Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     
Печатни
книги
Електронни
книги
Списание
"Книгите"
Издателство
"Буквите"
Ваучери
Начало
История
Новини


 
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Пишете ни:
info@knigite.bg
Критически вибрации  
2015-11-15 | „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев  -  Стефан Кръстев

С какво книгата печели? Най-вече с духа си. С една дума – свежарски е. Лъха на изживяно, опознато, много добре предадено. С всичките му усещания и така написано, че четенето да е леко като дишане. Колкото и да е странно, в по-голямата си част книгата звучи мило. 

2015-04-27 | Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн  -  Милка Стефанова

Харесвам писателското перо на Ина Крейн – тя вдъхва живот и дава душа на всичко, което е предмет на изображение. Нейните герои са светли ангели, одухотворени, любящи до самоотричане, праведни и изчистили греха си, нежни и нуждаещи се от обич. Тази светлина в кратичките ú истории изпълва душата на читателя с оптимизъм, че все още има българи, че България въпреки всичко ще я има

2015-03-30 | Автобиографично интервю - Татяна Йотова  -  Татяна Йотова

Коя си ти? Коя искаш да бъдеш? – По професия съм учител, а по потребност – бард. Съм, когато съмва, когато съм при своите ученици, сред приятели, сред красотата на природата; когато съм песен и сълза от смях, протест срещу грозотата и насилието, пламъче и песъчинка във Вечността… Съм, когато търся думите и мелодиите, които се обичат, когато с малките актьори влизаме в роли и ги изваждаме на сцената, за да сеем добри послания… Искам просто да бъда.

2014-11-20 | Къщата с петуниите - магическият реализъм и свръхестествения скок на Ина Крейн  -  Стефан Кръстев - Цефулес

Дано да ми се случи поне още веднъж в живота да стана свидетел на такъв невероятен творчески скок, защото наистина ми се случва за първи път. Едно е да видиш как от един тийнейджър с литературни наклонности за година става писател или как неуверен, все още търсещ се автор разкрива и разгръща истинския си талант, но друго е, съвсем друго, когато автор, чийто творби и до този момент са били висока класа, излиза с нова книга, която е високо и над останалите му.

2014-10-28 | На лов за сенки от светулки с Антигравитация  -  Мария Иванова Фьон

Думите на Ружа са само нейни. Удивително е как един толкова млад човек е успял толкова скоро да отвори спретнатите кутийки, в които възрастните подреждат и ни поднасят света, и да преподреди (или може би да разхвърля в един хипнотичен хаос) съдържанието им по свой единствен начин.

2014-07-05 | За “Пътят на книгата” от Иван Богданов   -  Гергана Апостолова

Дори да не напишем нито една книга, дори да не публикуваме през това издателство, дори да сме наясно с описаните процеси и процедури и да си имаме свои открития и техники, ще имаме една добре написана и произведена книга, която приятелски върви с нас по пътя на книгите. Можем да я прочетем веднага. Можем да я прочетем по абзаци, в зависимост какво най-много ни интересува в момента. Можем да я прочетем отзад напред. Важното е, че тя е тука, пред нас и можем да я ползваме или да я прочетем или да я четем и взимаме за пример какво да правим и какво да правим по-добре. Поздравления за този труд инж. Богданов. Отлична работа. И поздравления, на онези, които ще го четат и ще опитат да направят нещата по-добри.

2014-05-12 | За Турция с любов…  -  Нели Господинова

Една християнка попада в големия свят на исляма. Културните различия са ужасно много. Опознаването им – нелесно и продължително. Така започва едно дълго пътуване. В романа то продължава почти седем години. Пътуване не само през географски ширини. Едно пътуване през различни култури, религии и традиции. Пътуване, родило любовта към Изтока…

2013-10-20 | Има ли какво още да се разкаже за тайния живот на шестнадесетгодишните? Да, ако разказват самите те...  -  Нели Господинова

На шестнадесет, Борислав Николов е написал дори книга за тайния живот на своите връстници, ученици в Рисувателната Академия „Леонардо да Винчи". Ако не сте чували за нея, обаче, то е, защото тя е едно много тайнствено училище за рисуване. Мога само да ви кажа, че въпросната Академия се намира някъде в Североизточна България и учениците в нея са много талантливи, интелигентни и находчиви.

2013-10-19 | Какво се вижда от ръба на света?  -  Илияна Делева

Книжарница Хеликон е добро място за представяне на книги, но днес е тясна да побере желаещите да видят на живо Румяна Симова, да си вземат автограф върху личен екземпляр на романа „Дневникът на една брюнетка" и стихосбирката „На ръба на света" или и на двете. Така е, защото много са четящите в интернет пространството, които познават и обичат авторката с псевдоним „осичката". Някои са пропътували километри за да дойдат до София за случая. Други ще го направят при следващите представяния в градовете Русе на 28.10 в книжарница Хеликон, Варна на 29.10 в галерия Арт Маркони и Пловдив на 9.11 в галерия Трак Арт.

2013-10-19 | Светът "На ръба на света"  -  Камелия Иванова

На ръба на света човек застава сам и богат. Сърцето му е изпълнено с обич, а от раменете му се спуска наметалото на спомените. Душата му е с него, но почти. Нали си на ръба? Тя се опитва да му покаже онези светове, в които лети, когато той спи или е наведен над листа и дращи с перото (листът в повечето случаи е екран, а перото отдавна не е перо). И отлитва душата, но разумът я хваща за ръка и ѝ показва онзи, същия свят. Ето - това е родният дом, ето ги майка и татко. Ето я и първата, преплела се с единствената любов. A ето там се чува „глъч и смях, продавач на сироп, старци с бомбета". И варосаната кухня, в която баба, майка ти (аз), дъщеря ти (ми) и твоята (моята) внучка се сливат в едно, та да продължат полета във висините. Ето я Родината - Страната на розите, „земята с най-бистри реки под небето", „с житата си златни". Прекрасна е, с „гори епични", „талантливи деца", а „жените - красиви". Но и „държава с нула възможности", „дето днес на парче продават". А бащите ни живеят в нея почти по Ботевски -

2013-01-03 | Скромността е вредна за автора!  -  Иван Богданов

Но колелото се завъртяло, комунистите станали капиталисти, а отношението към Творците се променило много.

Почнали да им говорят мръсни думи като - „качество на писане", „продаваемост", „маркетинг", ПР и прочие , и прочие дето биха накарали всеки мастит автор да се изчерви.

Издателите-изденици, почнали да настояват за срещи с читатели, ама не от ония предишните, дето салона се скъсвал да ръкопляска преди да са прочели първото стихотворение, а едни такива дето трябвало да говориш за творбите си, да ги рекламираш и да караш хората да купуват...

Тази приказка си разказват писателите всяка вечер в разни кафенета и накрая завършват с „ей колко хубаво ни беше при Тошо!"

2013-01-03 | Диагноза: Издател - Добри и продаваеми книги  -  Иван Богданов

Едно от първите неща, които научих в този бизнес, е че добрите и продаваемите книги не са едно и също нещо. Всеки издател му е тръпка да издава само най-най-най-качественото, но в един момент осъзнава, че не точно това е търсеното от широката публика.

2012-10-10 | Български психар с прачетов хумор  -  Иван Богданов

Започвайки книгата, разбрах две неща - авторът разбира от музика и от книги. И то от правилните! Но още на първите няколко страници, се оказа че разбира доста добре и от писане. Книгата така ме увлече, че я четох с кеф целия следобед и без малко да закъснея за една бизнес среща. Отдавна не ми се е случвало това за съвременен български автор.

2012-08-30 | Спомени от първи кръг на конкурса „Търся издател"  -  Стефан Кръстев

Лично: бил съм доволен, без да съм го съзнавал. Все по-голям добив на надежди е давала нивата ми. Прибирал съм ги, засявал съм пак надежди и когато ми е било свито сърцето, съм гулял с тях. Докато натрупам твърде много надежди, че да имат общо с действителността. Само са пълнили складовете на съзнанието ми. Карали са ме да ставам нощем, да проверявам катинарите, да вдигам високо фенер и да оглеждам за съмнителни сенки. Поставял съм заради тях капани за мишки и други гризачи, а такива из блоговете (от където най-често вземах посев за надеждите си) - колкото щеш. Неусетно съм станал мързелив. И съм заживял в измама. Възможно най-тежката за един автор: че е открил себе си, своите читатели, своя смисъл и изпълнява своя житейски дълг.

2012-08-29 | Иван Русланов - победител в първия конкурс 'Търся издател"  -  Катя Димитрова

Иван Русланов е победителят от първото издание на конкурса "Търся издател" на Фондация Буквите. Роден е на 18 април 1991 г, в Костинброд. В момента учи журналистика в УНСС и работи в културния отдел на вестник "Стандарт". Първата част от трилогията му "Черният ангел" спечели любовта на читателите и бързо изчерпа и двата тиража на дебютната му книга. За отрицателно време той се превърна в познато лице сред ценителите на словото в България, а броени дни преди да стартира второто издание на "Търся издател", Иван Русланов споделя как се печели един такъв конкурс.

2012-08-27 | Граничност - Рашел Леви  -  Нели Господинова

Има рани, които болят цял живот. Поетесата не престава да търси отговори за тихата си, неживяна младост, за духовната пустота, на която е обречено нейното поколение през онези години, за убийствената граничност на времето в културен и пространствен аспект. Интересен похват са философско осмислени монолози и едновременно своеобразни реплики към политически активните поети Гео Милев, Никола Фурнаджиев и Пеньо Пенев.

2012-07-30 | Йордан Матеев, отвъд страха в Страх ООД  -  Стефан Кръстев

Дванадесет потенциални жертви.
Игра, която постоянно мени правилата си.
Положението става все по-зловещо.
Изход няма.
Героите са отчаяни. Но се борят.
Героите са колоритни: будещи симпатии и скандализиращи.
Екстремални образи в екстремална ситуация.
Напрегнатата фабула ще ви остави без дъх.
Ужасът ще ви погълне.
До поразителния съспенс.

2012-07-13 | Човекът, който обичаше Стивън Кинг - упражнения по стил  -  Иван Богданов

Трябва дебело да подчертая невероятната корица  /с  Христо Блажев в главната роля/. Така с един удар два заека - хем корицата се е получила добре, хем привличаш книжен блогър 1 на твоя страна. Поздравявам го дори и за леконеразрешената игра с големините на буквите и стила, които внушават на незапознатия читател, че това е книга на самия Крал

2012-07-04 | Лице - роман на магията и реалното  -  Камелия Иванова

Не зная дали Блага Димитрова така е мислила текста и посланията на романа, когато го е писала и когато през 1981 г. написаното се превръща в книгаНе претендирам и да давам отговор на омразните ми в детството въпроси от типа на „Какво е искал да каже авторът?". В ученическите си години не разбирах що за глупави и безмислени са тези въпроси. С годините намерих за себе си вътрешни причини за задаването им на учащите се. Стига да не се търси конкретен, категоричен и единствено верен отговор. Смисълът на тези упражнения, според мен, е да ни научат да си задаваме въпроси, да спираме мисълта си върху прочетеното, да почувстваме, да усетим, отворили ума и сърцето си, та да проведем диалог с текста, с героите, с автора.  И именно този свой диалог или по-скоро части от него водят мисълта ми сега.

2012-06-25 | НА ЕДНА ДУША РАЗСТОЯНИЕ  -  Валентин ЧЕРНЕВ

Анализа на хубавата поезия винаги съм възприемал като грях - като дисекция на жива същност. И тези редове са далеч от всеки опит да се навлезе критически в същината на стиховете от новата стихосбирка на Румяна Пелова - те са само общ поглед, светло ехо от впечатлението, което е останало у мен.

2012-05-23 | Награди в шестия конкурс "Биньо Иванов"  -  Благой Ранов

Наградите

Участваха 380 автори от страната и чужбина. Националният литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов" се организира от община Кюстендил и читалище „Братство1869".
На 22 май 2012 година жури с председател литературния критик Константин Еленков, членове Благой Ранов и Иван Андонов определи следните награди:

2012-05-11 | На един клик разстояние от он-лайн бизнеса  -  Иван Богданов

Ако няма да се занимавате с он-лайн бизнес, не купувайте тази книга. Цялата терминология - AdSence, CPM /странно Reach е споменат набързо, но е пропуснат да бъде обяснен/ ще ви натежи и ще си кажете - абе не им е лесна работата на тия. Ако искате да научите неща от кухнята, също няма да ги намерите вътре.

Но ако искате да разберете какво представлява Он-лайн бизнеса - това е един много добър пътеводител /е не е пътеводителЯТ/.

2012-05-04 | РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРС НА ТЕМА:"ЧИТАЛИЩАТА - ИЗВОР НА МЪДРОСТ И ДУХОВНА СВЕТЛИНА"  -  

РЕЗУЛТАТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС НА ТЕМА:"ЧИТАЛИЩАТА - ИЗВОР НА МЪДРОСТ И ДУХОВНА СВЕТЛИНА"

 

ОРГАНИЗИРАН ОТ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ

 

"СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ - 1922" ГРАД СОФИЯ

2012-02-28 | Книги през погледа на мъж: Възгледите на един клоун  -  Иван Богданов

Най-хубавото на книгите е, че всеки който ги чете вижда в тях различни неща. При първия прочит нещо те сграбчва за гърлото и колкото и да я препрочиташ и откриваш нови детайли, онова първо впечатление си остава.

За тази книга съм говорил на много жени, (преводачката също е жена), но нито една не ме разбра. Може би е една от най-мъжките книги, които съм чел.

Не се подвеждайте по заглавието да търсите някакво весело четиво. Това не са „Възгледите на един учител за народното творчество". Книгата е тежка, депресираща, рисуваща самотата и меланхолията на един клоун. Именно - той е клоун, не е шут!

2012-02-24 | Тринадесетата книга на Маргарита Петкова омагьоса публиката в залата  -  Нели Господинова

Близо час преди началото клубът беше пълен с читатели, приятели, поети, музиканти и артисти, дошли да поднесат своите поздрави, цветя, пожелания или да си вземат автограф от именитата поетеса. Матей Шопкин, Стефан Димитров, Георги Драмбозов, Венцислав Мартинов, Атанас Капралов, представители на Столична община, на различни литературни издателства, виртуални сайтове за литература и изкуство, както и много съвремени поети, почитатели на именитата българска поетеса, присъстваха в залата.

2012-02-20 | Антология Приятели на Буквите - една сбъдната мечта  -  Иван Богданов

Мина вече седмица от премиерата на Антология „Приятели на Буквите", но всички ми изглежда все още сън. Това е най-лудото нещо, което съм правил, след като преди десет години, аз, обикновен компютърен инженер, основах набързо Словото и Буквите.

Когато Камелия Иванова представи идеята, аз я отдадох на качествената руска водка, която пиехме. Всичко изглеждаше толкова невероятно - как така ще издадем книга с такива имена.

2011-11-27 | Хедър Меспи и Голямата Аркана   -  Северина Самоковлийска

Ако трябва да определя цялата книга с една, единствена дума, това определено ще е "Кулата". Нали се сещате, от Таро, чието значение - ако напуснем първичното и се разровим из символите - е именно „разрушеното дава път на новото".

Цялата легенда, около която е построен романа е именно това - Свещеното дърво, което се преражда, сивите и Асура, които на свой ред със смъртта си трябва да осигурят това прераждане... Изключително красиво измислена, идеята, че смъртта е необходима за обновлението, че дори и символите се прераждат е простичка, логична и носи в себе си тъмна, дълбока романтика на която е трудно да се устои.

2011-10-25 | Ричард Бах - Илюзии  -  Иван Богданов

Никога не те спохожда желание, без да те споходи и силата, с която да го осъществиш. Но все пак може да се наложи и да се потрудиш за това.

2011-10-19 | Списание "Смесена китка" брой 3  -  Бранимир Събев

Списание "Смесена Китка" се издава от клуб/издателство/фондация "Буквите" и по същността си е наследник на едноименното списание, издавано преди 160 години от Петко Р. Славейков. Самото списание помества на страниците си разкази и поезия от български автори - някои по-известни, други не чак толкова. Добра инициатива! Предлага се по книжарниците, да не се излъжете да го търсите по реповете. Към списанието върви като безплатна притурка и подлистникът "Нови български романи" - 64-странично книжле, на което са отпечатани първите няколко страници на романи от български автори - някои от романите са вече издадени и по този начин се рекламират, други търсят своята реализация и се надяват да бъдат забелязани и да последват съдбата на първите. Отново одобрявам! Специално в този трети брой на списанието се набляга основно на жанрове като фантастика, фентъзи и ... хорър.

2011-10-17 | Библиотека "Новата българска фантастика"  -  Иван Богданов

Електронните книги са бъдещето. Предстяваме Ви електронна библиотека "Новата българска фантастика"

2011-10-10 | Истории от накрай света  -  Галена Воротинцева

Като се каже нова книга - винаги е празник. Но когато тази книга отвежда човека в топлото, съхранено време на спомена, изживян като настояще, където уж слизаш по водата, а всъщност се издигаш нагоре, където чуваш гласовете на доброто, на човещината, на благородството в най-истинските им форми на непосредственото човешко общуване - тогава не ти се иска да излезеш от страниците на тази книга...

То не е и само книга - то е един цял свят, събран капка по капка, погледнат издълбоко - разнищван и събиран, изоставян и търсен, губен и намиран отново и отново... И в моментите на многократните му преоткивания - превърнат в разкази. Разкази като топли духовни кътчета, разкази, тръгнали от непосредстваната нужда от човещина и топлота и отворили портите си за всеки - като човешко сърце, готово да нахрани именно нуждата от сърдечност.

2011-05-19 | „Танц с дракони", част 5 от „Песен за огън и лед" или половин час в Рая  -  Северина Самоковлийска

Нетърпението, с което чакам великата дата 12 юли 2011 година не би могло да се опише. В храма на литературата поредицата на Джордж Мартин е моята Библия. Можете предполагам да си представите вълнението ми - и най-вече изненадата, когато ей така, случайно се натъкнах на първите четири глави от въпросната и дълго жадувана пета част „Танц с дракони". Наслаждавах се много на тези тридесет и осем странички предястие, но те определено не облекчиха мъките които се засилват с наближаването на заветната дата - издаването на пета част на „Песен за огън и лед".

2011-04-18 | ДЪЛГИЯТ ПЪТ НА МЕЧТИТЕ  -  Станислав МАРАШКИ

Навършиха се 20 години от основаването на ИК „Жажда" и 15 години от излизането на първия брой на сп."Жажда"

2011-04-11 | На предела на пределното  -  Илияна Делева

Двадесет години след написването си, книгата на Цветан Тодоров "На предела" звучи все така актуална и ни кара да се замисм за миналото, настоящето и бъдещето на човечеството. Неговиате размисли ни водят по-напред в познанието на историята и морала.

2011-04-06 | Сантиментална живопис  -  Станислав Марашки

Рецензията на Станислав Марашки за последните стихосбирки на Крася Титянова "Душата ми е храм" и "С чуждо слънце в косите".

Крася Титянова се представя като силно емоционална поетеса. Нейният оригинален начин на писане издава чувствителна душа, дълбока мисъл, безумна любов към хората и природата, нетърпимост към безчестието и злобата.

2011-03-27 | Една по-различна книга  -  Светлана Йонкова

 

Възгледите на Вайнингер са били неразбрани преди повече от сто години, а и днес си остават неразбрани. Настоящият прочит на Огнян Узунов е принос за това, да направи възгледите на един гениален юноша по-четими, разбираеми и практически приложими.

2011-03-19 | "Опитомяване на Дявола" или опитомяване на перото и съдбата  -  Константин П. Младенов

„Опитомяване на Дявола" е голяма изненада за съвременната ни проза. Неочаквано една поетеса-бард от ранга на Светлана Йонкова се представя като завършен белетрист още с първия си роман.
Многопластов и силно въздействащ, романът е четивен и динамичен. Той е достъпен за широка публика: всеки, независимо от възрастта, пола и мирогреда си, ще открие своите теми за периода от края на шейсетте години на XX век до наши дни.

2011-03-16 | Завръщане при себе си  -  Станислав Марашки

По повод на седмицата на френския език и култура публикуваме статия за един френски писател от български произход, който със своето списание за български език и култура популяризира нашата страна във франкофонския свят.

За възторжения публицист, писател, фейлетонист и ... човек Тончо Карабулков е този материал.

2011-01-16 | ”Като Калина” - книгата, която се чете на един дъх и те оставя без дъх  -  Красимир Тенев

Галена е автор с утвърден стил, който се разпознава. Дори без името й да стои под тях, бих ги разпознал, както опитен търговец маркова стока. Някои поети, изявяващи се в литературните сайтове, подражават съзнателно или не на стила й. Така се появи и термина „галенизиране" на стиха.

2011-01-16 | „Тихо, за из път" - споделена изповед!  -  Надя Стефано

Ивет тихо разхожда из мъдростта събирала в себе си. Стиховете й сякаш с невидима четка рисуват образи, картини, те са като много-цветни платна изтъкани от най-човешки чувства. Разумно и грижливо подредени думи, които оживяват слeд прочита. Те обаче, чувствата и разума, не винаги са в синхрон, но в творбите на Ивет бият с една и съща честота на пулса. И говорят, провокират, оставят въпроси, разчупват мисълта, съмненията, посяват увереност, търсят добродетели, така необходими за оцеляване, когато усещането за предварително предначертани случвания е единственият спътник в света, запълващ се с все повече „бетонни фасади".

2011-01-16 | Само небето да ми е стряхата  -  Галена Воротинцева

Неведоми са намеренията на небето и то реши да ме срещне с Иван Вакрилов - срещнахме се при неговите стихове. Те започнаха плахо и деликатно да надничат от виртуалните ниши, кадето хората общуват, пишат, четат - ненатрапчиви, но запомнящи се, деликатни, но с категорични послания, безхитростни и завладяващи още от първо прочитане. Зачетох се. И започнах да търся тези стихове. Видях как около тях се събират все повече хора - жадни за искреност, за споделеност, за човечност и топлота. Проследявах ги всеки ден - още топли, лъхащи на прясно чувство, носещи ароматите на мечтите и на спомените, на младежката лудост и на зрялата тъга. Всеки ден се раждаше стих. Като че събирани години наред в някаква неведома ниша на съзнанието, те изригнаха за кратко време - пълни, сочни, искрени.

2010-11-23 | В ТЪРСЕНЕ НА ИЗГУБЕНАТА РЕАЛНОСТ  -  Марк Шатуновски

 

Преди двадесет и няколко години, през 1980 г., Кирил Ковалджи - съвсем благополучен литератор, автор на редица издадени книги, поет и прозаик, и не само редови член  на Съюза  на писателите, а  действуващо лице на административния му апарат, член на изпращаните в чужбина делегации,  което в онези времена  беше голяма привилегия, завеждащ отдела за критика на списание «Юность», издавано в тримилионен тираж - едновременно  с повече от десетина такива като него нередови членове на същия този Съюз, беше упълномощен да организира едно от поетическите студия в Москва.  Трябваше да бъдат създадени толкова студия, колкото бяха упълномощените лица. Всяко лице получаваше правото по свое усмотрение да привлече в създаваното от него студио известен брой безстопанствени, мотаещи се по бохемна Москва млади и не много млади поети, които Съюзът категорично не искаше да приеме в своите редове, но и не можеше съвсем да игнорира.  

2010-11-23 | СЛЪНЧЕВИЯТ КЛАДЕНЕЦ НА КИРИЛ КОВАЛЬДЖИ...  -  Елка Няголова

...Ако един писател в продължение на години е умножавал своите читатели и почитатели, ако е пунктирал през времето и през поколенията своята недвусмислено светла следа, ако мнозина го считат за учител по поезия и живот, ако е „облъчвал" с хуманистичните си идеи и послания онези, които са се докоснали до неговите строфи и прозаични страници..., то той се е превърнал със сигурност в оня дълбок слънчев кладенец, прокопан през многото времеви и душевни пластове и проверен от времето, в оня слънчев кладенец, така необходим за жадния и пообъркан в пустинята на днешния ни ден читател... Такъв поет в рускоезичната литература е роденият в бесарабското с.Ташлык, Одеска област, Кирил Ковалджи. Не съм се срещала на живо с него, вълнувала съм се само от поезията му, слушала съм възторжени отзиви от мои приятели - именити руски поети... Мислила съм си: дали тази тънка и завладяваща негова поезия не е именно такава, защото е подхранвана от неговите преплетени родови корени - български и арменски. И едните, и другите са тръгнали не от рехавата и пясъклива  почва на нации, пораснали за 200-300 години, а са укрепвали, черпейки сокове от хилядолетни култури...

2010-11-14 | Изследване на невидимото  -  Илияна Делева

 

Специално интервю на д-р Мел Гил психотерапевт,  сценарист, режисьор и продуцент, автор на добилата популярност книга „Метатайната", специалист в областта на развитието на личността, бизнес консултант, за „Книгите - пространство за българските книги"

2010-09-12 | Фестивал на кулинарията и изкуствата в Борисовата градина  -  Сибин Майноловски

На 11 септември 2010 г. от 10.30 ч. Борисовата градина в София посрещна най-шареното, колоритно и апетитно събитие на България - Кулинарен фестивал „Пъстра Трапеза", организиран от „Ивитал Консулт" ЕООД в партньорство с „Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите" - А.Р.И.З.- 7 и Столична община Дирекция „Култура".

2010-08-23 | Награди на Кулски поетичен панаир 2010  -  Йордан Йончев

На 20 август 2010 г., в амбиента на античната крепост "Кастра Мартис" в гр. Кула, бяха отчетени резултатите от поетичния конкурс на седмия традиционен "Кулски поетичен панаир", в който взеха участие над 160 участника от цялата страна, много от които списват в литературните сайтове.

2010-07-18 | Светът на бардовете  -  Камелия Иванова

През юни месец, в едни и същи дни, по прозаични ремонтни причини, се проведоха два бард фестивала в България - „Солени ветрове" в Бургас и „Софийски вечери на авторската песен". По същото време, от 24 до 27 юни, на километри от София и Бургас, но в област пряко свързана с българската история, се е провел и един Международен фестивал „Светът на бардовете". Мястото е в Самарска област, а организаторите обявяват фестивала си за уникален, първи с такъв голям мащаб.

2010-07-18 | Творечeският живот на един тролей  -  Камелия Иванова

Видях един различен Арбат. Някак позагубил от чара си, някак станал по-малко поетичен, по-малко руски... И тъкмо да си тръгна разочарована и изпълнена с тъга, погледът ми срещна нещо, което не мислех, че някога ще видя. Един син тролей, с огромен надпис „Синий тролейбус". И снимката на Окуджава. И обява, че всяка вечер в този тролей има концерт на бардове

2010-07-18 | „Добри човече, отвори портата и не ни гони…”  -  Маргарита Друмева

Това е първата строфа от химна на румънските бардове. Не съм чувала толкова интимен и лиричен химн, звучащ простичко като средновековна песен на пътуващ менестрел. Китара, флейта и глас - това е. Песен, върху която никой не е дръзнал да посегне, за да осъвремени звученето й с мощен компютърен аранжимент.

2010-05-20 | Руският романтизъм и визията за поета в Русия  -  Димитър Дянков
Погиб поэт!- невольник чести -
Пал, оклеветанный молвой,
С свинцом в груди и жаждой мести,
Поникнув гордой головой!..

2010-05-13 | Светлата пътека към звездите  -  Георги Пинчев

Първото ми запознанство с Габриела Цанева стана през 1996 г. задочно. Тогава ми попадна в ръцете нейната документална повест „Миналото в мен", отпечатана две години по-рано. Даде ми я за прочит един николапетковист-земеделец, тъй като творбата е посветен на разстреляната от комунистите земсистка 22 годишната Цветана Попкоева Чалъкова.

2010-05-04 | Звукописът в "Пуканки" на М. Дянкова  -  Димитър Дянков

В хайку стихотворенията, поради факта че формата е минималистична, всяка дума по принцип е натоварена с особен смисъл. Нещо повече - тук дори пространството между думите е значимо по свой начин. Да се говори обаче за звукопис в този жанр е доста трудно. В него отсъстват римите, стилистичните фигури и похвати са сведени до минимум, езикът в стиха е максимално опредметен и като такъв той само задава образа, който по-нататък предстои всеки от читателите сам да доизгради в съзнанието си.

2010-04-13 | Чак сега ми става ясно, че съм живяла при самата поезия.Човек както живее, така пише...  -  Нели Господинова

Чак сега ми става ясно, че съм живяла при самата поезия.Човек както живее, така пише...

 

Галена Воротинцева: Трето място в конкурса на Столична община „В полите на Витоша" (в специално ексклузивно интервю за сайта Буквите).  

 

    В конкурса участва с три стихотворения: Гроздобер, Бяло море и Вмешателство.

 

2010-04-12 | ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА ЛАКОНИЧНОСТ В КНИГАТА „ПЕПЕРУДА В КОШМАРИТЕ” ОТ БОРИС АРНАУДОВ  -  Станислав Марашки

Какво обуславя една стилистика? Самоцел ли е изборът на гледната точка, от която Разказвачът води повествованиеото? Могат ли психологията, народопсихологията и историческата съдба да обусловят специфичните средства, посредством които даден писател постига лаконичност и определен естетизъм на изложението? На тези въпроси ще се опитаме да отоворим в следващите редове, анализирайки сборника с хумористични разкази „Пеперуда в кошмарите"  на Борис Арнаудов, един от популярните съвременни писатели-хумористи у нас.

2010-04-12 | ВАЛЕНТИН ЙОРДАНОВ – ДУНАВСКИЯТ БАРД  -  Бранимир Събев

Валентин Йорданов е човек на изкуството откъдето и да го погледнеш - поет с няколко издадени стихосбирки, пее и свири на акустична китара и освен това е актьор в театър "Сава Доброплодни" в родната Силистра. Валентин реди римите като майстор-зидар и стиховете му се извайват сякаш глина в ръцете на опитен скулптор. Едно-единствено нещо ме кара да се страхувам от поезията на Валентин Йорданов. Кое е то ще разберете тук.

2010-04-12 | Коктейл от младост, талант и мъдрост  -  Весислава Савова

 

Къде е тайната на успешното писане? Талант? Наследственост? Въображение? Много четене? Взискателни учители? По всяка вероятност, от всичко по малко, за да се получи стойностен коктейл, от чийто вкус читателят да се опияни до толкова, че да няма търпение да си поръча следващия.

2010-04-12 | „Хиперион” Дан Симънс  -  Северина Самоковлийка

Без значение колко вагона книги съм събрала в „таванското помещение", без значение годините и опита, които се предполага да съм придобила, „Хиперион" е книга, която винаги ще ме превъзхожда.

2010-04-12 | Нобелови награди за литература 1910-1913 г  -  Камелия Иванова

1910г. - наградата на Нобеловия комитет за първи път намира своя носител в Германия. Като достоен за нея е определен немският поет, прозаик, драматург, кралски любимец Паул Йохан Людвиг фон Хайзе.

Белгия е следващата страна, която може да се гордее със свой носител на Нобелова награда. Годината е 1911, а името е Морис Полиор Мари Бернар Метерлинк.

През 1912 г. Нобеловата награда отново се завръща в Германия. Този път с нея е удостоен немския драматург и романист Герхарт Йохан Роберт Хауптман.

През 1913г. Нобеловата награда поема на изток.За първи път с Нобелова награда е удостоен неевропеец -Рабиндранат Тагор.

2010-03-20 | ДА МИСЛИМ БУКВАТА КАТО СЕМИОТИЧНО-НАРАТИВЕН ЗНАК  -  Хрисимира Минковска

Е, това е едно светотатство, но въпроса за вида на буквите винаги остава интересен. Толкова сме свикнали с тях, толкова сме обвързани с тях, че ги приемаме като изначалие и не обръщаме внимание на нищо, което извън функцията им.

2010-03-06 | Елена Денева със своята мини-реалност  -  Весислава Савова

Прекарах повече от година в публикуване и четене на творби от неизвестни автори в интернет. Със сигурност съм пропуснала много красиви такива, но не от липса на желание, а защото наистина знаещите и можещи хора скромно надничат зад никовете си и не тръбят колко са велики. Една от тях е Елена Денева, която е нарекла себе си (забележете, моля) „nikoi".

2010-03-06 | Ne stavai tupa.ru – зашеметяващ трилър  -  Илияна Делева

 

Ne stavai tupa.ru е трилър от най-добрите образци на жанра. Никога не бих повярвала, че е дебютен роман, но е факт.  Авторката Елена Афанасиева изплита поетиката на новия приключенски роман, като пренася читателя от съвременната московска действителност в други исторически епохи. Сюжетът интригува, увлича, забавлява, вълнува - доставя огромнo удоволствие.

2010-03-06 | ОТ НИЩО НЯМА ДА СЕ ОТРЕКА...   -  Никола Иванов

Студията препечатваме със съкращения от книгата "Подреждане на балната зала" с изричното с изричното съгласие и разрешение на автора.

2010-03-06 | Роман за историческата ни съдба  -  Никола Иванов

Книгата на Иванка Денева „Кръстопъти и ветрове" е роман за историческата ни национална съдба през последните няколко века и преди всичко от началото на 18 век до средата на 20-то столетие.

2010-03-06 | „Милениум” Стиг Ларшон  -  Северина Самоковлийска

 

„Милениум" излиза извън рамките на полицейската новела и се превръща в огледало на една действителност. Освен това за начинаещи писатели е прекрасен учебник на тема „как да въплътим героите си".

 

2010-02-06 | „За това ли беше всичко?” от Евтим Евтимов  -  Илияна Делева (ила)

 

Евтим Евтимов издаде роман двадесет  години след написването му  със знаково заглавие  „За това ли беше всичко?" Роман , който разказва историята с перото на поета, за да зададе въпроси, които търсят отговорите си в човешката душа.  Дали тази книга ще ви хареса? Зависи от твърде много неща - от нагласата ви за приемане, от житейския ви опит, от знанието ви за историческия период, но по-важно е да погледнете на нея като на една голяма въпросителна и да потърсите отговорите в себе си.

2010-02-06 | Фредерик Бегбеде или начинът да провокираш  -  Весислава Савова

 

От библиографията на Фредерик Бегбеде, именно „9.99" предизвика моя интерес защото е „изповедта на едно дете на хилядолетието", която провокира мисли и реакции у едно заклеймено като консуматорско общество.

 

2010-01-10 | "Разголване" на една вълча душа  -  Весислава Савова /rarebird/

 "Буквената" 2010 година започна с разголването на една мъжка душа в книгата „Разголване" на Агоп Каспарян. Аз съм от щастливите читатели, успели да се сдобият не само с книгата, но и с автограф от автора, предпремиерно - книга, която затопли и ръцете, и душата ми. Наистина, останах малко объркана от хаотично разпръснатите стихове. Ако това е търсен ефект, вид провокация, поздравления от мен, но се безпокоя за читателите, които не познават стиховете на Агоп. Задавах си въпроси от типа на „Дали няма да останат с впечатлението, че авторът е разпилян и пише каквото, когато му хрумне, а после не може да си подреди мислите?"

2010-01-10 | „Casa del Libro" или как го правят в Испания...  -  Северина Самоковлийска /annabell_/

Усещането да влезеш в една от книжарниците на „Casa del Libro" за почитатели на книгите е равносилно на влизането в храм. Както би следвало да бъде във всяка една книжарница, без значение големината й...

2010-01-10 | "Книга за Иван Динков" - безпристрастна критика  -  Илияна Делева /ила/

 „Тази книга няма нужда от предисловие.Тя трябва да се прочете."

Н. Радев

2009-12-12 | Да видиш невидимото  -  Весислава Савова /rarebird/

 Ако някога Кристиян прочете тези редове, го моля за прошка, защото когато разлистих първите страници разбрах, че този път ще срещна силна, самоуверена личност, която препоръчва да се борим с неволите си с въображение, а не с хленч. Призовава ни да мечтаем. Наистина, отново се върнах към детските си години, с риск да ме обвините в инфантилност, и си спомних как в моментите, в които бях наказана, най-много ми помагаше да мечтая. Тогава политах далеч отвъд стените на заключената стая и времето минаваше неусетно. Едно е, обаче, да постоиш заключен няколко часа в собствената си стая, друго е, когато животът те е приковал на инвалидна количка и те е лишил от зрение.

2009-12-12 | КАКВА Я МИСЛЕХ, КАКВА ИЗЛЕЗЕ' или ретроспекция на българския преход  -  Хрисимира Минковска

По BTV от известно време върви една поредица: „20 години по-късно", която има за цел да припомни големите политически събития отпреди 20 години, търсейки коментари за тях с днешна дата. Харесвам тази рубрика, защото ми говори неща, които детското ми (тогава) съзнание не е приело и не е премислило, не е разбирало и не е  запомнило. В пряк контакт с тази рубрика, искам да Ви покажа един творец, запомнил в листовете на книгата си части от този период.

2009-12-12 | С различен почерк... за никой друг  -  Илияна Делева /ила/

 За никой друг не бих могла да нaпиша следващите редове. Само за нея - за Виктория Бързашка. Но преди да ги напиша питам чичко Гугъл:  "Кое е това момиче?"

2009-11-23 | Изгубеният символ  -  Иван Богданов

Голямото чакане свърши!  Това ни уведомяват рекламните банери на може би най-рекламираната книга последните години в България. От лятото насам и хладилника да отворех, все виждах реклама на написаният след пет години мълчание роман на Дан Браун - „Изгубеният символ". Чакането свърши, започна четенето. А заслужаваше ли си?

2009-11-23 | ЕДНА ЧЕСТНА И ЧИСТА КНИГА  -  Константин Делов

Тази книга е съставена от доста различни по жанр текстове - разкази, пътеписи, есета, импресии, миниатюри, както и стихотворения, но противно на евентуалните опасения, това не е самоцелен, механичен сбор - колкото и „непредпазливо" да изглежда ѝ цялото е концептуално „защитено" като житейска позиция и естетика, като мотивировка на внушенията и поетика. Отчитайки рисковете на подобно структуриране, сборникът е подреден достатъчно прецизно, разделен формално (а и не само) на четири цикъла.

2009-11-23 | „Обреченост" и „Последната изповед на Апостола"  -  Камелия Иванова

Не зная дали, защото духовете им са неспокойни и все още имат какво да ни кажат, дали, защото ние вътре в себе си се чувстваме недоразбрали, недостигнали словата и делата им, но през двайсетина години, тоест, през едно поколение, не просто се възражда интересът към личностите от нашето Възраждане, а по-скоро избухва желанието да говорим за тях, да споделяме. И най-вече за Васил Иванов Кунчев - Левски.

препоръчвам ви тези две книги. Не само заради това, че от тях „ще научите неща, които само сте си мислили, че познавате" (Андрей Пантев). Не само заради огромния труд на авторите. Не само заради породените от редовете им мигове на търсене, въпроси, гордост и тъга. Не заради Васил Иванов Кунчев - Левски, а заради себе си. Заради децата си, заради духа си. За да пребъде България и „име Българско да гърми в цяла Европа".

2009-11-23 | Да държиш в ръцете си човешки живот  -  Весислава Савова /rarebird/

„Лодки през зимата" от Любомир Николов (lubara). На пръв поглед това е един сборник от разкази. Лесно и приятно четиво, което да запълва свободното време. Донякъде, това е така, но когато отгърнете страниците, още преди да сте прочели дори и един разказ, ще разберете, че авторът е оставил в ръцете ви своя живот до момента. Както самият той казва в предговора „А всичко това се е случило. Понякога не по този начин, какъвто съм го описал. Но със същото настроение и чувства, които са запечатани в съзнанието ми." Такъв е животът на всеки от нас - настроения и чувства, които наричаме „спомени". Мисля, че се изисква много смелост, искреност и любов към литературата, за да може един автор да извади своя малък свят наяве и да го сподели с читателите си.

2009-11-22 | Разкрит живот в скрити белези  -  Стефан Кръстев /Cefules/

Търсим себе си в този панаир от екстремални усещания, рухвания на ценностни системи и внезапната им замяна с нови, искаме да променим живота си. Понякога го постигаме и си мислим, че с това ще променим действителността. Често оставаме с подобно впечатление, когато промяна е настъпила в самите нас, когато сетивата ни са променени, и разбирането за средата ни, за това, което ни е изглеждало неправилно и е пораждало усещането ни за несъгласие. Всъщност човешкото, най-човешкото състояние. Или, както сам за самия себе си, неволно, докато четях тази книга, нарекох това състояние „синдром на пилигрима".

2009-11-01 | Влюбена по рождение  -  Балчо Балчев

Едно своеобразно завършване на пръстите на една ръка, с която тя посочва нещата от живота, предпазва и ласкае. Защото е влюбена по рождение. А любовта е страдание - "светла гондола в океана на вечния мрак ...".

И ако в предишните й поетични книги присъства ярко гражданската й позиция и личния й протест към социалните несправедливости, то в "Змия върху кръста" Светлана Йонкова изповядва най-вече себе си и своята житейска зрялост.

2009-11-01 | Стъклени съдби - роман за непознатата реалност  -  Зорница Раданова

Бях чела вече положителни отзиви за книгите на Людмила Филипова - „Анатомия на илюзиите" - преиздадена 4 пъти само за една година; „Червено злато" - една от най-продаваните български книги, достигнала петцифрени тиражи. Въпреки това все отлагах купуването на поне едно от тези заглавия. До момента, в който приятелката ми, преди да си отиде в Брюксел, ми каза че си е купила 3 книги. Едната от тях беше „Стъклени съдби".

2009-11-01 | Книга на месец октомври или как без да искам заобичах Зелазни  -  Северина Самоковлийска /annabell_/

Никога не съм му била голям почитател. Четях го за обща култура („Амбърите"), забавлявах се искрено с „Донеси ми главата на принца" (написана съвместно с Шекли)... Една вечер Големият брат ми подметна „Я хвърли едно око на тая книга... може и да ти хареса." Заглавието ме грабна - „Една нощ през самотния октомври" (превод на Владимир Германов). Казах си „Ето ти книга на месеца!"

2009-09-20 | ЗА СТИХОСБИРКАТА „ГРАДОВЕ И ДРУГИ ОСТРОВИ" НА СТАНИСЛАВА СТАНОЕВА  -  София Несторова

Стиховете в тази книга на пръв поглед могат и да ви смутят - няма пунктуация, няма главни букви... Привидно това е един от онези досадили ни вече ръкописи, които повече приличат на главоблъсканици и единственото им послание към света и хората в него е „Виж колко съм оригинален и умен!"

2009-09-20 | Островите на любовта  -  Лариса Ангелова

Една позабравена от времето книга, която остава сякаш настрана от живота на другите книги - да се преиздават, за тях да се пише, да се шуми. Тази книга има само две издания с малък тираж и за съжаление  не е издавана на български след 1972. Защо тази книга да не е толкова ярка като останалите романи на Хемингуей?

2009-09-20 | С БОЛКА ЗА БЪЛГАРИЯ   -  Никола Иванов

Книгата на Павел Лазаров „Пробуждане" с подзаглавие „За България, Италия, вярата и благоденствието" е сборник от публикаци в сайта www.probujdane.com в продължение на седем години - от 2002 година до днес. В тях младият българин пише за българския път, както той го вижда.

2009-09-20 | Златен кан  -  

В края на месец август се състоя връчването на наградите на конкурса "Златен кан" за фантастично произведение. В него участваха над 340 разказа от 11 държави. Тук поместваме кратки рецензии на разказите влезли в трите тома на сборника.

2009-09-05 | 'Боеве' - в търсене на човечността  -  Хрисимира Минковска

През 1946 г. Йордан Вълчев събира разказите си, вдъхновени от собствените си преживявания по време на войната, в сборника "Боеве". Но още преди да излязат в сборник, още докато са разпръснати в периодиката, те са оплюти от Павел Вежинов ("Военните разкази на един млад писател", "Литературен фронт", 26 октомври 1946 г.), който е под влияние на наложената тогава идеология, гласяща че войната трябва да се мисли като Отечествена, Освободителна с главно "О", трябва ясно да е показано как фашистите са лошите, а ние сме добрите. Литературата трябва да бъде в служба на идеологията. Така съвсем закономерно следват още подобни статии и след излизането на книгата. Техни автори са Емил Петров, Стоян Каролев, Богомил Райнов.

2009-09-05 | "Градът на завоя" - една забележителна книга  -  Радка Петкова-Близнакова

В последните двадесет години в има сериозна празнина откъм стойностна литература. Затова бях приятно изненадана, когато прочетох книгата на Йоцо Йоцив „Градът на завоя" тя е свежа струя в краеведческата литература. От нея лъха гореща обич към родния град.

„Градът на завоя" е своеобразно пътешествие през времето - от Античността, през Средновековието до Новата и Най-новата история на Видин. Авторът много точно е предал сложният и многообхватен процес на промени в материалния и духовния свят, обхващащи всички области на човешката дейност  - икономиката, обществото, науката, религията, възприятията за света и представите за човека.

2009-09-05 | През босите очи на Евелина Кованджийска  -  Илияна Делева /ила/

Боси очи" е книга, издадена в Панагюрище през тази година. Тя е втора нейна стихосбирка след  „Бели сънища" през 2005. Това е голяма бяла книга с черна графика от Никола Паралингов. Казвам голяма, защото 150 страници за поезия съвсем не е малко.  Бяла, защото корицата е бяла, а и избора на хартия се е спрял на най-чистото на бялото. И това едва ли е случайно. Графиката е с черно, но не е черна като усещане - дори в плачещото око  се вижда някаква светлина.  А в илюстрациите има много въздушност и мека топлина.

2009-09-05 | Добре дошли в училище, родители!  -  Илияна Делева /ила/

Но не е ли също толкова ново, непознато, страшно,  и прекрасно, и вълнуващо да си за първи път родител на първокласник? И знаеш ли какво да правиш самият ти, с детето си, с другарчетата, с класната, с училището изобщо? Може би не са ви идвали тези въпроси наума, но може и да сте си ги задавали безпомощно. Вече не е така. Защото едни хора, които са си ги задавали нееднократно са решили да потърсят отговорите. Това са хората от Асоциация Родители.

2009-08-02 | Греховно за "Греховност"  -  Илияна Делева /ила/

Роман, написан с въпросите, които само публицист може да зададе и на език, който излиза от душата на поет. Четиво достатъчно за автобуса, плажа или хладните летни вечери. Излязло от безспорно талантливо перо.

2009-08-02 | ПРОЕКТЪТ ЕМАУС или проектът на сътворението  -  Хрисимира Минковска

ПРОЕКТЪТ 'ЕМАУС'" поставя въпроси, които спират дъха с убедителното си натъртване пред институцията на църквата и читателят неворно започва да се пита за истинността на истината - библейска, житейска, икономическа, политическа, лична. Всеки докоснал се до редовете на този роман проумява, че животът му - макар и собствен - се задвижва от чужди сили; че се влива във вече добре известни коловози (управлявани и манипулирани от умствено несъстоятелни люде); че живота ни е само даден за ползване.

2009-08-02 | В света на Людмила Филипова  -  Кристина Каменова

„ Някой хора цял живот живеят в бъдещето и пропускат настоящето си. Жертват се да бъдат себе си днес, да им е по - сладко утре, когато са догонили устрема си. Утре идва, но те са вече в следващия ден, а животът, собственият им живот, тече покрай тях. "

2009-08-02 | КНИГАТА, която обнадеждава  -  Зорница Раданова

Много дълго време рецензията на тази книга отлежаваше в мислите и бележките ми. И не за друго, а защото тя е наистина сериозен труд, към който трябва да се подходи сериозно. За да не бъда голословна, ще си позволя да цитирам кратка част от анотацията към "Кризата, която обнадеждава": "Тази книга е едно уникално проучване на днешната българска литература в нейната сложна динамика... От години насам Владимир Трендафилов прави прозорливи антропологични анализи на българското литературно поле. Понякога влиза в произведенията и ги коментира отвътре като сложни системи от качества и несъвършенства. Понякога излиза от тях и ги коментира отвън, от гледна точка на яростните им борби за повече територия, власт, слава, контрол над публичното пространство.

2009-08-02 | „Сезони" - роман за ежедневието на голямата любов  -  Виолета Хрисафова

Как така се случва, че любовта, която ни е изглеждала безкрайна, постепенно заглъхва, и кога преставаме да бъдем истински заедно? Как се променяме с годините, колко е трудно да съхраним душата си и кога осъзнаваме, че животът ни се е обезсмислил?

2009-08-02 | ¨Сънувах човешко лице¨ - най-земната фантастика  -  Северина Самоковлийска /annabell_/

Ако ви трябва специална причина да прочетете този сборник, мога да ви изброя точно осем - толкова са творбите, намерили място в него. Вземете тази книга и й се насладете от първата до последната страница. Ако не го сторите, ще имате пълното основание да съжалявате. В нея са събрани прекрасни силни образци на родната фантастика, бисери, които ще ви докоснат и променят завинаги.

2009-07-06 | Преображение господне - роман за преображението в историята и душата  -  Илияна Делева

Когато взех в ръце малката книжка със заглавие „Преображение господне" на Георги Михалков се замислих дали това не е някакво религиозно писание, но указаният жанр - „роман" ме накара да се замисля за друго. Оказа се доста интересно четиво. Исторически роман, разказващ за неописваното подробно от историците  въстание - Преображенското. При това събитията са разказани от името на участник  - живо и образно, с чувство и размисъл на човека,  минал през пътеките на борбата и спъвал се във въпросите на душата си.

2009-07-06 | „Бягства" - роман за завръщането  -  Илияна Делева

 Когато бягаме от нещо и някого сякаш е лесно, но да избягаме от себе си -  невъзможно. А така ли е? Какво търсим, когато бягаме? И какво намираме? Не се ли завръщаме всеки път към мястото от където сме тръгнали? Какво ни очаква при завръщането? Това са въпроси, които читателят си задава докато чете романа  „Бягства" на Георги Михалков.

2009-07-06 | Поетичният свят на Радосвета Миркова  -  Светлана Йонкова

„Слънце, облаци и...канела" е десетата поетична книга на Радосвета Миркова - антология, която авторката подарява на своите читатели по случай своя 50-годишен юбилей. В нея тя е избрала най-доброто от предишните си стихосбирки, като е прибавила и последните си творби - творби, разкриващи житейската мъдрост, която човек постига чрез пълноценното изживяване на мига, на дълбочината на чувствата, на малките радости и скърби, които забързаният делник поднася. В този смисъл може да се твърди, че книгата на поетесата е наситена и с много автобиографизъм, за което свидетелстват както посвещенията на близките на сърцето й хора от приятелския и семейния  кръг, така и силата на лично изживяното и изстраданото.

2009-07-06 | „Пшеничени дни” – заключени в зрънца хайку  -  Светлана Йонкова

 „Пшеничени дни" е новата книга на Радосвета Миркова, в която поетесата предлага на вниманието на читателите 305 лирични миниатюри, изцяло издържани в хайку. Непосредственото чувство, характерно за този жанр, е предадено от авторката изящно, с вещина и дълбок усет за вечното и тленното, за красивото и грозното, за измамното и правдивото.

2009-07-06 | Сборникът „Пълнолуние” – поезия в проза  -  Северина Самоковлийска /Annabell_/

Не бях чела скоро книга, която да ме докосне така, толкова дълбоко и умело. Със сигурност, ще има хора, които ще я отрекат, дори ще се втурнат да нападат автора, но това ще е защото няма да си позволят да го разберат. На тях бих казала само - оставете за момент политиката и отворете сърцата си за простичката човешка история, не се взирайте само в миналото и в немотията. Позволете си да почувствате „Пълнолуние" и светът ще стане по-добър.

2009-05-30 | Лично за личната страница  -  Стефан Кръстев /Cefules/

Малко светли мисли за черни дни и няколко книжни издания. Едно електронно - голямата ми гордост и още по-голямата ми - колонката "За книгите и хората". Блогът - вторият ми живот или по-скоро той е първият, с паденията и възходите ми. Един форум - мъничък като гараж, преправен в селска кръчма.

2009-05-30 | За любовта, морала и още нещо...   -  Северина Самоковлийска /Annabell_/

Основната идея е: прочетете „Светли мисли за черни дни". Чете се бързо, на един дъх и ще ви хареса. Ако ли пък не, пак си е струвало да й отделите 20тина минути - така имате шанс да блеснете при разговор с „некои по-ентелегентни събеседници"...

2009-05-30 | Адриан Лазаровски завладява българите  -  Северина Самоковлийска /Annabell_/

Излишно е да кажа, че идеята извънземните да се опитат да ни завладеят на базата на фантастиката от кашончетата с преоценени книги на Славейков ме разби. Толкова е безумно простичка, че чак ми се струва гениална - да проучат начините, по които други са се опитвали да завладеят човечеството и са се проваляли, за да не повторят грешките им...

2009-05-30 | Намигване от дяволчето Яна  -  Северина Самоковлийска /Annabell_/

Първо впечатление от "Хроники от Сърцето на Дявола" - ако в някой от крачолите на времето се кръстосат гени на Роулинг, Пратчет и Тимоти Зан, резултатът ще се казва Яна Александрова. И на всеки, който прочете романа ще му стане ясно, че сравнението ми изобщо не е пресилено.

2009-05-16 | Сънят като друга реалност  -  Илияна Делева /ила/

„Острови в съня" - една стихосбирка, каквато от години не сте срещали. В нея има късове асоциативна поезия, подредена по много интересен начин.  Двуезична книга на поетесата Антоанета Богоева. Преводите на френски са от Малинка Велинова. Обнадеждаващо за бъдещето на българските книги  изглежда издателското каре - издадена със съдействието на община Кюстендил. Добре е когато общината подпомага творците си и се грижи за духовното израстване на членовете си. Ако това се случва - ще ни има.

2009-05-16 | Никой не е по-висок от тревата  -  Илияна Делева /ила/

„Никой не е по-висок от тревата. Не го осъзнаваме докато я тъпчем с нозете си. Осъзнаваме го едва тогава, когато ни положат в черната пръст и тревата се озове някъде високо, недостижимо над нас - жива, жилава и вечна."

Човешкият ни живот е къс от времето, той е миг и вечност и нещо между тях. Той е път и посока и случване. Преминаваме през този свят, газим ливадите, а те пълнят очите и душите ни и без да осъзнаваме ни учат на важните неща.

2009-05-16 | Поглед назад  -  Кристина Каменова

Първото нещо, което ме грабна в тази книга, бе заглавието - „Тучница". То ми прозвуча като спомен. Като стон по едно минало, даряващо покой и красота. Като шепот преминал през годините, за да разкаже една история, звучащта като приказка - съвременна приказка за една друга България. За странни ценности и понятия, които времето пречупва, преобразява, пресътворява. За хората и разбиранията им. За кръговрата на живота  и за прераждането на човека в човек, на кръвта в кръв, на душата в душа, на миналото в бъдеще. Всичко това читателят открива в романа на Антоанета Богоева. Един поглед назад, през рамо, сякаш, за да се увери авторката, че е било истина. Един поглед през времето, който прилича на калейдоскоп от преживявания, уловили всеки трепет на човешката душа, за да го предадат на поколенията, като жажда, като сила, като дух.

2009-05-16 | Не губете време с тази книга - "Синята раса"  -  Илияна Делева /ила/

Признавам си: не харесах „Синята раса" на Йордан Василев.  Претенциите му за историзъм са смешни, защото е изпълнен с фактологически неточности. Елементарният език напомня рап-парче, но без предизвикателството зад него да има художествена провокация.

2009-05-01 | ... фундаментА на основата  -  Теодор Иванов

 Някак като на шега, също като Алиса, започнах своето странстване из българските литературните сайтове. БуквениЯ калейдоскоп ме обгърна в своята огромност. Погледнеш наляво - като пеперуди пърхат с крилца стихове - любовни и смеховни; отдясно шуми пролетен водопад от разкази - плоски и дълбоки; отдолу - надприказване - кога смислено, кога без...  Много различни теми, позитивност, кавги, сръдни... Но (никога не забравяйте „но"-то), навсякъде една тема, като жълт вестник избуява и като хидра се размножава, за да трови живота на всички невинни прелетни птички.

2009-04-19 | Историята продължава...  -  Здравко Дечев

Несъмнено поредицата на Стефан Цанев - “Български хроники” - провокира една особено активна обществена споделеност. Книгите бяха вместени в така типичното за нашенското съзнание поляризиране на отношението между “Осанна!” и “Разпни го!” Много от нас демонстрираха историческо чувство, което извън създалата се ситуация, аз не мисля, че така напористо ще проявят. Всъщност полемизирането върху историческия статут на хрониките се оказа ялова работа – не само защото представените събития от българската история са субективно преживени от възпроизвеждащия ги, без да натрапват алтернативни истини, но най-вече заради литературната си заявеност във формулата: хроника-поема. Чрез нея авторът демонстрира, че историческата мисъл не е основно репродукция, а превъртане на действителния исторически процес.

2009-02-18 | За иконите, които не горят...  -  Елка Няголова
Дякона Левски. Иконата, която не избледнява, не се напуква, не гори – въпреки пожарите на времето. Иконата, пред която се кълнем мълчаливо или се срамуваме.
2009-02-10 | „КРЪСТОПЪТИ И ВЕТРОВЕ” – НОВ РОМАН НА ПИСАТЕЛКАТА ИВАНКА ДЕНЕВА  -  Иванка Денева

Новият роман „Кръстопъти и ветрове” на Иванка Денева (изд. „Български писател”, ред. и историк-консултант В. Янакиева, С., 2008 г.)., е първа част от романова дилогия, изградена на богата документална основа.

2009-02-08 | Рискът да владееш положението  -  Елена Диварова
При Ели Видева словото идва след изживяното и премисленото. Измислици няма. Така е и в новата й книга, която наскоро имаше премиера пред пловдивската публика – стихове под надслов „По оста”(*).
2009-01-19 | Писател идва!  -  Николай Петев

Не бих искал да си помислите, уважаеми читатели, че съм поставил това заглавие, воден от излишен патос или безкритична лекота.

2009-01-18 | НАШЕНЦИ В КОСОВО И АЛБАНИЯ  -  Таня Мангалакова
Да странстваш из Балканите и да разпитваш в търсене на истини за някогашни или днешни съдбовни превратности – това е начинание мъчно и често – рисковано. Наградата – безброй истории, шарени като пейзажа
2008-12-31 | Едно ново огледало за женската мъдрост - "Нека аз!"  -  Христина Петрова

Втората стихосбирка на Златка Митева - „Нека аз”- е написана с характерния за авторката изповеден тон. Дори когато лирическият глас разговаря с Другия, пак чувстваме подкупващата искреност на споделянето.

2008-12-08 | Време е за трети ренесанс  -  Едуард Кехецикян /чезал/
Да си припомня със стих, да се опомня чрез стих – туй е руслото, което повежда духа ми, зачитайки Яким. И опомняйки се, забравям, че поезията е авторът си, като все по-силно усещам, че поезията е самата себе си
2008-11-09 | ЕПИСТОЛАРНА РЕЦЕНЗИЯ - "Писма от брега"  -  Катя Зографова
Символично случване ми се струва, че след Дора Габе в твое лице имаме още една поетеса, при това също добруджанка, посветила цяла книга на Морето (Разбира се, не забравям, че и в морската тема вековницата Габе се конкурира с ранната «Звезда на моряка»
2008-10-24 | Евтим Евтимов вади роман от чекмеджето дни преди 75-годишния си юбилей  -  Пламен Тотев
През пролетта на 1988 г. Евтим Евтимов е освободен от поста главен редактор на литературния официоз „Литературен фронт”, защото публикува във вестника шумните литературни и публицистични творби на руската перестройка.
2008-10-17 | "Хвърлен камък:" - Маргарита Петкова  -  Камелия Иванова

Топла октомврийска вечер. Може би, защото едно цвете ще представи своята душа – вплетена в поредната поетична книга. И слънцето, пожелало да чуе нейните слова, е слязло по-ниско и не иска да си тръгва.

2008-10-07 | Виктор Ерофеев – скандално емоционален  -  Мария Узунова

Сборникът разкази „Живот с идиот” на В. Ерофеев е истинска радост за ценителите на качествената литература. Действително, той е скандален, но с идеите и трактовките си, а не в търсене на показност и плъзгане по злободневни теми.

2008-08-25 | Ивайло Диманов по следите на тъгата и пеперудите  -  Мария Узунова
В случая със стихосбирката на И. Диманов обаче ситуацията бе друга - един-единствен негов стих, при това прочетен в Интернет, буквално ме омагьоса и без да знам нищо за автора, си набавих книгата.
2008-08-25 | За тези, които още вярват в приказки  -  Т. Христов

Това особено проличава в повестта му „Те не вярват в приказки”. В нея Мартин е изградил сюжет, в който е успял да сплави в художествено единство фентъзи герой, паралелна реалност и безмилостното социално познание, което е натрупал като действуващ юрист.

2008-06-05 | "ДЕСЕТ НА МИНУС ДЕВЕТА" - книгосъбитието на 2007 г.  -  Атанас П. Славов
И в живота на човек, който се е посветил на фантастиката като мен, могат да се случат фантастични събития. Николай Теллалов е фантастичното събитие. Не, няма словесна грешка, именно Николай е фантастичното събитие, защото появата на писател на научна фантастика в страна, където никога не е имало такава, си е невероятно.
За разлика от САЩ или Русия, където е нормално учени с признание и сериозни приноси в изследователската дейност да пропишат фантастика и тя наистина да е научна, в България нито един от писателите фантасти не е практикуващ учен. Е, някои имат инженерно образование, но бързо са го сменили с журналистическа или литературна кариера.
2008-06-05 | Разкази, есета, миниатюри  -  Христина Петрова

Книгата “Разкази, есета, миниатюри” съдържа творби на Константин Делов, писани  и публикувани през последните 12 години. Обединяването им в сборник дава възможност да се открои тематичният обхват в интересите на автора, както и спецификата на неговата разказваческа дарба, която, макар и да запазва своя натюрел, бележи тенденция към притчовия изказ и все по-дълбинно навлизане в територията на Аза по пътя самоанализа и психологическия експеримент.

2008-05-09 | Орфеус слиза в Ада  -  Ивайло П. Иванов
Какво би станало ако...
2008-05-09 | Творби в общ книжен дом  -  Христина Петрова

Събирането на творби в общ книжен дом е предизвикателство, което изисква и особен вид смелост. Докато събира парчетата, Авторът не само ще разгърне написаното от ръката си, но и ще му се наложи да го прочете през критичната или сантименталната лупа на годините. Възможно е и да си припомни кога и защо и какво го е вдъхновило, ще се срещне със себе си (от вчера, ами ако не се познае?) и нещо още по-трудно – със способността си да създава оня така необходим паралелен спасителен бряг; способност, която може и да се е претворила от лодка на котва през годините.

2008-03-17 | АНТОЛОГИЯТА КАТО БРОЕНИЦА  -  Светла Стойчева
Константин Делов твори от източника на поезията - сърцето. За българската поезия “сърдечната” мяра е Ботев: само Ботевото сърце е така преситено с поезия; само неговите стихове така настояват да говорят от сърцето.
2008-03-17 | Многоточия - Събка Митева  -  Камелия Иванова

Това е книга, която с финес ни отвежда към нашето лично „Извисяване”. След като сме изминали всяка една точка от своето лично „Многоточие”, след като сме си позволили свободата да се отдадем на едно „Обвързване”,

2008-02-22 | НУЖНИЯТ ЖАНР НА “ТЪМНАТА СТРАНА”  -  Робърт Леви
Като имам всичко това предвид, признавам, че “Тъмната страна” е изключително труден залък за всеки критик. Ако тръгнем по пътя на най-лекото съпротивление – слабостите на книгата са толкова много, че най-лесно е да я унищожим.
Сериозната трудност възниква, когато я прочетем втори и трети път. А това не изисква никакви усилия, защото дори мен, който имам професионални изкривявания, книгата успя да ме грабне, да ме обсеби. Колкото по-бързо препуска действието – а то хвърчи като експресът под Ламанша, - толкова по-заплетена става интригата, толкова повече се множат загадките.
Ето го и първото дойстонство. Смело можем да кажем, че се е появил българският... Лъдлъм може би? Може би и на корицата на “Тъмната страна” трябва да стои предупреждението: “Не я започвайте, ако имате някаква работа”.
2008-02-22 | Джоб за дребни монети  -  Камелия Иванова

„- Един ден ще обърна света – казвах. - Представяте ли си, за момент хората ще се почувстват неразположени, ще спират, ще вадят кърпички от джобовете и ще бършат устните си. След това ще продължат, но светът вече няма да е същият. Изведнъж злите ще са станали добри, ще стане страшно изведнъж, толкова изведнъж, че всички ще са ужасно учудени и за около пет минути земята ще се завърти по-бързо – от силата на учудването им, а небето ще се изпълни с шапките им. Това ше бъдат петте минути на световното щастие - казвах - Малко след това хората ще се почувстват зле, ще се усетят пусти и на всички изведнъж ще им се прииска да има поне един зъл човек, за да осмисли живота им.
Тогава добрите ще станат зли и всичко ще си дойде на мястото, но какво
от това! Все пак пет минути са много време, страшно много време..
.

2007-11-22 | “Небесна трапеза” с приятели и слънчево вино.  -  Камелия Иванова

В новата си поетична книга с избрана лирика поетът Димитър Милов кани на “небесна трапеза” своите детски и светли години от младостта, своите приятели, поетите, от коите се е учил, страховете и желанията си, да си поговорят с по чаша “небесно питие”.

2007-11-22 | Книга в жива подвързия  -  Камелия Иванова

Издаването на книги-билингви (двуезични) има своята доста дълга традиция в славянския и най-вече в руския поетичен свят. Първата ми среща с такава книга беше, когато бях малка и прохождах в изучаването на английския език. Изданието – двуезично – на английски и руски език – на стиховете на Байрон. След това последваха нови срещи с двуезични книги, но тази първа се е запечатала в мен с красотата си и с това за първи път изпитано усещане да четеш думите на автора и веднага, до тях, някой да ти е дал възможност да разполагаш с ключ за разбирането на тези слова. И сега пред мен е една такава нова среща – с руските стихове на Александър Елизаров и с ключа към тях – превода на Любомир Занев.

2007-09-30 | "ЗЕВ" - Ивайло Дагнев  -  Константин Делов
Тази книга е своего рода интелектуален алпинизъм по вертикалните трасета на разсъдъка, сърцето и духа; катерене с пълния набор от риск, лудост, обичане, търсене, очакване, страдание и спасение. Тя е болезнено укротяване на времето и пространството чрез компресия на „спомен-мечта-сега”; плод на големия експеримент да живееш пълнокръвно и смислено, да придаваш „на утринта усещането звънко за човек”. Тук поетическата география е с нагънат релеф от многообразна графика и ритмика, което ангажира читателя докрай. Стилистичната разнородност описва творческата амплитуда на Ивайло Дагнев, който владее силата на словото от древната библейска поетика, през българската „Яворова” мелодика, до дръзкия модерен лад на западните верлибри. Това е четиво, което не мами, не подвежда с позьорство на формата и съдържанието. Напротив – откровеността може да ви дойде в повече, поради на моменти безпощадната церебралност на стиха. Понеже силен подтик на интелигентния автор и съществена причина за творческия акт е да се вникне in rerum natura. Накратко казано – озоваваме се пред зев в света, където познанието на човешката същност е истинското „осигурително въже” .
2007-09-30 | Антология "Сънувах човешко лице"  -  Атанас Славов
"Сънувах човешко лице" е антология съдържаща разказите получили награди на Конкурс за фантастичен разказ „Буквите 2006“, организиран от фондация „Буквите“ и Фантазийската преводаческа школа. Освен наградените произведения, в антологията са включени и отличените като препоръчвани от журито, но неотговарящи на условията на конкурса по отношение на размера - „Триптих за лампата“ и „Сънувах човешко лице“ – разказът на Ивайло П. Иванов дал заглавието на сборника.
2007-09-30 | Големите и малките - Константин Делов  -  Светлана Стойчева

Ако не беше поезията му, сигурно щях да си мисля, че само тютюневият дим го свързва с небето. Ако беше само поезията му, дали нямаше да се изкуша подир: “И няма вече изражение лицето ми, ...и върху него всеки може да рисува/ каквото суетата му подсказва...челото ми ще бъде като камък,/ за да изсичате във него имената си”; или щях да си го представям чрез ескизите най-вече на болката: “той има белег на лицето”, “сърце от чам, срещу което цяла седмица са хвърляни ножове”; или пък щях да го виждам през образа, който най-харесвам: на “лодката със дъното нагоре”

2007-09-24 | Вавилон - Робърт Леви  -  Стефка Пискулийска

Във Вавилон (и оня, от Библията, и тоя, на Роберт) стълпотворението е едната страна на медала, другата е лингвистичният, ерго – семантичният микс. За неразбирането и самотата говоря. Самота, премерена в километри асфалт, в пепел от стихове, в пропусната, проиграна, пропита или изпита любов. Слънцето наистина не свети еднакво за всички – затова си го разменяме и му се радваме толкова. Слънце – егоист! А зимата по своему се оказва щедра – на студ и самота. Говоря за човека – йероглиф, за ТОВА АЗ, което е експлицирано и образно, и дори пунктуационно. А поколенското е равностойно – като тая идентификация, дето все си я търсим и си играем на Диоген - понякога даже в стил “Дисни”.

0000-00-00 | Спомени на Иван Русланов от „Търся издател" - част първа  -  Иван Русланов

Ясно помня, че когато чух името на романа си се вцепених. Смеех се. Не можех да повярвам. Беше силно. Един от онези моменти, в които думите са излишни, но все трябва да кажеш нещо. И след няколко мига тишина аз изскочих на сцената. Започнах да говоря каквото ми падне. Питаха ме и въпроси. Не ги помня. Нито помня как съм отговорил. От онзи момент остана само усещането, че съм спечелил една голяма първа битка в живота си. А приключението тепърва започваше...