни експозиции и съм илюстрирала над 30 книги. Дано Бог ми отреди още плодоносни творчески години, за да повиша тези показатели. Амин!