Чикаго ме плени

Христо Мандев

Раздел: Разкази и новели
ISBN:
Брой страници: 112
Корица: мека корица
Издателство:
Издадена: 2018-05-14
Прочетена: 17


 

Да, Чикаго ме плени. И не само Чикаго, а всичко до което се докоснах за първи път при моето първо посещение на голямата страна отвъд океана. Никога преди това не си бях дори помислял да ходя до Америка. Като пътешественик повече си мечтаех да посетя Италия. Тази страна ме привличаше с известните си градове Неапол, Верона, Венеция и дори с по-малко популярната Виченца, от която имах кореспондентка на есперанто. А по-далеч мечтите ми се простираха до Япония, където имах също кореспондент, от Нагоя. Той ми изпращаше много снимки от тяхната планина Фуджи, която палеше туристическото ми въображение да се докосна поне до полите й. И кореспондентка имах, Масако Сузуки, която дори ме чакаше да й отида на гости. Все въображения, особено непостижими за нас по онова време на ограничени международни пътувания.

 

А възможността да пътувам до Америка ми се появи съвсем неочаквано. На мен и на съпругата ми. Преди близо две години по-малката ни дъщеря се беше омъжила. За мое неудоволствие младите съпрузи ни бяха отказали да направим сватба както на кака й. В същото време двамата поотделно били направили заявки за Зелена карта за Щатите. Когато след време на двамата млади се очакваше вече да се роди първото им дете, дъщерята ме изненада с новината: „Татко,  ще правим сватба”. Оказа се, че е спечелила Зелената карта, с която могат да заминат за Америка двамата с мъжа си, само ако редовно са сключили брак. Та така естествено дойде и сватбата, и раждането на внучката. 

 

Докато се извършиха всички процедури по заминаването на младото семейство за Щатите, момиченцето им наближаваше да навърши една година. Така „непълнолетна” заминаха с нея. А там ги очакваха не малко грижи по настаняването, по намирането на работа и, естествено, по отглеждането на детенцето си, току що навършило година на американска територия. Всичко това предизвика младото семейство да се обърне към нас за подкрепа в най-нужния за тях период от време. И ние се отзовахме на молбата им, разбира се, да ги отменяме в къщната работа и в заниманието с малката красавица, докато те се справят с работата си за припечелване на първите заплати. Та така в края на зимния и началото на пролетния период и тука, и там, изкарахме три месеца на гости в Америка. През почивните дни нашите близки ни развеждаха из новата тяхна страна, за да ни покажат забележителностите й.

 

Вдъхновявал се от родните ни природни красоти, аз имах до тогава опита да ги описвам в поетична или прозаична форма. Там, отвъд океана аз впрегнах сетивата си да осъзная всичко по-забележително за мен, за да го вплета в някакъв интересен пътеписен разказ. Сборникът от най-интересните от тях отпечатах в книгата си „Чикаго ме плени”, която до сега е предизвикала вниманието на мнозина читатели.