КНИГИТЕ - ПРОСТРАНСТВО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ КНИГИ

ЗА СТИХОСБИРКАТА „ГРАДОВЕ И ДРУГИ ОСТРОВИ" НА СТАНИСЛАВА СТАНОЕВА

Критични вибрации | София Несторова


Стиховете в тази книга на пръв поглед могат и да ви смутят - няма пунктуация, няма главни букви... Привидно това е един от онези досадили ни вече ръкописи, които повече приличат на главоблъсканици и единственото им послание към света и хората в него е „Виж колко съм оригинален и умен!" Но щом започнеш да четеш стиховете на Станислава, се оказва, че не искаш това пътуване да свършва, защото с нея, развълнуван, потегляш на път и ти. И тук е следващата уловка - многото географски названия биха те подвели да погледнеш на книгата като на поетичен бележник от посетени туристически дестинации. Ако не знаеш какъв е поводът на тръгването и каква е целта на пътуването. и 
нямаше никъде пътища
само в мен
или
в другите
другаде
някъде
някога


- - - - - - - - - - - -


и ме полази страх
че може пак да се родя
и да не зная пътя към сърцето


- - - - - - - - - - 

не може никой да измисли този свят
освен ако не е
особен разказвач на приказки
или самотен гений

от епоса строя врата за живите

през нея преминаваме последни

издигам дом във който да побирам
отпадъци от върхове
и бездни

Всяко едно стихотворение проглежда в съдбата ни на човешки същества - тук, във Верона или Кайро, на площад Трафалгар или на Принцовите острови, в Дубровник или Венеция, Керамоти, Тоскана, пустинята, Адриатика... - и ни връща към въпроси, които все по-рядко си задаваме, кара ни да мислим, преживявайки. Тъкмо това е и най-големият успех на авторката в тази прекрасна книга. За която не съществуват неща и понятия с главни букви - по простата причина, че всичко е едно и еднакво важно. И която със заразяваща ведрост ни води из кръговете на съвременния рай. 


София Несторова
ИК „Жанет 45"

Стихосбирката „Градове и други Острови" е една от книгите, спечелила проект по Програмата на община Пловдив "Финансиране книги на пловдивски автори и значими за Пловдив издания" 
Художник на корицата Румен Жеков
Редактор Малина Томова
ИК „Жанет 45"


2009-09-20 | Прочетена: 1676