КНИГИТЕ - ПРОСТРАНСТВО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ

Сънят като друга реалност

Критични вибрации

Илияна Делева /ила/ | 2009-05-16


„Острови в съня" - една стихосбирка, каквато от години не сте срещали. В нея има късове асоциативна поезия, подредена по много интересен начин.  Двуезична книга на поетесата Антоанета Богоева. Преводите на френски са от Малинка Велинова. Обнадеждаващо за бъдещето на българските книги  изглежда издателското каре - издадена със съдействието на община Кюстендил. Добре е когато общината подпомага творците си и се грижи за духовното израстване на членовете си. Ако това се случва - ще ни има.

Стиховете? Те са дълбоко преживени, представят личната вяра на един човек и повеждат читателя в потоци на мисълта, често неочаквани за самия него. Цикълът дал име на стихосбирката   показва съня като потъване, метафора и друга реалност. Поемата „О," е една поетична автобиография в бял стих и поне мен ме отведе към идеите на романа „Тучница" на същия автор. Не бих опитала да коментирам превода - слабия ми и позабравен френски само ме караше да се връщам към оригиналния текст. Но и в това няма лошо, защото така се опитвах да разбера още и още. „Да стана светлина от думи и от време"

Не мога, а и не бива да пиша повече. Ако харесвате бял стих и асоциативност - прочетете сами, ако не - просто вземете друга книга


2009-05-16 | Прочетена: 1664