КНИГИТЕ - ПРОСТРАНСТВО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ

Последни теми

Пътят на победата или защо обичам да нося кецове Nike - Фил Найт

Мирослава Петърчева | 2019-08-16

Автобиографията не обхваща целия период на компанията, а по-скоро началото на нейното създаване в недалечното минало. Тогава Фил Найт наистина е много млад и търсейки сбъдването на своята Налудничава идея – научно казано БРАНД - той постепенно се изправя пред изключително много предизвикателства И в крайна сметка успява с цената на ред лишения – като се започне от безкрайните безсънни нощи и се стигне до финансовите терзания и съдебни битки.


„Цинковите момчета" - Светлана Алексиевич

Кармен Георгиева | 2019-08-16

Тук идва въпросът „Защо?“. Защо Съветското ръководство е взело това решение, да изпрати свои момчета на война? В чужда държава, на чужда земя... на чужда война. През 1979 г. в Афганистан избухва гражданска война, с цел пълен политически контрол над страната. Защо обаче е необходима намесата на СССР? Официалният отговор, на това е „Интернационален дълг и геополитика, за нашите държавни интереси и южни граници“.  Какво се случва обаче, когато след десетилетие, съветските войски се оттеглят победени и отблъснати от врага, оттеглят се от Афганистан и се завръщат у дома. Толкова много години, толкова много жертви, за какво? За кого? Политическа грешка? Отговорите ще откриете сами за себе си в книгата, четейки и търсейки ги, вие ще се гмурнете в „приключението" на една безсмислена война.“ А сега казват – фатална грешка, това не е трябвало на никого – нито на нас, нито на афганския народ. Преди мразех онези, които убиха сина ми. Сега мразя държавата, която го изпрати там".


„Кураж“ от Ренита де Силва

Светла Дамяновска | 2019-08-15

Авторката на „Майчина тайна“ и „Обещанието“ - Ренита де Силва отново ни поднася една силно драматична книга, в която няколко женски съдби се преплитат и рисуват история за болка, човешки грешки, любов, мъка и загуби, история за женската сила, за КУРАЖА да се опълчиш срещу общоприетото, срещу религиозните догми, обществените нагласи и страха, страха от разнообразните наказания които обществото налага върху непокорните. Несвободата на жените в две коренно различни общества – обществата на Англия и Индия е различна, но жените в тези отдалечени на половин свят разстояние държави са еднакво обвързани с условности и обичаи, и всяко отклонение от общоприетото се санкционира.


Кратки съновидения в сборника с разкази „Микро”

Ирина Тодорова | 2019-08-15

Сборникът „Микро” на Мартин Колев експериментира с жанра къс разказ. Не е често срещан като замисъл и реализация, защото тези миниатюри-съновидения носят привкуса на нещо ново, неизживяно досега.В някои случаи творбите приличат на дихания: кратки, но запомнящи се, защото краткостта и непретенциозността не означават лесно възприемане и осмисляне. В микро разказа има множество наслагвания и препратки. Взаимстват се образи от други произведения, автори, познати игри и др. Има препратки: към автори: Франц Кафка и Джордж Оруел; произведения: „1984”; образи: Нарцис; песни и др. Заиграването е много силно застъпено като елемент. Липсват пространни описания и дълга реч на героите. Всичко е казано с кратък, стегнат изказ. Откроява се мистичното, неизясненото, различното, непонятното. Героите в книгата са: смешни, тъжни, нералистични, сякаш създават един паралелен свят и носят атмосферата на действителност, която е откъсната от времето и пространството.


ИСТИНА И СПРАВЕДЛИВОСТ – КРИСТИАН ТАКОВ

Владимир ГЕОРГИЕВ | 2019-08-15

Две са книгите, които оставиха у мен трайна диря в професионалното ми юридическо поприще – „Нормативна сила на фактическото” на професор Живко Сталев и „Истина и справедливост” на доцент Кристиан Таков. Това не са книги за юристи, а от юристи. Не са (само) научна литература, а мъдрост, писана с езика на правото.
Препоръчвани теми

Смислова многозначност на поетическото слово

Христо Стефанов | 2009-11-01

 "Думата е хамелеон". Едва ли може по-точно да се определи най-съществената особеност на словото - и в художествено произведение, и в разговорната реч: многозначност.
С тази особеност на нашето основно средство за общуване - езика, ние се срещаме всеки ден. И надали някога сме се замисляли как с помощта на една и съща дума (звуков комплекс) изразяваме толкова различни неща.

За първообраза на научно-фантастичните и фентъзи истори или за „Алиса в огледалния свят

Хрисимира Минковска | 2010-04-12

 'Алиса в страната на чудесата' и 'Алиса в огледалния свят' са преведени на повече от 50 езика и излизат в многомилионни тиражи през годините. Приключенията на малката дама изпълват с възторг щирок кръг от публика, което нарежда произведенията на Луис Карол сред световните шедьоври. Може да се коже дори, че те са далечни прародители на днешния фентъзи жанр, който по полулярност и читаемост надминава отдавна класическите произведения.

Джо Фриджиери

Светла Георгиева | 2008-08-28

Проф. Джо Фриджиери /р. 1946г./ е един от най-известните писатели в Малта и интелектуалец с широки изяви в цяла Европа.

Г. Вуйков: Във всеки образ има част от мен

Зорница Раданова | 2009-04-19

Идеята за книгата се роди преди около 2 години. Преглеждах старите броеве на едно рок списание и си казах „защо да не разкажа историята на една група?”. Първоначално мислех да напиша разказ. Споделих идеята с един приятел музикант, който много се въодушеви и веднага започна да ми дава предложения какво да включа в „романа”. И така, идеята за разказ се превърна в роман. 

Издателство "Летера" - щанд 12

| 2009-05-16

Издателство "Летера" ще участва в Пролетния панаир на книгата.

Щанда на издателство "Летера" е  №12, който се намира непосредственно срещу главния вход.