Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     
Печатни
книги
Електронни
книги
Списание
"Книгите"
Издателство
"Буквите"
Ваучери
Начало
История
Новини


 
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Пишете ни:
info@knigite.bg
Прeпоръчвани Е-книги  Критични вибрации  
Адриан Лазаровски завладява българите Северина Самоковлийска /Annabell_/

Едва ли ще изненадам някого, като кажа че се забавлявах ужасно много с романа "Завладей българите!". Не заради факта кой е авторът му - макар че това знание помага много. Ако сте наясно с досегашната работа на Адриан Лазаровски ще ви е много по-лесно да разберете хумора му.

Ако ли не сте почитатели на Лъвкрафт или на фантастиката изобщо, продължавайте да четете. Ще ви бъде малко по-трудно, но ви обещавам - накрая няма да съжалявате.

Излишно е да кажа, че идеята извънземните да се опитат да ни завладеят на базата на фантастиката от кашончетата с преоценени книги на Славейков ме разби. Толкова е безумно простичка, че чак ми се струва гениална - да проучат начините, по които други са се опитвали да завладеят човечеството и са се проваляли, за да не повторят грешките им...

Успоредно на това се развива втора сюжетна линия - приключенията на експерта по гларусистика Христофор Филипов Любовчийски, или "Х. Ф. Л. както го наричаха приятелите му". За тези, които не си падат по фантастиката ще подскажа - шегичка с един от любимците на автора, Хауърд Филипс Лъвкрафт. Не случайно имената на извънземните са вдъхновени от творчеството на въпросния индивид (Лъвкрафт, не Любовчийски).

Това за гларусистиката... Още се двоумя дали е просто варненска самоирония, или добродушен присмех на Лазаровски над някои аспекти от живота му. Както знаем, без да е експерт по гларусистика, изобщо не страда от липса на почитателки... "И името им бе Легион"*.

Мога само да гадая коя ще да е Горгондзолата и дали изобщо съществува, или е израз на вечния кошмар на всеки мъж - Жената, дето ще му овеси т**ките на закачалката в килера и ще му забрани всичко най-любимо. Важното е, че в романа тя е свързващо звено между Х.Ф.Л. и другия "главен" герой - кабелния техник и почитател на Маркиз Дьо Сад - Петър Друсев.

Но аз леко се отплеснах. За тези, които не си падат по фантастиката, и на които бях обещала, че няма да съжаляват когато стигнат накрая на книгата, ще обясня защо.

Защото без изобщо да навлиза в глупави описания на политическа обстановка, кризи и корупции, с едно единствено простичко изречение описва повече от красноречиво дереджето, на което са ни докарали - няма значение кой, кога и защо. И дава отговор защо са се провалили хилядолетните опити на разните империи, държави и правителства да ни завладеят - каквито и троянски коне да ни пращат, ние все ги правим на кюфтета.

 

 ______________________________________________________________

* цитат от един друг изтъкнат варненец - Иван Богданов:)


Прочeтено от:1529
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
За любовта, морала и още нещо... Намигване от дяволчето Яна
Е-книги  


Мъжки сълзи”, том І – „Самò дърво не гори
Автор: Христо МандевПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития