По грифа на руните

Албена Декова

Раздел: поезия
ISBN: 978-619-00-0664-0
Брой страници: 124
Корица: мека корица
Издателство:
Издадена: 2018-05-13
Прочетена: 24


 

Краткост, истинност, конкретика на мига и обобщена опитност на духа – това накратко е най-новата книга на поетесата Албена Декова!

 

Тази миниатюризация на изказа дава възможност за по-непосредствено и незабавно проникновение в човешката душа и ум в унисон със забързания ритъм на съвремието, в което често се оказва, че няма къде да се завърнем. От плача по изгубения миг на щастието до вечността на сакралния зов, пътят на лирическата героиня е труден. Той е опит за бягство от линейното програмиране и аналитичното предусещане. И някъде по средата между тях е сърдечният й повик – някъде между ума, душата и духът – като съдник на тяхното противоборство, очертало границите на кръстопътя и кръста. Само сърцето, препълнено с любов, протяга ръцете си за помощ и отсъжда с неподправена истина конкретиката на мига. Само то дава криле за полет на духа. В противен случай мисълта, родена от безлюбие, се превръща в безплоден опит за прераждане на душата и освобождението й от страха на преходността, в поредна стъпка към избавление от отговорност, в хленчене по изгубения рай на щастието, което се оказва просто звезден прах.

 

Така, от жертва на оневиняващото минало, героинята поема в собствени ръце съдбата и изкривява нейната траектория от бъдещето към миналото по грифа на руните.