Несбъднатост

Божидара Димова


Да се влюбиш в думите!

Влюбих се в едно стихотворение, когато бях много млада и без да зная какъв ще бъде животът ми. Знаехме наизуст Станка Пенчева, Блага Димитрова, Ваня Петкова и се прекланяхме пред смелостта им да се себеизразяват в „този свят все още мъжки”... Помня стихотворението на Станка Пенчева неточно, но достатъчно, за да е моето си:

„Аз съм най-щастливата жена./ Нищо в този свят не ме отмина./ Ни любовта, ни материнството,/ ни късната ми среща със единствения/... Трудила съм се като копачките/ и съм ходила с летяща крачка./ Много пях и много плаках,/ но не казвам „Стига толкова!”/ Ах, какво ли има по-нататък...”

Това „предначертание” ме застигна и продължава до днес. Целият живот се оказа едно Изпращане и едно Посрещане. Изпращане на свидни хора към вечния им път, на приятелства, на предателства, на селища, на кариери, на... Посрещане на нови светли същества, на нови приятелства, на нови селища, на нови поприща. Много работих, много пътувах, много се смях до сълзи, танцувах и пълнех душата си с красота от думи, звуци, картини и чувства. Настина летях! И не казвам „Стига толкова!”, защото разбрах, че изненадите продължават! Да сбъднем тази „Не/сбъднатост” заедно! Някой може би щe открие своето си стихче?!!!!...

Информация за книгатаРаздел: поезия

ISBN: 978-619-154-346-5

Брой страници: 88

Корица: мека корица

Издателство: Фондация Буквите

Издадена: 2019-09-20