ПРЕДСТАВЯМЕ ВИ

Преминах през заблудата и осъзнаването и намерих мястото си в любовта…“

Ива Георгиева | 2019-11-12

Анна Кръстанова е обикновена млада дама, израснала в малък град, близко до София, но далеч от хорската злоба и завист. От малка обича литературата, пише от дете. Вдъхновението я връхлетява като цунами, а една от мечтите ѝ е светът да стане по-добър. Тази година тя решава да се запише в Издателския курс на Фондация „Буквите“ с една цел – стиховете ѝ да бъдат видени. Тя печели курс и няколко месеца по-късно дебютната ѝ книга е факт. „Успях ли да се сбъдна?“ е въпросът, който Анна ни кара да се запитаме, а днес тя отговори на няколко наши въпроса.За мен надеждата никога не умира, винаги има една искрица, която вярва, че нещата ще се случат

Ива Георгиева | 2019-11-10

Катерина Добрева беше едва на 16 години, когато грабна третото място във Втория конкурс „Съвременни любовни романи“ на Фондация „Буквите“ с романа си „Моята надежда, Надежда“. По този начин творбата ѝ спечели правото да бъде издадена. Половин година по-късно Кати е готова да представи себе си и романа си за първи път на 14 ноември в „Малката Будапеща“ – Белослав.Мечтая да помагам на хората и да ги научавам на различни неща чрез творчеството си

Катерина Добрева | 2019-11-10

16 – годишната Ива Георгиева е автор на романа „Нарисувай есента в очите ми“. Тя разказва какво са за нея писането и литературата, както и факти около дебютната ѝ книга. Ученичката споделя подробности около заглавието, героите и какво е да се сбъдне мечтата ти. Тя е най – младият участник във Втория конкурс за съвременен любовен роман на издателсво „Буквите“, който спечели с над 1600 гласа.Оловният войник на думите, който още чака кораб по Перловска река

Божидара Димова | 2019-10-08

Разговор с поета Александър Петров за книгата на живота му „Бъди какъвто си!“. В нея са включени 55 стихотворения, по които е написана музика за едни от най-хитовите поп и рок песни на нашето време, изпълнени от групите „Тангра“, „Фактор“, „Диана Експрес, „Сигнал“, Вили Кавалджиев, Кирил Маричков и много други изпълнители.ДУМИТЕ НЕ СА ЗА ФРИЗЕРА, НИТО ЗА ХЕРБАРИЯ ТЕ СА "ПРЪСТОВИЯТ" НИ ОТПЕЧАТЪК ВЪВ ВСЕЛЕНАТА

Иван Богданов | 2019-10-03

 Случи се така, че последните 10 години трябваше да усвоя нови умения. Това разшири хоризонта ми още и още. Срещнах се с най-добрите от най-добрите - певци, инструменталисти, диригенти, актьори, режисьори, с благотворителни каузи и кампании, с неправителствени организации, банки, асоциации. Всичко, за което може да се сети човек. Фестивали, премиери, годишнини, общини от цялата страна. Подкрепяхме почти всички и бяхме в ритъма на живота, в окото на бурята. Имам цели тетрадки с телефони и мейли на личности и институции. Звъняха ми 2 години след като вече не бях на дадена позиция, за да ги насоча как да постъпят и с кого да се свържат. Затова и тукашните ми приятели не ме познават като журналист,а като човек чиито вечери минават между НДК и зала "България". Исках да се завърна към това, което съм правила десетилетия, но не бях сигурна дали съм адекватна на новите изисвания на читателите. Те търсят кратки и експресивни форми на изказ, защото и времето е по-забързано, а и предложенията - стотици. Затова се спекулира със заглавия и текстове, които да привличат избора на изкушения читател, слушател, зрител. Евтината сензация не е по моята част, а пък и в повечето медии не предпочитат автори с моето ЕГН. За тях опитът не е важен, а визията или препоръките. Пък и малко грамотният човек е по-манипулативен... Имах късмет, че Актуално.ком обявиха конкурс за колумнисти. Одобриха ме, подписах договор и започнах с писането. Това е един остров за свободна журналистика - няма насоки, няма ограничения, няма пренаписване и редактиране. Има единомислие. Бианка Габровска - една талантлива поетеса

Спаска Попова | 2019-09-30

Тя си тръгна! Не можа да пребори болестта, въпреки че по професия бе лекар. Отскубна се от нас сякаш на шега и ни остави разплакани цветя - своите стихове, в които дълго ще се вглеждаме. 

Бианка Габровска живя за любовта. За нея тази магическа вселена бе устрем, мечта, молитва и благослов, нерядко обаче и присъда. Нежната й виталност често се пречупваше от незаслужени думи или постъпки. Ала душата й намираше сила, за да се извиси. Отново и отново се издигаше, за да съзре света пак добър и чист, мил и усмихнат. Животворящ, а не убиващ, каквато бе самата тя.

С изключителния си талант Бианка остана да лети и след смъртта си. Просторът на душата й още тича в нейните шлифовани стихове. Дарбата и уменията ѝ са на такава висота, че могат да бъдат уроци за пишещите.

С изключителния си талант Бианка остана да лети и след смъртта си. Просторът на душата й още тича в нейните шлифовани стихове. Дарбата и уменията ѝ са на такава висота, че могат да бъдат уроци за пишещите.ЗА ХРАБРОСТТА ДА СИ НЕЖЕН - Димитър Милов

Божидара Димова | 2019-09-05

Димитър Милов е роден на 18 февруари 1953 г. в с. Тополница, община Дупница. Завършил е бизнес администрация в НБУ и международни икономически отношения в УНСС. Автор е на поетичните книги: „Мъжка постеля”, „Тризъбец”, „Поетично букварче”, „Шепот на тополи”, „Кални бани”, „Чудото, наречено живот”, „Избрани илюзии”, „Небесна трапеза”, „Сълза за ангела”, „Благовещение”, „Четирилистни иронии“. „Нежна съпротива“ – избрана лирика, е дванадесетата му стихосбирка. Превеждал е грузински, руски, молдовски, унгарски и персийски поети. Негови стихове са превеждани на руски, грузински, словашки, френски, румънски, турски, арабски и други езици. Съставител и редактор е на редица поетични антологии.

Носител е на „Златното перо” за 2005 г. от Съюза на българските журналисти и на редица национални литературни награди, сред които „Георги Братанов” – 2009 г., „Димчо Дебелянов” – 2010 г., „Божидар Божилов“ – 2013 г. и на „Златен век“ –  2018 г. на Министерството на културата.

Работи като изпълнителен директор на фондация „Читалище-1870”, която издава най-дълголетното списание в България „Читалище”, на което е зам.-главен редактор. Близо пет години е бил старши специалист – култура в Столична община – район „Средец“.

Член е на СБП и СБЖ.

Повече от 18 години е ръководител на Литературен клуб при Културен център „Люлин”.
Дори да няма врата... пак ще преминем

Петя Цонева | 2019-04-08

Напролет ще запрегнем дух и кости

с молитва или обич оцеляла

и пак ще тръгнем. Все по коловоза.

След тази наша лястовица бяла.

 

Петя Цонева е родена в гр. Габрово. Завършва специалностите Приложна лингвистика (английски и френски език), Конферентен превод и Британистика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, където работи като преподавател. Там тя защитава докторантура и доцентура в областта на английската литература.

Има множество отличия в национални конкурси за поезия, сред които „В полите на Витоша“, „Яворови дни“, „Добромир Тонев“, „Пролет моя“, „С море в сърцето – Царево“, където печели първи места. Публикувала е в „Литературен вестник“, „Литературен глас“, сп. „Птици в нощта“, сп. „Везни“, електронните формати „Литературен свят“, Writecraft, „Откровения“ и „Тетрадката“. 

През ноември 2018 г. излиза и англоезичната ѝ книга с критически анализи Negotiating Borderlines in Four Contemporary Migrant Writers from the Middle East („Договаряне на граници в творчеството на четирима съвременни писатели-мигранти от Близкия Изток“), публикувана от издателство „Кеймбридж Сколарс“ .

 Признавам — аз съм вещица...

Елица Кръстева | 2019-04-05

Признавам — аз съм вещица..., самодива, домашна фея, Алиса в Страната на чудесата или, общо казано, съвсем обикновена жена. Родена съм през Страстната седмица в един дъждовен Велики Четвъртък. И на Тайната вечеря съм присъствала, но съм била много малка, за да помня. Разбрах това повече от тридесет години по-късно, попадайки случайно на един стар църковен календар. Какво означава ли? Все още не знам! Но това обяснява тайните приглушени гласове, забързани стъпки и напрегнатото очакване за чудо, които съпътстват живота ми. 

Елица Кръстева е родена през април 1980 г. в Русе, но от 13 години живее и работи във Велико Търново. Пише поезия от дете. По професия е спедитор. Има публикации в пет алманаха „Нова българска литература“: Поезия на Издателство Буквите. А Capella e дебютната ѝ стихосбирка. 

Рисува от дълги години в Арт Център — Велико Търново. През ноември 2018 г. е открита първата ѝ самостоятелна изложба „Есенно равноденствие“. Корицата и илюстрираните с туш вещици и самодиви в книгата са създадени от авторката.Автобиографично интервю - Татяна Йотова

Татяна Йотова | 2015-03-30

Коя си ти? Коя искаш да бъдеш? – По професия съм учител, а по потребност – бард. Съм, когато съмва, когато съм при своите ученици, сред приятели, сред красотата на природата; когато съм песен и сълза от смях, протест срещу грозотата и насилието, пламъче и песъчинка във Вечността… Съм, когато търся думите и мелодиите, които се обичат, когато с малките актьори влизаме в роли и ги изваждаме на сцената, за да сеем добри послания… Искам просто да бъда.Преди да има криле, човек има корени

Нели Господинова | 2015-03-11

Интервю с Божидара Димова, автор на книгата „Вярно с оригинала”, 2015г.

Работи като експерт в отдел „Връзки с обществеността“ в БНР 2010-2013г, гл. експерт Маркетинг „Медийни партньорства” в БНР 2013-2016 г. 

Носител на награда за поезия на в. ,,Вечерни новини“ от конкурса ,,Витошко лале“ – София-1987 г. под патронажа на Елисавета Багряна. Получава награда от поетичния конкурс в Разград, под журирането на Станка Пенчева 2015 г.

През 2016-2017 г. е завеждащ „Връзки с обществеността” на Сити Марк Арт Център. /старо кино „Левски”/. През същия период се снима в телевизионните сериали „София ден и нощ” и „Съдби на кръстопът”. 

 

Автор на сборник интервюта ,,Жадна следа“ и на биографичния роман ,,Единица мярка“ – 2010 г., През 2011г. издава стихосбирката „Очите на дъжда”, издателство „Фльорир”, а през 2015 г. издава стихосбирката „Вярно с оригинала”- издателство Буквите. 


 В „Антигравитация” на Ружа Матеева гравитират любовта и човешките взаимоотношения

Нели Господинова | 2014-10-30

Победителката в раздел поезия на IV международен конкурс „По стъпките на лятото” – 2013 г., Ружа Матеева е родена през 1981 г. в гр. София. Завършила НГДЕК и Историческия факултет на СУ „Климент Охридски”. Пише стихове от началните си ученически години. Има награди от редица национални поетични конкурси, публикации в периодичния печат и сборници с поезия.Защо започнах да пиша поезия? Заради любовта, разбира се!

Нели Господинова | 2014-06-08

Книгата не е просто сбор от всичко написано до този момент. Месеци наред прибавях и премахвах стихотворения, все не можех да реша дали са достатъчно добри, за да заинтересуват евентуалния читател. Освен това стихотворенията в една книга трябва да са насочени към определен кръг хора. Не може да се сложи весело детско стихче до стих, плачещ от мъка по изгубена любов. А след това всичко трябва да се подреди в логична последователност. Благодаря на моята редакторка, Нели Господинова, за нейната неоценима помощ!Румяна Симова - варненска чаровница от Нова Зеландия

Камелия Иванова | 2013-05-20

С три изречения - как би описала българите?

Българите са есенцията на всички народи. Светът ще изчезне, когато се изгуби българският ген. Ние сме генетичният фонд на човеците и самите ние не го осъзнаваме.Ренета Бакалова

Иван Богданов | 2012-03-14

Тя е умна, красива и много талантлива. Все още няма 21, а има списък с награди, с какъвто малко автори могат да се похвалят. През 2011 не само спечели убедително осмото издание на международния конкурс "Жени и вино, вино и жени", но и издаде една много силна поетична книга - "Елиза, но не по Бетовен".

А душата и търси пристанище...Изследване на невидимото

Илияна Делева | 2010-11-14

 

Специално интервю на д-р Мел Гил психотерапевт,  сценарист, режисьор и продуцент, автор на добилата популярност книга „Метатайната", специалист в областта на развитието на личността, бизнес консултант, за „Книгите - пространство за българските книги"Кардинал Рафаеле Фарина

Илиана Делева | 2010-09-19

Ватикана днес изпълнява ролята на изгорялата Александрийската библиотека. Там се съхраняват стари ръкописи и изумително голямо количество ценни книги. Там работят учени - теолози и изкуствоведи, ценители  и пазители на древното и съвременно знание. Ярка фигура сред тях е удостоеният с почетното звание „Доктор Хонорис Кауза" на Софийския университет, кардинал Рафаеле Фарина - ръководител на Секретния архив на Ватикана и библиотекар на Св.Престол.Маргарита Друмева - нежният силистренски бард

| 2010-07-18

Маргарита Друмева е родена на 25.11.1963 г. в Силистра.

Маргарита Друмева живее и работи в Силистра като композитор в Силистренския театър. Поетеса и музикант; има множество награди от фестивали на авторската песен.Михаил Белчев по булеварда на кестените

Деси МАНДОВА | 2010-07-18

Михаил Белчев е роден в София, израснал е на площад "Македония". Единствено дете е, но не помни родителите му някога да са го глезили. Майка му и баща му му осигурявали безрезервна подкрепа, но никога слободия. "От тях се научих да обичам живота и да давам любов", твърди днес носителят на много награди. Малкият Мишо бил палаво дете, център на детските игри в махалата. Още на първия си учебен ден палавникът си "откраднал" една съученичка и я отвел вкъщи. Родителите на малката девойка дълго я търсили, преди да разберат къде се забавлява.

Дори когато я открили, тя не желаела да се прибере с тях и направо си пристанала на Мишо.Чак сега ми става ясно, че съм живяла при самата поезия.Човек както живее, така пише...

Нели Господинова | 2010-04-13

Чак сега ми става ясно, че съм живяла при самата поезия.Човек както живее, така пише...

 

Галена Воротинцева: Трето място в конкурса на Столична община „В полите на Витоша" (в специално ексклузивно интервю за сайта Буквите).  

 

    В конкурса участва с три стихотворения: Гроздобер, Бяло море и Вмешателство.

 За непредвидените пречки и хумора

Алисън Флад | 2010-04-03

Самият Прачет е непредвидим. Облечен изцяло в черно, той се придържа донякъде към образа, който е изграден около него, но не е толкова докачлив, колкото самата аз очаквах. Дори и сред потопа от медийно внимание (в течение на последните няколко седмици, след като обяви „непредвидената пречка" на Алцхаймера, който има вече от много години), той запазва известна бодрост. Всъщност, Прачет често изглежда обхванат от едва прикривано веселие, ръсейки вицове - той е голям разказвач - съпътствани от мимики и звукови ефекти.Милорад Павич – гениалността на Балканите

Весислава Савова | 2010-02-06

По традиция, забелязваме някого, когато той вече не е сред нас. Такъв е случаят с Милорад Павич, който напусна този свят през 2009 година, малко преди Белградския панаир на книгата, който е най-големият на Балканския полуостров

Милорад Павич оставя богато литературно наследство, както в проза, така и в стихове. Специалисти определят литературното направление, в което пишел като „модернизъм" и „магически реализъм". Последното звучи като оксиморон, но всъщност е може би най-точното определение за неговите творби и по-специално за дискутирания от създаването му през 1984 година и до днес „Хазарски речник". Това е роман, който е създаден по законите на лексикографската морфология. Структурата е многопластова, въпреки привидната подреденост на биографични статии по азбучен ред. Статиите от своя страна, са обединени от общия сюжет - хазарската полемика. До тук, нищо толкова интересно, но нека не забравяме колко оскъдни са данните за хазарите от историческа гледна точка. Знае се само, че са били народ, живял от седми до десети век на територията между Каспийско и Черно море. Основната им религия е била езическа, а в последствие, след споменатата хазарска полемика за това коя е подходящата за тях религия, приели юдаизма, с което нацията им изчезва. Толкова!Буквите през 2009 година

Иван Богданов | 2010-01-10

Писането на отчет е много интересно занимание. Започнах да го пиша с ясната представа, че „нищо не сме направили" и ще трябва да изсмуквам мероприятия от пръстите си, а в един момент си дадох сметка, че, ако опиша всичко подробно, ще ви стигне за седмично четиво.Амбициозната авантюра „Книгите - пространство за българските книги

Северина Самоковлийска /annabell_/ | 2009-12-12

Вече девет месеца едно списание се бори да се наложи на място, където много хора пишат, малко четат. В края на тези месеци, а по една неслучайна случайност и на календарната година, представяме ви главният редактор на „Книгите" - Илияна Делева - Ила, за да ни разкаже кой, как и защо, а също и какво ще се случи занапред с „Книгите".Разкриването на скритите белези, или какво никой не посмя да попита...

Жасмин Сатърлийска | 2009-11-23

В „дългата" ми и изпълнена с обрати журналистическа кариера ей това не ми се беше случвало. Да интервюирам някой си, чиято първа, забележете ПЪРВА книга да е закичена с прозвища като „най-значимата" в съвременната българска литература. За дебютна книга - малко помпозно... а може би не. Ако прочетете книгата ще си съставите мнение.

За авторката може малко да се намери в интернет. Няколко разказа в литературни сайтове, личният й блог с един-два спорни постинга... Коя е Северина Самоковлийска? Нека открием заедно...Книжарница "Български книжици" - сторжер на българската книга

Иван Богданов | 2009-11-01

Книжарница  „Български книжици" се намира на прословутата градинка на Кристал. Не е особено голяма - около 50 квадратни метра, и това е наложило специфично подреждане. Книгите са разположени по рафтове на стените, на централната колона, на щанда около нея, под щанда, на специфични подвижни колички, на пода около рафтовете, от пода до тавана на двата специфични обелиска на вратата на склада и офиса и...  а, да и на витрината.  Както казахме по-горе - над 14 500 заглавия.Милан Асадуров – „злият” гений зад „Библиотека Галактика”

Северина Самоковлийска /annabell_/ | 2009-08-02

За тези, на които тези имена нищо не им говорят, ето малко предистория: през 1979 година в България настъпва Голямото препускане по книжарници и събиране на една поредица, която предизвика революция. Поредицата е с колекционерска стойност и често книгите от нея се движат по ръба на социалистическата цензура. А за някои хора - като мен например, тя е първи и незабравим допир с фантастиката.

В това интервю всъщност аз имам само декоративна роля. Събеседникът ми е толкова сладкодумен, че и без въпроси щеше да се получи зашеметяващо. В крайна сметка резултатът е една приказка, в която освен с неразказаните истории около „Библиотека Галактика", ще ви запознаем с преводача, редактора, писателя и изобщо човека Милан Асадуров и за това как продължи животът му след края на поредицата.Cefules – човекът-институция

Северина Самоковлийска /Annabell_/ | 2009-05-30

 

В свят, в който се делим на „буквички"," хулички", „щъркели" и прочее, той е институция. Защо ли - защото няма литературен сайт, в който да не го познават и обичат. Той е писател с невероятна производителност и още по-невероятен талант. Само за 2008 година има публикувани над 160 разказа (данни базирани само на литературния сайт Буквите). Освен това пише и поезия, и - както разбираме от новата му книга „Светли мисли за черни дни" - афоризми.

Представяме ви  Стефан  Кръстев, или както е по-известен в Мрежата - Cefules.Иван Богданов - директор на водопад

Северина Самоковлийска /Annabell_/ | 2009-05-24

 И така, аз изтеглих късата клечка. Да интервюираш шефа си не е шега работа, с тая световна криза и липсата на работа... Но задълженията са си задължения, поемам въздух и нагазвам право в най-болните въпроси. Както казва Паулу Коелю "Войнът е длъжен да приеме предизвикателството."* 

...За тези, които не знаят, Иван Богданов съвместява длъжността Големия брат в литературния сайт "Буквите" и в малкото, все още прохождащо интернет списание "Книгите"...

И държа да отбележа, че г-н Иван Богданов нямаше предварителен достъп до въпросите от този разговор. Друг е въпроса, че утре и долуподписаната репортерка може да няма достъп, нито предварителен, нито последствен до работното си място...   

Какво да се прави, съдба... Зарът е хвърлен.

Сега сериозно. Темата си заслужава. Преди осем години един безумец реши да събере всички писатели, графомани и драскачи под един покрив. А той самия да стане директор на водопад.

Вече осма година сайтът Буквите приютява над три хиляди автора и повече от 60 хиляди произведения. Проблеми имаше и ще продължава да има - както винаги, когато е намесено повече от едно човешко същество, но той - Иван Богданов не показва и най-малко намерение да се откаже. Какво го кара да върши такива, това едва ли някога ще се изясни. Предавам щафетата на него.

Моля обвиняемия да стане.За литературата, театърът и нещата от живота - разговор с Ивайло Диманов

Северина Самоковлийска | 2009-05-16

До преди три седмици не бях чувала за Ивайло Диманов. После ми го препоръчаха като пример за критика и нещата, които прочетох ме плениха. В рамките на 48 часа бях преровила всичко в интернет, свързано с него. Включително профила на Ивайло Диманов от Плевен, завършил ВВВУ "Георги Бенковски" в Долна митрополия, което се оказа грешка.

След като изчерпах източниците, реших да пия вода от извора. И открих, че освен талантлив и разчупен театрален критик, човекът Ивайло Диманов е любезен, внимателен - друга дума не ми идва на ум, освен джентълмен.

И така, искам да благодаря на господин Диманов за отделеното време и изчерпателните и сериозни отговори. А на вас нека представя критичния поет - или поетичния критик - Ивайло ДимановИвайло Диманов - призован по Закона за защитa на цветните сънища

Иван Богданов | 2009-05-01

Ивайло Диманов обича професията си на журналист, но често я сменя. Пял е заедно с Ромина и Ал Бано, със самия Окуджава. Първата му стихосбирка "Площад Гарибалди" бе преиздадена и взе наградата на СБП на "Южна пролет".
Никъде в родната конституция не пише, че българинът има право на щастие. Вероятно затова Народното събрание не иска да приеме Закона за цветните сънища. Но почитателите на поетичното слово приеха още на първо четене втората книга на Ивайло Диманов -"Допълнение към Закона за защита на цветните сънища". И едва появила се на книжния пазар, стихосбирката бе разграбена. Факт, който очертава нетипични традиции за родното книгоиздаване. Неслучайно патриархът на съвременната българска поезия Александър Геров написа в своя дневник: "Ивайло Диманов - много талантлив поет!"Адриан Лазаровски - сбъдващият мечти

Северина Самоковлийска | 2009-04-19

Запознах се с Адриан Лазаровски съвсем случайно. Прочетох в списание Фентъзи Фактор „Гостоприемникът“ и разказът толкова ме порази с живата си, оголена и негримирана проза, че реших да драсна два реда на писателя и да го поздравя. Отговорът беше мигновен и изненадващ – ако добре си спомням гласеше „Ти си една от малкото, които мислят така.“
За мен това е едно от най-важните предимства на Адриан – дори тогава, години преди да излезе „За писането“ на Кинг, той вече се беше заклел да не казва „възнаграждение“, когато има предвид „бакшиш“, и е излишно да споменавам че дори не би се замислил преди да каже „Джон спря да се изсере“*Титанът на бесарабската българска литература

Димитър Боримечков | 2009-01-18

Петър Бурлак-Вълканов е потомък на български преселници в Бесарабия. 

Роден на 18 януари 1939 г. в с. Бабата (Островное), Одеска област, Украйна. Завършва Педагогически институт в гр. Тираспол, Молдова. Отначало работи като учител, а по-късно двадесет години в административния апарат на Съюза на писателите на Молдова. 

Дебютира в Кишинев през 1967 г. със стихосбирката "Моя южна равнина". 

В нейния предговор Андрей Германов пише: "Бих нарекъл тази книга необикновена..., защото тя е първата книга стихове, написана и издадена на български език от първия поет на бесарабските българи". ЕВТИМ ЕВТИМОВ – 1001 ПРИКАЗКИ ЗА ЛЮБОВТА

Мария Узунова | 2008-11-30

Първоначално сърцето ми се сви от копнеж и страх: мечтаех си да пиша за лириката на Евтим Евтимов, но ме мъчеше и страх - как да се докосна до нещо, тъй познато, възпявано и необятно като любовта. Поезията му е като готическа сграда, очарова с изящните си линии и с невъзможността да бъде сравнена с нищо друго, а във всеки нейн стих темата за любовта нашепва и гали сетивата. 

Освен с непресторената си искреност, тя се отличава и с още нещо - твърде често главният персонаж - влюбеният човек - е изобразен в мигове на слабост и самота; отърсил се от опорите, или оковите на делничното, от тривиалните ориентири за добро и зло, понесъл се на крилете на чувствата. Като добър вълшебник, авторът предоставя само нему шанса да постигне земния рай. Наистина, прегърнали страстта, или “паднали в поглед”, героите му добиват сили и намират себе си, пък било и върху разпятието. Тази леко необичайна метаморфоза на слабия в силен е предадена нежно, със симпатия и фин хумор.Карл Фредерик Гилдея

Камелия Иванова | 2008-10-27

“Не мисля, че светът ще помогне на България, но България ще помогне на света”

Карл Фредерик Гилдей е от онези търсещи хора, които не могат да си позволят застой, не могат да спрат и се изправят пред предизвикателството. Споделя, че е щастлив, че е бил в България в моменти, когато се е градяла историята. И е бил не просто очевидец, а пряк участник в събитията. Преподавал е шведски език през учебната 1989/1990г. и през 1996/1997г. в СУ „Св. Кл. Охридски”, във време, „когато беше на крачка от въстание”, разказва Карл и е благодарен на съдбата, че му е дала този шанс.

 ЕПИЗОД - новите рицари на българския дух

Ромина Кирчева | 2008-09-20

Група ЕПИЗОД е група с 20 годишна популярност и присъствие на българската рок-сцена. Музиката им е известна по целия свят с българското си звучене и радва душите на всички българи, независимо от пол, възраст и музикални пристрастия... Дръзки и патриотични, ЕПИЗОД имат многобройна и вярна публика. И няма как да е другояче, защото за 20 години творческа дейност успяха да намерят магическата формула и да обединят в едно рок музика, класическа поезия и църковнославянска  музика. Намирам соло-китариста на групата, Драгомир Драганов в студиото на ЕПИЗОД потънал в работа и...музика. Асен Сираков

Есси Ангелова | 2008-09-14

Асен Сираков - писател, журналист, общественик. Всъщност нуждае ли се от представяне човекът, когото слушахме редовно в "12 плюс пляс".

 

Музата си е муза. Голям кеф е, когато дойде и трябва да бъде издоена до капка! Доброто произведение е 20% муза, 40% професионализъм и 40% труд.


Няма да се предам, ще се опитам да анализирам къде и в какво съм се издънил. Трудно се напипва читателската струна, но добрият писател трябва да умее да отгатне защо и как е успял или не е успял и, ако е успял, да напише още. Това с “останах неразбран”, “историята един ден ще каже”, “българинът не чете”, “хората нямат пари”, “много се опростачи страната” и пр. са вятър и мъгла и доста изтъркано оправдание за липса на интерес към дадено творчество.Джо Фриджиери

Светла Георгиева | 2008-08-28

Проф.  Джо Фриджиери /р. 1946г./ е един от най-известните писатели в Малта и интелектуалец с широки изяви в цяла Европа.

    Професор по философия, защитил докторати в Милано и Оксфорд, Декан на философския факултет в Университета в Малта. Известен поет, драматург и театрален режисьор. Между неговите публикации са три книги, разглеждащи английския философ Дж. Аустин, три стихосбирки, три сборника разкази, няколко пиеси, както и първата история на философията на малтийски език.

Носител е на няколко литературни награди, включително три пъти на Националната литературна награда на Малта за 1993, 1999 и 2003 г.

Един от най-четените поети в Малта, автор на няколко стихосбирки и на множество текстове на популярни песни.       

Сборникът „Разкази за нашето време”, е преведен на английски, френски, немски и италиански и представен с успех в  редица европейски страни.Кнут Йодегорд

Камелия Иванова | 2008-07-08

Кнут Йодегорд е един от най-известните съвремени норвежки поети. Автор е на около десет книги с поезия и множество преводи. Носител на много награди, той пътува между Исландия и Норвегия. През 1992г. става католик и творчеството му поема нова посока. 

Кнут Йодегорд е основател и почетен председател на Международния фестивал в Бьорсон в Норвегия. Един ежедневник в Осло пише следното за Кнут Йодегорд: „Норвегия си няма придворен поет. Но Нoрвегия има поет от европейски мащаб в лицето на Кнут Йодегорд...”

Но, ако оставим този официален тон и тези официални данни, от личния си контакт с него, мога да допълня – Кнут е един много жизнен, с особен чар човек, много креативен и с невероятно чувство за хумор. Сякаш е роден с усмивката си и със слънчевото си присъствие, независимо че е от северна страна, със странна жизненост в сините си очи и с много топлина в жестовете.