Издателство "Пан" - щанд 62

Тема на броя

| 2009-05-16


 

Издателска къща "Пан" ще участва на Пролетния базар на книгата, на щанд № 62 във фоайето пред зала 3.

На панаира ще предложим на читателите най-новото си заглавие - "Българска митология" от Цанко Лалев.

 

 

ЗА ПРЪВ ПЪТ ИЛЮСТРОВАНА „БЪЛГАРСКА МИТОЛОГИЯ"

 

Издателство „Пан" пуска на пазара първата илюстрована „Българска митология" - едно вълшебно пътуване в древния свят на траки, славяни и прабългари. Тя е изградена от разкази за древните богове и герои, почитани хилядолетия по българските земи - възраждащия се всяка година Дионис, блестящия Орфей, могъщия цар Рез, гръмовержеца Перун, бога-конник Тангра, непобедимия Крали Марко, загадъчния Авитохол.

Авторът Цанко Лалев е успял да издири цялата научна информация за тези митологични персонажи и я представя в живи, увлекателни сюжети. За първи път българските деца ще могат да прочетат не старогръцкия, а тракийския вариант на мита за Дионис. Боговете Перун и Тангра се споменават в часовете по история само с имената си. В новата книга на „Пан" са представени страшните им битки със силите на злото. Образът на Крали Марко е изграден по най-старите митологични песни, запазени в българския фолклор. Юнакът над юнаците, наследник на древно тракийско божество, се бие със змейове и самодиви. Книгата завършва с разказ за неизвестните доскоро изпитания и подвизи на митичния прародител на българите - Авитохол (Синът на сърната).

„Българска митология" е може би липсващата досега книга в българското училище, с която децата ще открият забравените съкровища на богато и древно духовно наследство. Автор на илюстрациите е Олег Топалов.


2009-05-16 | Прочетена: 1653