Последни теми

Елица Мавродинова

Иван Богданов | 2020-02-17

Елица Богданова Мавродинова е родена на 17 февруари 1986 г. в гр. Кърджали. През 2005 г. завършва Гимназия с преподаване на чужди езици в родния си град и е приета в СУ "Св. Климент Охридски", специалност Връзки с обществеността във Факултета по журналистика и масови комуникации. Стихове пише от дете. Многократно е награждавана на литературни конкурси в цялата страна. Носител на Голямата награда от Националния литературен конкурс "Петя Дубарова" (2002) и на Първа награда от Националния поетичен конкурс, посветен на Пеньо Пенев (Димитровград, 2009). Автор на поетичната книга "Спектърът на бялото" (2008), за която получава наградата за дебют на името на Дамян Дамянов.


Връчване на наградите в конкурса за любовен разказ "Млад разказвач"

Милка Иванова | 2020-02-16

Снощи, проф. Диана Радойнова връчи наградите в конкурса за любовен разказ "Млад разказвач", на името на големия бургаски писател Атанас Радойнов. На церемонията по отчитане на конкурса присъстваха млада публика и гости от Общината - Диана Саватева, зам.-кмет и Петър Парушев, н-к отдел Култура.

Лауреатът във ІІ възрастова група Калоян Захариев пристигна от София, за да получи наградата си и да прочете отличения си разказ "По вертикала". От името на Деница Пенчева - победител в І възрастова група, за разказа "Елена" - наградата получиха нейните родители. НЧ "Любен Каравелов" връчи своя награда - участие в "Свято слово", на Веселин Веселинов от Сливен, за разказа "Азалия".


Пътят към майчиния дом - Мария Силвър

Иван Богданов | 2020-02-12

Книгата „Пътят към майчиния дом“ изобразява наболелите проблеми на българското общество и дилемата, пред която младите хора са изправени - дали да останат в България за ниско заплащане или да заминат в чужбина, като така жертват любовта към близките си и познати тук. Книгата ще разчупи закоравялото мислене на българите и ще възвърне любовта им към Родината!


Васил Димитров

Иван Богданов | 2020-02-12

Васил Димитров е роден на 8.X.1906 година в село Арда, област Смолян. Ранното си детство прекарва в родното си село. Малък напуска красивото родопско селце, в което са скътани най-хубавите му спомени, за да изкара хляба си, защото Арда не стига за всички.

 

Пристига в Стара Загора, където работи, каквото му предложат. През 1919 година записва първи прогимназиален клас, като едновременно работи в бюфета на гарата. По това време прочита “Майка” на Максим Горки, която силно го впечатлява. По-късно се запознава с произведенията на Чернишевски и Белински. Едва 14-годишен, той вече осъзнава значението на класовите борби, осъжда несправедливия капиталистически строй, съзнава, че сам той е онеправдан. След втори прогимназиален клас Васил се премества при брат си в Първомай. В неговата среда има вече организирани комсомолци, които са свидетели на кървавата септемврийска драма. През 1924 година Васил Димитров получава отличната си диплома от прогимназията, но вместо ученик в гимназията става тютюноработник. Първите му литературни опити датират от това време.


Не е честно, ние сме добрите! - Страцимир Николов

Иван Богданов | 2020-02-12

От настоящата книга може да научите няколко неща:

– не защитата на демократичните ценности, а постигането на Нов световен ред е в основата на американската политика от самото основаване на държавата. Неслучайно мантрата "нов световен ред" е изписана на банкнотата от един долар;

– американската история и прогрес се основават на робовладелството и сегрегацията, отречени в целия цивилизован свят още с падането на Римската империя;

– САЩ е страната, която води най-безскрупулната и милитаристична политика в световната история, което се подкрепя от списъка в края на книгата с упоменатите 120 случая за последните 130 години, в които Съединените щати нападат директно суверенни и независими държави;

– американската икономика не е и не може да бъде нито пазарна, нито капиталистическа, тъй като големите банки и финансови корпорации се защитават директно от правителството за сметка на данъкоплатците;

– при бетонирана двупартийна система, каквато е американската, не може изобщо да се говори за реална и действаща демокрация.
Препоръчвани теми

Чудните научни романи с привкус на фантастика - Егдар Алан По

Илияна Делева | 2010-04-12

 

 Жул Верн поздравява Едгар Алън По като „le créateur du roman merveilleux - scientifique". И ако за нас Жул Верн е писателят, когото смятаме за създател на научната фантастика, то такова признание недвусмислено доказва приносната роля на По за жанра.

ISBN - митове и действителност

Иван Богданов | 2010-01-10

За ISBN-a има множество митове, най-вече породени от непознаването на системата му. Мненията се лашкат между двете крайности „Книга без ISBN не е книга" и „Кой ползва още тия остарели неща".

Какво всъщност се крие зад тази страшна абревиатура?

Хроники от Сърцето на дявола

Цветанка Абаджиева | 2009-05-01

Хрониката е запис на случващо се събитие във вариант, максимално близък до реално случилото се. Записваните по този начин за дълго време събития, могат да бъдат сравнявани и изследвани от всяко следващо поколение. Целта на подобно усилие на ума може да бъде само извеждане на съвместима с настоящето поука. С времето тези автентични разкази се освобождават от характеристиките на времето, което описват, и се превръщат в архетипни структури, които носят есенцията на човешката опитност. Така се раждат иносказанията.

Amazon.com - море от възможности или началото на края

Северина Самоковлийска /annabell_/ | 2009-12-12

В Аmazon.com може да се намери всичко - от бебешки дрехи и аксесоари, до книги - аудио, e-book, изобщо каквото ви душа иска. Всичко от което имате нужда е банкова сметка - къде в този материален свят без нея! - и няколко минути за да си направите регистрация.

Асен Сираков

Есси Ангелова | 2008-09-14

Асен Сираков - писател, журналист, общественик. Всъщност нуждае ли се от представяне човекът, когото слушахме редовно в "12 плюс пляс".

 

Музата си е муза. Голям кеф е, когато дойде и трябва да бъде издоена до капка! Доброто произведение е 20% муза, 40% професионализъм и 40% труд.


Няма да се предам, ще се опитам да анализирам къде и в какво съм се издънил. Трудно се напипва читателската струна, но добрият писател трябва да умее да отгатне защо и как е успял или не е успял и, ако е успял, да напише още. Това с “останах неразбран”, “историята един ден ще каже”, “българинът не чете”, “хората нямат пари”, “много се опростачи страната” и пр. са вятър и мъгла и доста изтъркано оправдание за липса на интерес към дадено творчество.