Северина Сатърлийска или Как Стефан стана Кинг!

Тема на броя

Иван Бесмертний | 2009-11-01


Северина Сатърлийска  е едно миловидно момиче, с което може да се водят цели десет минути разговор и все още да смяташ за нормална. Стига разбира се в радиуса на късогледите и очи да няма печатно слово или да не употребяват поредица от мръсни думи като - книга , млад автор, издаване.

Г-жа Сатърлийска има едно хоби - да прави рецензии и един девиз - „Проливай кръв и всекиму секира!" Може би сте попадали на нейната известна колонка „В кръв до лактите" или поне сте чували за черната и слава.

Не един или двама млади, прохождащи автори пазят мил спомен и незараснали белези от срещите си с изтъкнатата критичка.

Всъщност и Стивън Кинг дължи кариерата си на г-жа Сатърлийска. Той дълго време си пишел кротко фантастични разкази и бил най-тихия човек на Земята. Но един от разказите му попаднал на Сатърлийска и тя решила да му помогне. Срещнали се на кафе и след това Стефан, станал Стивън и пише това, което познавате.

Още при поднасянето на кафето, сервитьорката неволно заляла г-жа Сатърлийска. Какво се е случило след това, можете да прочетете в края на „Кери".  Лично, под сурдинка, Кинг ми е казвал, че все пак в книгата е влязъл много по-софт вариант.

Известно е, че „Кери" е първия издаден роман на Кинг, но първият написан от него е „Дългата разхода". Той в голяма степен е автобиографичен  и отразява дългото безпаметно лутане на Кинг, след първата ми среща със Сатърлийска.

Може би си спомняте „Мизъри"? Или не искате да си я спомняте. Кинг също не иска никога повече да си спомни момента, в който споменал на Сатърлийска, че следващият му роман нямало да бъде хорър...

„Черната кула" е последното убежище на Кинг от гнева на Сатърлийска. Всички кошмари описани в книгите му са като поезия на младо невинно девойче, пред образите, които поражда в ума му краткия мейл на г-жа Сатърлийска - „Идвам!".

Това, както и много други неща, можете да прочетете в новата книга на г-жа Сатърлийска - „Скрити белези". Книгата е в ценителски тираж, с корица от кожи на млади автори. Чете се не повече от два часа дневно, желателно в присъствието на медицинско лице.

 


2009-11-01 | Прочетена: 1577