КНИГИТЕ - ПРОСТРАНСТВО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ

Последни теми

Аз, виртуалният астронавт - една мечта за Космоса

Божан Божков | 2019-03-04

Мечтали ли сте си някога да полетите в космоса? Да работите в НАСА? Може би ви се струва прекалено трудно и неизпълнимо – или трябва да станете летец-изпитател, или да сте най-добрите в областта на физиката и математиката. 

 

А какво ще кажете да работите в областта на космонавтиката от комфорта на вашия дом? Не е невъзможно! Благодарение на бурното развитие на интернет, мобилните телефони и преносимите компютри, днес всеки може да се превърне във „виртуален астронавт“ и сам допринесе за космическото развитие на човечеството. Нужно е само да го желаете и да сте готови да развивате вашите най-добри таланти и умения.

 

„Аз, виртуалният астронавт“ е забележителна книга, написана от един от най-добрите популяризатори на наука в България – Светослав Александров. Професионален учен и доктор в областта на биологичните дисциплини, авторът е и дългогодишен собственик на един от най-известните научно-популярни сайтове в България: КОСМОС БГ


КАК Е СТРОЕН ШИПЧЕНСКИЯТ ПАМЕТНИК

Боян Балкански | 2019-03-03

Лятото на 1980 г. ит и-т „Водпроект” бях командирован в с. Дралфа, Търговищко, за да направя почвени проучвания на неговото землище. Пристигайки в селото, край площада, на пейки под дърветата видях насядали възрастни мъже. Веднага влязох в контакт с тях и се заинтересувах дали има случки, събития и легенди за селото и за неговите жители. Един от присъстващите ми рече: „Е-е онзи там с бомбето, виждаш ли го, той е най–интересният в селото. „Казва се Пеньо Атанасов Колев – Бомбето, построил паметника на Шипка”. „Хайде, бе – възкликнах стъписано аз – как може да е още жив този строител?!“

За моя главозамайваща изненада това беше самата истина. Никога не съм очаквал, че в това селище ще попадна на такъв ценен извор за журналистиката. Запознах се с Пеньо с невероятно задоволство. За цял месец време денем проучвах почвите на землището, а привечер се срещах с него и с часове разговаряхме както за построяването на паметника, така и за целия му живот въобще.


Ние те направихме писател - 90 години от рождението на Георги Марков

Иван Богданов | 2019-03-01

На днешния ден, през 1929 г. е роден Георги Марков.

След успешна писателска кариера в България, той емигрира в Англия, откъдето пише прословутата си книга "Задочни репотажи за България", в която разкрива много нелицеприятни истини за положението в страната и в частност в Съюза на българските писатели.


Лагерът в Ловеч - една камбана - предупреждение

Иван Богданов | 2019-03-01

 

Името ми е Васил Юриев Даскалов. С една такава фамилия нямаше как да не обикна френския език и да не завърша филология. Чрез книгите си аз преподавам онова трогателното и чисто човешкото, разработвам комплексни образи, в които може да се разпознаете. Хващам ежедневния сюжет, за да го облека в художественост. И също както се прибавят подправки, аз прибавям своите идеи, които се разтварят и овкусяват историята… Колебание, любов, тревога или отчаяние. 

 


„Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев

Стефан Кръстев | 2015-11-15

С какво книгата печели? Най-вече с духа си. С една дума – свежарски е. Лъха на изживяно, опознато, много добре предадено. С всичките му усещания и така написано, че четенето да е леко като дишане. Колкото и да е странно, в по-голямата си част книгата звучи мило. 
Препоръчвани теми

Смислова многозначност на поетическото слово

Христо Стефанов | 2009-11-01

 "Думата е хамелеон". Едва ли може по-точно да се определи най-съществената особеност на словото - и в художествено произведение, и в разговорната реч: многозначност.
С тази особеност на нашето основно средство за общуване - езика, ние се срещаме всеки ден. И надали някога сме се замисляли как с помощта на една и съща дума (звуков комплекс) изразяваме толкова различни неща.

За кого пишат авторите?

Иван Богданов | 2013-01-03

Основната група автори, колкото и странно да звучи пишат за себе си. При тях авторът и лирическия герой са органически свързани. Те използват творчеството като арт терапия, като начин да прехвърлят проблемите си върху белия лист, с надеждата че веднъж записани решението ще се намери само. Това са близо 80% от авторите. Такъв, да си призная с ръка на сърцето, съм и аз в художествените си текстове.

Писането - работа или хоби?

Иван Богданов | 2013-01-02

За съжаление на всички български автори, родили сме се в малка страна и поради малкия пазар - 4-5 милиона четящи българи (нищо общо с огромния 650 милионен англоезичен пазар) тук винаги е било трудно да се издържаш само от писане на литература. (Журналистиката е нещо друго.)

За първообраза на научно-фантастичните и фентъзи истори или за „Алиса в огледалния свят

Хрисимира Минковска | 2010-04-12

 'Алиса в страната на чудесата' и 'Алиса в огледалния свят' са преведени на повече от 50 езика и излизат в многомилионни тиражи през годините. Приключенията на малката дама изпълват с възторг щирок кръг от публика, което нарежда произведенията на Луис Карол сред световните шедьоври. Може да се коже дори, че те са далечни прародители на днешния фентъзи жанр, който по полулярност и читаемост надминава отдавна класическите произведения.

Сюжет и структура

Даниела Великова | 2009-04-19

Световната литература е изработила всеобщи типове сюжети, които се повтарят от произведение в произведение през вековете. Да се измисли нещо ново е сложно, но - възможно. Обаче ако писателят пише в определен жанр, той не трябва да нарушава каноните му.
Пример - В детективска история, за която е прието да следва стереотип: престъпление, разследване, залавяне на извършител, не се прави обстойно описание на подходящи за почивка маршрути. Позволено е, ако това служи като литературен похват, който заплита сюжета. Иначе читателите ще останат разочаровани.