Дигитални съкровищници в Испания

Тема на броя

Северина Самоковлийска /annabell_/ | 2010-02-06


Дигиталните съкровищници, както се досещате от името им, са проекти за дигитализирането на цели библиотеки и предоставянето им за световно ползване с цел пропаганда на езиковото и литературно наследство на една държава или език. В повечето случаи става дума за електронни книги в различен формат, понякога не са безплатни или ако са - се четат само онлайн.

 

Малко история...

През 1971 година Майкъл Харт изобретява електронната книга и създава проекта „Гутенберг", чиято основна мисия е да окуражава създаването и разпространението на електронни книги. Днес проекта включва над 30 хиляди заглавия за безплатно използване. При сваляне на книгите, може да се избира между няколко различни формата - HTML, ePub, формат за телефони и различни текстови формати.

От създаването си до днес „Гутенберг" не спира своето развитие и обновяване, а благодарение на партньорите и ресурсите му, каталогът реално наброява над 100 хиляди заглавия.

 

Виртуална библиотека „Сервантес" - Испания

Този проект е на университета в Аликанте, Банка „Сантандер" и фондацията „Марселино Ботин". Първа фаза на проекта е дигитализирането на над 30 хиляди творби, в по-голямата част на испански и да осигурят безплатния достъп до това научно и литературно наследство. За съжаление обаче книгите там не могат да се свалят, а само да се четат онлайн.

 

 

Проект „Енклаве"

Създаден от Национална библиотека на Испания и гилдията на издателите. От една страна Националната библиотека разполага с необходимата информация, чрез която може да се намери дадено произведение на базата на каквато й да е дума от книгата. В предложените резултати се представя корицата на книгата, всички библиографски данни, резюме и откъс от нея. После през този „профил", читателят е прехвърлен в към страница на съответния издател. Всяко произведение, представено в този проект е обект на авторско право!

 

Todoebook

Онлайн книжарница създадена през 2000 година. Собственост е на компанията „Publidisa" и се занимава само и изключително с продажбата на дигитални книги. Нито „Publidisa", нито „todoebook" се занимават с публикуването или дигитализирането на книги.

 

Abac

Намерението на група „Ероски", от която e част, е да го превърнат в най-голямата и пълна дигитална книжарница на испанския пазар. Порталът бе открит на 23ти декември и в момента разполага с каталог от десет хиляди заглавия, разделени в 16 категории, който ще продължи да се разраства. Веригата разполага и със седем физически магазина във Мадрид, Сантандер, Сан Себастиан и Витория.

В сравнение с останалите книжарници обаче, в които каталозите с e-books са меко казано комични(единствената, на която все още отстъпва това е Todoebook.com), „Абак" радва окото. Единственото, което за мен е сериозен недостатък, е разделът „Книги на чужди езици", в който няма почти нищо. С това обаче книжарницата си прилича с останалите на испанския пазар.

 

Leer-e

Разполагат с каталог разделен на над 26 жанра, може да се търсят книги и по името на издателство. Компанията от Навара заема челни позиции сред предлагащите електронни четци и аксесоари за тях. Освен това предлагат дигитални, аудио книги и преса.

От скоро към компанията е създадена и издателска къща, която предлага дигитализиране на всички видове произведения с цел по-лесното и бързо разпространение.


2010-02-06 | Прочетена: 1687