КНИГИТЕ - ПРОСТРАНСТВО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ

Последни теми

„Любов, в която Аз съм Ти” по романа „Брулени хълмове” от Емили Бронте

Катерина Григорова | 2019-07-22

Има много любовни романи. Такива, в които любовта е представена като висша сила. Сила, която те грабва, изважда душата ти извън твоето тяло. После невидими херувими, нежно я пренасят над морета и океани. Окъпват я в слънчеви лъчи, докато през цялото това време душата ти слуша звуците, откъснати от небесната арфа. Пред нея е вечността.

            Такива, в които любовта е бойно поле. Смели и знатни рицари се сражават, за да спечелят сърцето на своята Дулсинея. Или обикновени, но безстрашни момци се борят с обществото, недоимъка и ежедневните трудности в името на любовта. Накрая се връщат победители.


„ЧЕРНИЯТ ОБЕЛИСК” – ЕРИХ МАРИЯ РЕМАРК

Мария ВЕСЕЛИНОВА | 2019-07-22

Германия – 1923 г. Време на разруха. Спекуланти, дребни търговци, безработни, обеднели пенсионери и много млади хора, оцелели от апокалипсиса, искат да намерят мястото си в този нов непознат свят на вихреща се хиперинфлация, свят, в който старите добродетели и ценности са мъртви.


„Перото на динозавъра“ от Сисел-Йо Гейсен

Светла Дамяновска | 2019-07-21

„Перото на динозавъра“ е книга върху въпроса „Динозаври или не са съвременните птици?“. За обикновения читател, който не е специалист въпросът е леко изненадващ. Аз първосигнално бих отговорила  с „Да, птиците са наследници на динозаврите.“, поне дотолкова се простира общата ми култура в тази област. Природонаучните канали по телевизията, списанията, както и всички  останали медии ни захранват с богато илюстрирана информация и създават убежденията ни.

Но в научните среди въпросът „Динозаври или не са съвременните птици?“ все още няма еднозначен отговор.


АЛИСТ в страната на чудесата - Иглика Николова – Ступак

Анета Петкова | 2019-07-21

Малка по обем, книжката представя историята на Тео – осемгодишно момче с диагноза: "Високофункционален аутизъм". Съвременно семейство – майката Ягода е българка, а бащата Ален Повелс е французин. Живеят в Япония, Англия, Франция, България. Вкъщи разговарят на няколко езика: "…с годините речта им беше заприличала на техен си "креол" със заемки от различни езици, когато конкретната дума им звучи по-добре и с някои редакции… , за да станат забавни". Лекият хумор на диалозите ни носи неусетно по страниците, а чуждите фрази са преведени под линия. Много от случките и ситуациите са съпроводени с прекрасни детски илюстрации, но дали са на Тео, остава загадка. Тео има изпреварващи възрастта си математически умения.


БАНДАТА НА ГАЕЧНИЯ КЛЮЧ - ЕДУАРД ЕЙББИ

Димитър Хаджитодоров | 2019-07-21

„Бандата на гаечния ключ“ възниква спонтанно по време на екскурзионно пътуване през Големия Каньон на река Колорадо. Нейн инициатор е  доктор  Сарвис, богат кардиолог, който понякога нощем събаря и изгаря внушителните рекламни плакати по федералния път за Калифорния. Помага му медицинската сътрудница Бонни Абцуг, остроезична, но винаги сигурна личност. В Каньона те се сближават с мормона Смит, съпруг на три жени, който организира екскурзии по течението на реката. Екстравагантният бизнесмен ненавижда язовирната стена в Глен Каньон, издигната през 1962 година и понякога умолява Бога да я разруши с добре премерено земетресение. Във фирмата на Смит работи и Джордж Хейдюк, ветеран от Виетнам, Зелена барета, специалист по взривове и бомби и любител на огромните открити простори.   
Препоръчвани теми

“Небесна трапеза” с приятели и слънчево вино.

Камелия Иванова | 2007-11-22

В новата си поетична книга с избрана лирика поетът Димитър Милов кани на “небесна трапеза” своите детски и светли години от младостта, своите приятели, поетите, от коите се е учил, страховете и желанията си, да си поговорят с по чаша “небесно питие”.

Съветите на Хемингуей

Персиян Ганев | 2010-01-10

Кой би се справил с даването на тези съвети по-добре?

Много хора, занимаващи се с писане единствено с търговска цел, бързат да кажат: "Ама аз не съм Хемингуей!". Но всъщност кой е по-добър автор за подражание от него? За разлика от повече

белетристи днес, пищещи "цветуща" проза, той е избрал да създава творби с изключително изчистен стил.

Така че да видим какво може да ни научи Хемингуей за ефективното писане!

Разкриването на скритите белези, или какво никой не посмя да попита...

Жасмин Сатърлийска | 2009-11-23

В „дългата" ми и изпълнена с обрати журналистическа кариера ей това не ми се беше случвало. Да интервюирам някой си, чиято първа, забележете ПЪРВА книга да е закичена с прозвища като „най-значимата" в съвременната българска литература. За дебютна книга - малко помпозно... а може би не. Ако прочетете книгата ще си съставите мнение.

За авторката може малко да се намери в интернет. Няколко разказа в литературни сайтове, личният й блог с един-два спорни постинга... Коя е Северина Самоковлийска? Нека открием заедно...

"Опитомяване на Дявола" или опитомяване на перото и съдбата

Константин П. Младенов | 2011-03-19

„Опитомяване на Дявола" е голяма изненада за съвременната ни проза. Неочаквано една поетеса-бард от ранга на Светлана Йонкова се представя като завършен белетрист още с първия си роман.
Многопластов и силно въздействащ, романът е четивен и динамичен. Той е достъпен за широка публика: всеки, независимо от възрастта, пола и мирогреда си, ще открие своите теми за периода от края на шейсетте години на XX век до наши дни.

Контекстът в стиха

Христо Стефанов | 2009-09-05

Тази толкова често срещана дума - контекст - е позната всекиму. И всеки знае в колко много значения се употребява тя. Затова може би трябва да започнем с пояснение - какво означава поетически контекст?
Или, още по-добре: какво въобще значи контекст?