КНИГИТЕ - ПРОСТРАНСТВО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ

Добре дошли в училище, родители!

Критични вибрации

Илияна Делева /ила/ | 2009-09-05


 „Да си първокласник,

то не е шега."

Помните тези стихове и с годините сте разбрали дълбокия им смисъл. Никак не е шега да започваш нещо толкова ново, толкова непознато, и страшно, и вълнуващо, и прекрасно и отговорно едновременно.

Но не е ли също толкова ново, непознато, страшно,  и прекрасно, и вълнуващо да си за първи път родител на първокласник? И знаеш ли какво да правиш самият ти, с детето си, с другарчетата, с класната, с училището изобщо? Може би не са ви идвали тези въпроси наума, но може и да сте си ги задавали безпомощно. Вече не е така. Защото едни хора, които са си ги задавали нееднократно са решили да потърсят отговорите. Това са хората от Асоциация Родители.

Те не само са си задавали всички въпроси, които първи клас предизвиква, те са търсили и намирали отговорите, преживявали са ги и са стигнали до идеята да ги съберат в една малка книжка. „Добре Дошли в Училище РОДИТЕЛИ" пише на корицата. Няма шега - заедно с детето и родителите пристъпват в училище и постъпват в първи клас. За тях е този наръчник. За тях са съветите събрани в 62-те страници на книжката, разпространявана тази година за първи път в софийски училища безплатно.

На оцветените в розово, жълто, зелено, оранжево, синьо...страници ще откриете важни неща за себе си и за детето си. От необходимостта „Да разберем задачите на възрастта", през начина по който да подготвим себе си и детето си за постъпването, през „Дневния режим" и „Домашните" до хората, без които училището не може - учителката, училищната администрация, училищното настоятелство, психолога, логопеда и медицинските лица; от битовизмите като водата, столовата, тоалетните до ключовете към разбиране на това как детето ни се справя и развива; от общуването с другарчетата, през мобилните телефони до безопасното сърфиране в интернет. В този безценен помощник ще откриете всичко, за което се сетите и дори неща, за които не сте подозирали.

Безценен е приноса на Асоциация Родители за тази идея и за подготовката на наръчника. Може би на някого ще се стори твърде популярен езика, може би някой ще открие грешки в коректурата, но не това е най-важното. Важното днес е тези ентусиасти и техните съмишленици и спонсори да бъдат аплодирани и дано се намерят още такива хора, за да може през годините такава книга да излиза отново и отново, тя да стигне до всеки град и всяко село и така с общи усилия да се подобрява, а и да се обновява със скоростта на времето, в което живеят младите българи.


2009-09-05 | Прочетена: 1678