Фондация Буквите
Контакти Поща
Пишете ни     
Печатни
книги
Електронни
книги
Списание
"Книгите"
Издателство
"Буквите"
Ваучери
Начало
История
Новини


 
КНИГИТЕ  
Тема на броя
Критични вибрации
Представяме Ви
През годините
Нобелови лауреати
Пътят на книгите
  За писането
  За издаването
Пишете ни:
info@knigite.bg
Прeпоръчвани Е-книги  Критични вибрации  
Има ли какво още да се разкаже за тайния живот на шестнадесетгодишните? Да, ако разказват самите те... Нели Господинова

Всеки човек има куп скрити тайни, за които не обича да говори. Шестнадесетгодишните също знаят кога да премълчат и кога да разкажат за своите приключения.

На шестнадесет, Борислав Николов е написал дори книга за тайния живот на своите връстници, ученици в Рисувателната Академия „Леонардо да Винчи". Ако не сте чували за нея, обаче, то е, защото тя е едно много тайнствено училище за рисуване. Мога само да ви кажа, че въпросната Академия се намира някъде в Североизточна България и учениците в нея са много талантливи, интелигентни и находчиви.

За да съм по-конкретна, ще кажа още, че техните неволи не са паднали от небето. Те са плод на конюнктурата на образователните институции, въвели учудващи реформи в средните училища, след премахването на редовната военна служба. Стартиран е таен план на Министерството на образованието, според който програмата в училищата по изкуствата е подменена с часове по военна и физическа подготовка.

Тази приумица на висшите чиновници поставя група деца от Рисувателната академия в поредица сложни ситуации. Вместо да се доближават всеки ден до мечтите си с четки и бои, те са принудени да се сражават на бойното поле с оръжие в ръка... Бъдещите художници, обаче, не спират да търсят отговор на въпроса: защо са лишени от единственото и най-ценно за тях занимание - рисуването.

Животът на героите, за които ни  разказва Борислав Николов, освен напрегнат, е необикновен. Животът всеки ден им поднася различни интриги, неправди и лъжи.

Децата се натъкват на истински загадки в една тайнствена пещера близо до училището им, а в нея са скрити картини и стари дневници на бивши ученици от рисувателната академия.

При провеждането на разузнавателна мисия в друго училище, групата попада в плен и се налага да провеждат сами спасителна операция. Естествено трябва да се преборят и с хулигана на училището. Накрая всички участват в състезание по военна подготовка, което успяват да спечелят, благодарение на своята находчивост и сплотеност. Но героите са герои, защото никога не забравят мисията си. Истинската битка на децата е връщането на старата програма с часове по рисуване в академията.

Съобразителността и находчивостта им са част от нещата, които им помагат да се справят с проблемите. Трудностите не ги обезсърчават, а сплотяват и заздравяват приятелството им. Главният герой Мат и красивата Миша изживяват първите трепети на любовта...

Бих могла да ви споделям още, но ще оставя Борислав Николов сам да ви доразкаже тези събития и преживявания с книгата си.

Освен това искам да напомня, че след излизането на книгата на Джоан Роулинг „Приключенията на Хари Потър" писането на детско-юношески книги стана истинско предизвикателство. В този случай, обаче, предизвикателствата са повече, защото авторът е много млад.

 И въпреки всичко мисля, че зад историите на Борислав, които понякога са нереални, се крият много наболели реалности. Замисляли ли сме се какъв стрес са постоянните реформи в образованието за нашите деца. Как те са принудени ежедневно да се борят, от една страна с изискванията на МОН, а от друга с житейските предизвикателства на времето си. Как учителите и родителите от ден на ден се превръщат в строги офицери на поредната, измислена, учебна програма. И не е ли време нещата да станат по-прости и по-ясни?...

С носталгия по миналото и с книга в ръка, обаче, установяваме за пореден път, как всичко се променя много бързо. Животът на поколенията си прилича, но се и различава ужасно много. И кой не би искал да надникне зад тайнствената ограда, която шестнадесетгодишните издигат сами... 

Тук, обаче, ще спра да разсъждавам и само ще кажа: „Приятно четене! И не спирайте да мислите за децата на България!"

 

 

 

 

 


Прочeтено от:1541
 
Сподели във Facebook
Предишна статия     Следваща статия
Светът "На ръба на света" За “Пътят на книгата” от Иван Богданов
Е-книги  


Мечта за книга - брой 1/2018
Автор: Списание КнигитеПоследни материали  
  „Обикновеното лице на злото“ или необикновеното лице на Калоян Захариев
  Къщата с петуниите – сълзите и усмивките на Ина Крейн
  Автобиографично интервю - Татяна Йотова
  Моята гледна точка за авторското право и неговата защита
  Преди да има криле, човек има корени
Събития