КНИГИТЕ - ПРОСТРАНСТВО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ

Последни теми

Дори да няма врата... пак ще преминем

Петя Цонева | 2019-04-08

Напролет ще запрегнем дух и кости

с молитва или обич оцеляла

и пак ще тръгнем. Все по коловоза.

След тази наша лястовица бяла.


| 0000-00-00


Признавам — аз съм вещица...

Елица Кръстева | 2019-04-05

Признавам — аз съм вещица..., самодива, домашна фея, Алиса в Страната на чудесата или, общо казано, съвсем обикновена жена. Родена съм през Страстната седмица в един дъждовен Велики Четвъртък. И на Тайната вечеря съм присъствала, но съм била много малка, за да помня. Разбрах това повече от тридесет години по-късно, попадайки случайно на един стар църковен календар. Какво означава ли? Все още не знам! Но това обяснява тайните приглушени гласове, забързани стъпки и напрегнатото очакване за чудо, които съпътстват живота ми. 


Магията на думите

Нели Господинова | 2019-03-04

Две книги излизат на бял свят тази пролет, благодарение на Конкурс за издаване на поезия, обявен от „Български издател“ и ,,Буквите“ – „A Capella“ на Елица Кръстева и „Дори да няма врата“ на Петя Цонева. И двете изненадват със стила, поетичните умения и вдъхновението на авторите. Талантът им е реална заявка за свое място в живота на родната литература.


Аз, виртуалният астронавт - една мечта за Космоса

Божан Божков | 2019-03-04

Мечтали ли сте си някога да полетите в космоса? Да работите в НАСА? Може би ви се струва прекалено трудно и неизпълнимо – или трябва да станете летец-изпитател, или да сте най-добрите в областта на физиката и математиката. 

 

А какво ще кажете да работите в областта на космонавтиката от комфорта на вашия дом? Не е невъзможно! Благодарение на бурното развитие на интернет, мобилните телефони и преносимите компютри, днес всеки може да се превърне във „виртуален астронавт“ и сам допринесе за космическото развитие на човечеството. Нужно е само да го желаете и да сте готови да развивате вашите най-добри таланти и умения.

 

„Аз, виртуалният астронавт“ е забележителна книга, написана от един от най-добрите популяризатори на наука в България – Светослав Александров. Професионален учен и доктор в областта на биологичните дисциплини, авторът е и дългогодишен собственик на един от най-известните научно-популярни сайтове в България: КОСМОС БГ
Препоръчвани теми

Истинският бунтовник винаги извървява пътя си сам

Северина Самоковлийска | 2009-05-01

Защо избрах този цитат от книгата за заглавие?

Всъщност и аз не знам. Първите няколко страници си мислех само „Леле, тоя тип е енциклопедия на тема дроги!" и му се възхищавах за смелостта - да напишеш роман с основна тема наркотици ми се струва безумно смело... Докато не стигнах до абзаца на тема „промяната през 90те години на 20ти век".

СЛЪНЧЕВИЯТ КЛАДЕНЕЦ НА КИРИЛ КОВАЛЬДЖИ...

Елка Няголова | 2010-11-23

...Ако един писател в продължение на години е умножавал своите читатели и почитатели, ако е пунктирал през времето и през поколенията своята недвусмислено светла следа, ако мнозина го считат за учител по поезия и живот, ако е „облъчвал" с хуманистичните си идеи и послания онези, които са се докоснали до неговите строфи и прозаични страници..., то той се е превърнал със сигурност в оня дълбок слънчев кладенец, прокопан през многото времеви и душевни пластове и проверен от времето, в оня слънчев кладенец, така необходим за жадния и пообъркан в пустинята на днешния ни ден читател... Такъв поет в рускоезичната литература е роденият в бесарабското с.Ташлык, Одеска област, Кирил Ковалджи. Не съм се срещала на живо с него, вълнувала съм се само от поезията му, слушала съм възторжени отзиви от мои приятели - именити руски поети... Мислила съм си: дали тази тънка и завладяваща негова поезия не е именно такава, защото е подхранвана от неговите преплетени родови корени - български и арменски. И едните, и другите са тръгнали не от рехавата и пясъклива  почва на нации, пораснали за 200-300 години, а са укрепвали, черпейки сокове от хилядолетни култури...

Книгоразпространение и книгоиздаване през 90-те години на 19 век

Илияна Делева /ила/ | 2009-09-05

Започваме поредица за българското книгоиздаване в края на 19 век.

Първите години след Освобождението книгоиздателската инициатива принадлежи на печатарите. В началото на 90-те инициативата поемат книжарите. Те са хората, които познават интересите и духовните портребности на читателите.

"ЗЕВ" - Ивайло Дагнев

Константин Делов | 2007-09-30

Тази книга е своего рода интелектуален алпинизъм по вертикалните трасета на разсъдъка, сърцето и духа; катерене с пълния набор от риск, лудост, обичане, търсене, очакване, страдание и спасение. Тя е болезнено укротяване на времето и пространството чрез компресия на „спомен-мечта-сега”; плод на големия експеримент да живееш пълнокръвно и смислено, да придаваш „на утринта усещането звънко за човек”. Тук поетическата география е с нагънат релеф от многообразна графика и ритмика, което ангажира читателя докрай. Стилистичната разнородност описва творческата амплитуда на Ивайло Дагнев, който владее силата на словото от древната библейска поетика, през българската „Яворова” мелодика, до дръзкия модерен лад на западните верлибри. Това е четиво, което не мами, не подвежда с позьорство на формата и съдържанието. Напротив – откровеността може да ви дойде в повече, поради на моменти безпощадната церебралност на стиха. Понеже силен подтик на интелигентния автор и съществена причина за творческия акт е да се вникне in rerum natura. Накратко казано – озоваваме се пред зев в света, където познанието на човешката същност е истинското „осигурително въже” .

Тънката любовна линия - Багряна и Дора Габе

Татяна Тасева | 2010-03-06

В Дора Габе е бил влюбен самият Яворов. Дори се твърди, че тя, а не Лора е голямата му любов. По Багряна са си загубили ума почти всички почитатели на женските хубости. Най-безнадеждно бил увлечен Йордан Йовков.

Дора Габе и Елисавета Багряна били свързани както чрез поезията, така и чрез любовта си към един и същи мъж.