С вестник на море

Тема на броя

Хрисимира Минковска | 2009-08-02


 Почивката така жадуваното време, което отделяме на себе си и на личните си потребности. Но след няколко минутно взиране в морската шир очите се уморяват. Глъчката на плажа заглушава кресливите викове на чайките. Вълните монотонно преливат в брега и нещо започва да ни чопли отвърте. Мозъците ни, свикнали постоянно да моделират в офисите, а сега оставени на собственото си бездействие, започват да пулсират: „Трябва ни храна!"  И така блажено изопнали телата си на слънчевите ласки започваме да се питаме: „А, какво да правя сега?!" И отегчени от правенето на тен посягаме към четивото. (Явно е, че едното не пречи на другото!)

За да не скучае блудното ни съзнание пътьом към плажа сме грабнали от вестникарската сергия някой и друг вестник, химикалка, кръстословица. (Трябва да призная, че все по-често от съседните чадъри се дочуват питания за думички, които от обща култура е редно да се знаят, но не това ми е идеята.) Жълтите вестници - така любими, така тиражирани, така приветливо не задълбочени в материята си, ни дават пълната свобода за релаксация на плажа. Те необременяват с терминология, не изискват концентрация, разсъждение върху прочитиното или простото му запомняне. Хвърляш по един бърз преглед на големите им заглавия, после по снимките и от нямане какво да правиш позачиташ някой и друг ред. Ей така, както се казва за удоволствие. Но дават ли те удоволствие на ума?! Говоря за този вечно работещ и непрестанно творящ ум, който сега сме отпуснали на плажа. Някои сигурно така си почиват - четейки 'клюкини' за големците на деня, за добре познати муцуни, за светски дами и господа; клюкини за възходите по-рядко, но за паденията им... И с крайчеца на устните си се усмихват злорадо.

И така вие самите започвате да се превръщате в хай-лайф идоли на плажа. Как ли?! Ами, много лесно - човекът с 'лек' вестник в ръка е първия сигнал за закачливост в съзнанието на плажните гларуси - мъже и жени. Ефирното съдържание на четивото Ви несъмнено ще покаже неангажираността Ви към прочетеното и ще позволи фриворното флиртуване с Вас. Така може да се окажете в капана на множество промъкващи се към Вас авантюри, които ще превърнат почивката Ви в безспирен купон. Не, че е лошо да си купонджия, но определено е изтощитерно, както за Вас, така и батерията на телефона Ви. Но ако все пак държите индиректно да започнете тази игра - дерзайте. По-често сваляйте вестника от очите си и хвърляте премежени погледи на около си. Честито! След максимум десет минути 'Плажа газет' ще Ви изтипоса на първа страница като част от 'топ 10' на свободните крайморски бижута.


2009-08-02 | Прочетена: 1741