Амплитуда на успеха

Жени Тачева

Раздел: Романи и повести
ISBN: 978 054 509 503 0
Брой страници: 288
Корица: мека корица
Издателство:
Издадена: 2018-05-21
Прочетена: 21


 

В романа „Амплитуда на успеха“ авторът, Жени Тачева се опитва да покаже колко  съществена част от възпитанието на децата е спорта и колко е важен той за подрастващите. В същото време, запознавайки ни с особеностите на един красив, емблематичен за България спорт, какъвто е художествената гимнастика, тя показва колко труден е пътят, който всяка една гимнастичка трябва да извърви. Читателят ще научи какви жертви правят тези крехки наглед и нежни момичета, от колко неща се лишават, колко препятствия са принудени да преодолеят и най-вече каква воля и характер трябва да притежават, за да успеят.

 

Вяра, Надежда и Любов, три невероятно способни гимнастички, наследили трудолюбието, упоритостта и таланта на златното поколение състезателки от близкото минало вървят напред към големия спорт, всяка по свой собствен път, мечтаейки за шампионска титла.

 

Вяра, новаторката, първа успява да налучка верния път и да наложи класата си на състезател. Тя е и първата, която успява да прекъсне победната линия на рускините и да върне България в елита на художествената гимнастика.

 

Надежда, упорито пренебрегвана и отписана от сметките на всички, с цената на нечовешка устойчивост и постоянство граничещи с инат, амбиция и вяра в своите възможности, подпомагана само от младата си треньорка, Даниела Балушева, успява да убеди останалите, че има място сред най-силните.

 

Любов, любимката на всички, глезеното дете на клуб „Амбиция“, чиято спортна кариера е предпазена от подводни камъни, и която върви нагоре обгрижвана и подпомагана от цялата федерация. Въпреки помощта, която получава, пътят й не е лишен от трудности, с които тя трябва да се справи сама.

 

Трите момичета – съпернички на състезанията, успяват да съхранят добрите си чувства и да запазят трогателното си приятелство, като се стремят да си помагат и да се поощряват взаимно.

 

Коя от тях ще успее да спечели мечтаната титла? Коя от тях ще съумее да се пребори с конкуренцията и да заяви безапелационно своята класа? Дали съдбата ще бъде на тяхна страна или ще им изневери?

 

Всичко това читателят ще разбере, когато прочете „Амплитуда на успеха“.

 

Героите в романа са измислени. Случките, описани в него, обаче са истински – в по-голямата си част лично преживени.

 

Жени Тачева очевидно се опитва да ни внуши своя оптимизъм и вяра в доброто бъдеще на художествената гимнастика и спорта в България като цяло. Всяко зрънце талант трябва да бъде съхранено, смята тя, и всеки състезател трябва да получи възможност да изяви своя личностен потенциал, като достигне максимума на своите възможности, за да не се обезсмисля трудът му и омаловажават постиженията му.

 

Това е и основното послание, което авторът на това по човешки искрено произведение отправя към читателската си аудитория.