Агент на нищото

Михаела Петрова

Раздел: Романи и повести
ISBN: 978-954-321-935-3
Брой страници: 256
Корица: мека корица
Издателство: Изток Запад
Издадена: 2020-07-24


Случването в „Агент на нищото” е обусловено от тривиалната история на безброй жени – любовта (тя е ясна) и културния феномен на източните влияния, който продължава да се развива активно в западното общество. Но вместо един мистичен роман с очакван „просветлен” край, получаваме рационален взрив, женски бунт на независимост, на отказ от подчинение, отказ от всичко, което може да доминира върху нея. Отхвърлила оковите, главната героиня, Мия се изправя като Жена, каквато временно е забравила да бъде, увлечена в издирване на вътрешните си сили. И триумфира чрез синтеза на своята същност, която е свещена комбинация от душа и тяло.

В битка за обречена любов и в борба с изначалните женски инстинкти, Мия трябва да открие себе си и онова, което би я направило вътрешно устойчива. Докато се стреми към усъвършенстване на комуникацията с вътрешния си аз, комуникацията отвън не спира да влияе на живота й. 

Възможно ли е въобще ти да повлияеш на външния свят, когато си съсредоточен във вътрешния? Онова прословуто източно „приемане”, не означава ли, че си „капитулирал”, преведено на западен език?

Заедно с Индиичето – йога учител, героинята преосмисля опита си, разказва за пътя към себе си като начин да се свържеш с другите.

Потокът на мисълта и се лее свободно и интелигентно, като в него се вливат остроумия и рядко използвани думи в българския език, които трябва или да потърсиш в речника, или да излезеш на улицата, за да ги чуеш. Истинско удоволствие е да се отпуснеш в тази словесна река и да последваш разказа. А той е парадоксален и като изказ, и като сюжет. 

Михаела Петрова е автор и на  „Секс, любов и други глаголи”, също така издание на „Изток – Запад”.