Amazon.com - море от възможности или началото на края

Тема на броя

Северина Самоковлийска /annabell_/ | 2009-12-12


Винаги ми е било много забавно да слушам как сънародници от югоизточна България превъзнасят Димитровградския пазар. Голям смях, все съм чувала (особено тук) хора, от различни области на страната ни да си мерят разни неща, но това с пазара винаги ме е развеселявало. В този случай обаче, отвътре ми идва да направя сравнението - amazon.com е почти като димитровградския пазар. Само дето няма джебчии. И няма нужда да се справяш с тълпи от хора, за да получиш каквото искаш. Е, не можеш и да се пазариш за цената...

В Аmazon може да се намери всичко - от бебешки дрехи и аксесоари, до книги - аудио, e-book, изобщо каквото ви душа иска. Всичко от което имате нужда е банкова сметка - къде в този материален свят без нея! - и няколко минути за да си направите регистрация. От там на сетне можете да се сдобиете с всичко, стига разбира се да е легално. Признавам си, не съм се опитвала да купя C4 или порно. Ако живеете извън Щатите ще трябва да почакате повече докато пристигне поръчката ви.

Искате ли да продадете нещо, също можете да го направите, без значение дали сте търговец на едро или просто искате да се отървете от коледните подаръци, които не са ви харесали.  

Все пак трябва да призная, хваля ви Amazon със смесени чувства. Положителните му страни трудно може да се отрекат. Седите си удобно в къщи и си пазарувате. Както казваше преди време господин учителя ми по китара, още има-няма петнадесетина години и хората ще „еволюираме" до една ръка с пръсти, останалото просто няма да ни е необходимо. Макар че мен лично подобна перспектива не ме тревожи. Винаги съм харесвала Thing от „Семейство Адамс"...

Amazon.com предлага добри условия ако сте издател, автор, имате лейбъл или студио. Ако сте автор, ви предлагат и така важната обратна връзка с читателите - те могат да пишат свои ревюта на вашите произведения. Освен това чрез опцията Amazon Shorts се публикуват къси художествени и документални произведения, които да увеличат продажбите на книгата ви или посещението на сайта ви.

А чрез Search Inside! им давате възможност да „разлистят" книгата ви, да видят страници от нея и така да решат дали ще си я купят. Седите си удобно в къщи, а книгата ви се продава по света.

Това разбира се е с гарантиран успех преди всичко ако пишете на английски - факт, който споменавам за всеки случай, но предполагам че е ясен. Ако книгата е на български, чешки или подобен не толкова изучаван по света език, тогава възможните читатели ще ви бъдат ограничени от броя на говорещите езика. Което не е малко, но все пак си е ограничение. На сметка в такъв случай е да научите скоростно двата езика най-разпространени майчини езика в света - китайския и испанския...

Отрицателното на amazon? Ами то е по-скоро едно мое усещане... Не ми харесва идеята за подобно „бездушно" обслужване, както не ми харесва да чета книги на компютър.  Книгите трябва да могат да се докоснат, да се усетят и разлистят, за да те завладеят (което влиза отчасти в противоречие с подкрепата ми към e-books, понеже за тяхната изработка не се убиват дървета). Напоследък ми се струва, че напук на целия шум, който се вдига около глобализация, „изчезване" на границите и прочие и прочие, хората ще започнат да се връщат към малките книжарнички и личното отношение. А кой знае, може да са само мои мечти.


2009-12-12 | Прочетена: 1721