Издателство "Сиела"

Тема на броя

| 2009-05-16


Месец май за издателство Сиела е месец на българската литература. Из между новите заглавия, които ще излезнат са "Свят за изпиване" на Ясен Атанасов, вторият роман на Радослав Парушев - "Project Dostoevski", сборник с разкази"Кратка история на самолета" на Захари Карабашлиев. 
Излезе новата книга на Александър Секулов "Малката светица и портокалите". Предстои издаването и на новите стихотворения на поетесата Федя Филкова - "Второ сърце" и "Как спира времето" (вторият сборник е посветен на поета Николай Кънчев).
Издателство Сиела продължава поредицата на Георги Марков Задочни репортажи за България с том трети на автора - "Между нощта и деня" и"Портретът на моя двойник" и том четвърти - "Мъже" и "Жените на Варшава" 
В специализираната литература излезе анализът на парламентарния живот в България след 10 ноември - "Българският парламент и преходът" на авторите: Васил Проданов, Антоний Тодоров, Йосиф Аврамов и Ваня Иванова.

 

 

Новата книга на Александър Секулов

„Малката светица и портокалите"

разказва история на изчезването в любовта

 

 

 

Новата книга на Александър Секулов „Малката светица и портокалите" /издателство Сиела/ e продължение на изящния му роман „Колекционер на любовни изречения", който бе избран за един от шестте най-добри романа за 2008 г. на фондация ВИК и има второ издание.

 

 

ЗА КНИГАТА

 

Историята на изчезването започва на площада в Сиена, слиза с лодка на пристанището на Валпарайсо, броди из островите на Егея, пие абсент под дъжда на Лугано...

Из нейните разбягващи се лабиринти преминават двамата собственици на колекционерска къща за напълно необходими неща Матео Плюшкин и Леополд Пушкин, майсторът на сребро Йосифидиус Йо., високият пътуващ магьосник Наско Х., тъмната му сянка Негро Хосе,  Джордж Хоразиус, Джордж Закариъс, джентълмените на обира Бастиан Херце Монтоливо и Елвер Баняга, малките мъртви светци под балконите на Валпарайсо от онзи септември на 73-а, каторжникът Даниеле Синсероса, както и любовниците от черен пипер на плаващия град.

Всички те лежат под листата на пеещата маслина, ядят плодовете й, разказват  истории за жената от дим, хвърлят костилките зад гърба си и щастливо забравят, но така е във високото лято на мъжете.

За да стигнат до края на историята, скитащите из любовта трябва да носят зелено листо от мента под езика.

И когато подареното им време свърши, те ще разберат липсващите думи в любовните изречения; ще знаят как да поемат дъх в техния възхитителен край.         

 

 

ЗА АВТОРА И „КОЛЕКЦИОНЕР НА ЛЮБОВНИ ИЗРЕЧЕНИЯ"

 

 

Не просто изящен, а маниашки изящен... Докато четеш: левитираш.

Плейбой

Александър Секулов... е измислил най-красивите любовни изречения.

Грация

...не прилича на никоя друга книга, писана от български автор.

Литературен вестник

...наистина е изящен роман.

Дневник

книга за невъзможната любов, която те оставя жив.

Марица

най-забележителната българска книга, която се е появявала в последните години.

Труд

...разказ за любовта, надеждата, смъртта и красотата.

Книжарница

 

Нежна,магическа и силна история....опънато въже по което всеки от нас върви и накрая е смъртта. Пропастта е отдолу и Любовта е единственото,което ни дава сили да се държим над пропастта.

Bookstore.com

 

 

 

АВТОРЪТ

 

Александър Секулов е роден на 6 януари 1964 година в Пловдив.

Автор  е три книги със стихове : " Седмо небе " / 1988/; Високо, над далечината " /1997;  "Възхитително и леко " /2003/.

Издал е  книга с есета " Майсторът и камъните " /1996/, книга с фрагменти "Високите каменни хълмове/ 2006/, както и публицистичната книга „История на минималната съпротива. Хронологичен роман в една колона". 

Автор е  на пиесата "Светли хотелски стаи" /2005/.

Автор е на изящния роман „Колекционер на любовни изречения" / издателство „Сиела", 2007 година. 

Превеждан е на английски и унгарски.

Ежедневен колумнист на вестник " Марица "  с рубриката „Под игото".

Автор на блога www.podigoto.blog.bg


2009-05-16 | Прочетена: 1755