Последни теми

Анонимен литературен конкурс "Ева"

Иван Богданов | 2020-01-21

Темата на изображение е жената в най-широк смисъл.

Желаещите могат да участват само с една творба в един от двата раздела: поезия или проза (разказ, есе). Обемът не бива да надвишава три стандартни машинописни страници или 5400 знака.

Необходимо е да се поставят в голям плик три екземпляра от съчинението, а в малък плик – лист с данни: трите имена, адрес за кореспонденция или е-поща и телефон за връзка.


ДЕВЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ТЕАТРАЛНИ КУКЛИ

Община Сливен | 2020-01-21

 Куклата е магическа вещ, която винаги може да ни пренесе в света на фантазиите и игрите. Обръщаме се към вас с едно страхотно предложение. Изберете ваш любим литературен герой и изработете негова театрална кукла. След това изпратете своите кукли (с обозначени: трите имена, възраст - навършени години, училище, адрес, телефон и e-mail за контакти) на адрес:

8800 гр. Сливен

ул. “Никола Карев” № 1

Регионална библиотека “Сава Доброплодни”


Fинансиране издаването на книги на бургаски автори

Община Бургас | 2020-01-20

До автори, с постоянен адрес на територията на Община Бургас

Във връзка с „ Правилник за условията, реда и критериите за предоставяне на финансови средства от бюджета на Община Бургас за финансиране издаването на книги на бургаски автори”

Ви информираме, че:

Предоставянето на ръкописи ще се осъществи в периода 01.02.2020 –      31.03.2020 година /60 календарни дни/.

Работата на експертната комисия ще започне от 01.04.2020 година  и ще завърши на 15.05.2020 година /45 календарни дни/.


Дамян Дамянов - магьосникът на словото

Иван Богданов | 2020-01-18

Дамян Петров Дамянов е роден на 18 януари 1935 г. в Сливен. Някои смятат, че е роден на 13 януари, заради печатна грешка, допусната при второто издание на „Тетрадка по всичко“ от 1984 г. През 1953 г. завършва гимназия в родния си град, а през 1961 г. завършва българска филология в Софийския университет.

През 60-те години работи като литературен консултант във вестник „Народна младеж“ и като редактор в отдел „Поезия“ на списание „Пламък“.

За първи път публикува стихотворения през 1949 г. във в. „Сливенско дело“, а по-късно публикува поетични творби в централния литературен печат.

Дамян Дамянов е удостоен със званието Народен деятел на културата, лауреат е на Димитровска награда, а през 1998 г. получава наградата „Иван Вазов“ за цялостно литературно творчество.


Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България“ - 2020

Иван Богданов | 2020-01-13

НДФ „13 века България“ за девети пореден път обявява конкурс за Националната литературна награда за български роман на годината „13 века България“. В него могат да кандидатстват издатели и автори на български романи, публикувани през 2019 година. 
Книгите следва да бъдат предоставени в срок до 31 януари 2020 в шест екземпляра на адрес:

София 1421, кв. „Лозенец”, пл. „Проф. Васил Геров“ № 1, НДФ „13 века България“. За конкурса: Роман на годината „13 века България“.

При допълнителни въпроси: тел. 02 963 48 07; 0889 648 927.
Препоръчвани теми

Иванушка Бессмертной

Ила Кървавата | 2009-11-01

За „Самият Богданов" или хубаво или нищо. Да, ама за неговия прототип в руските приказки Кошчей Бессмертний така ли говорят? Я, по полеко моля! Та аз трябва да си отстоявам моя си псевдоним. Така че не очаквайте „Похвално слово за шефа и робовладелеца" по никакъв начин! Сакън!

И така кой е Иван Богданов и как той се превърна в Иванушка Бессмертний?

Милорад Павич – гениалността на Балканите

Весислава Савова | 2010-02-06

По традиция, забелязваме някого, когато той вече не е сред нас. Такъв е случаят с Милорад Павич, който напусна този свят през 2009 година, малко преди Белградския панаир на книгата, който е най-големият на Балканския полуостров

Милорад Павич оставя богато литературно наследство, както в проза, така и в стихове. Специалисти определят литературното направление, в което пишел като „модернизъм" и „магически реализъм". Последното звучи като оксиморон, но всъщност е може би най-точното определение за неговите творби и по-специално за дискутирания от създаването му през 1984 година и до днес „Хазарски речник". Това е роман, който е създаден по законите на лексикографската морфология. Структурата е многопластова, въпреки привидната подреденост на биографични статии по азбучен ред. Статиите от своя страна, са обединени от общия сюжет - хазарската полемика. До тук, нищо толкова интересно, но нека не забравяме колко оскъдни са данните за хазарите от историческа гледна точка. Знае се само, че са били народ, живял от седми до десети век на територията между Каспийско и Черно море. Основната им религия е била езическа, а в последствие, след споменатата хазарска полемика за това коя е подходящата за тях религия, приели юдаизма, с което нацията им изчезва. Толкова!

Астероид 2374

Камелия Иванова | 2010-07-18

 Сътрудниците от Кримската обсерватория се смятат за откриватели на планетата, тъй като техните колеги правели само еднократни наблюдения. На 1 май 1981г. откриването на планетата било записано в циркуляра на малките планети, след което вече можело да й се даде име. И то било избрано - името на един от символите на Русия - Владимир Симеонович Висоцки.

Основни грешки, при издаването на книги

Иван Богданов | 2010-03-06

Това трябваше да е дългоочакваната статия как се рекламират книги. Но се оказа, че докато стигнем до нея, се налага да се обяснят множество грешки при оформяне на книгата, допускани от авторите.

Тук, естествено, имаме предвид книги предназначени за  продажба в книжарници, а не за раздаване в приятелско-роднинска среда.

Ще приемем, че произведенията в книгата са вече уточнени, избрана е корица и ще акцентираме в/у грешките допускани в цялостното оформление на книгата.

Преди да има криле, човек има корени

Нели Господинова | 2015-03-11

Интервю с Божидара Димова, автор на книгата „Вярно с оригинала”, 2015г.

Работи като експерт в отдел „Връзки с обществеността“ в БНР 2010-2013г, гл. експерт Маркетинг „Медийни партньорства” в БНР 2013-2016 г. 

Носител на награда за поезия на в. ,,Вечерни новини“ от конкурса ,,Витошко лале“ – София-1987 г. под патронажа на Елисавета Багряна. Получава награда от поетичния конкурс в Разград, под журирането на Станка Пенчева 2015 г.

През 2016-2017 г. е завеждащ „Връзки с обществеността” на Сити Марк Арт Център. /старо кино „Левски”/. През същия период се снима в телевизионните сериали „София ден и нощ” и „Съдби на кръстопът”. 

 

Автор на сборник интервюта ,,Жадна следа“ и на биографичния роман ,,Единица мярка“ – 2010 г., През 2011г. издава стихосбирката „Очите на дъжда”, издателство „Фльорир”, а през 2015 г. издава стихосбирката „Вярно с оригинала”- издателство Буквите.