Съкровища на руски език

Тема на броя

Илияна Делева /ила/ | 2010-02-06


 

Когато попаднеш на сайт, наречен електронна библиотека се чувстваш точно като в съкровищница от приказките. Заобиколен си с неща - старинни, красиви, нови, невероятни, желани. Усещането е, че просто ще се загубиш, ще се замаеш и вероятно ще останеш там завинаги.

Обикновено тези сайтове съдържат огромен брой заглавия в насипен вид. Менютата те ориентират точно като вратите на една съкровищница. Написано е, че там има приказки, но не е невъзможно да намериш книги за войната или зад вратата на историческите романи да срещнеш научна фантастика. Независимо от това наличието на шест-седем цифрени числа като брой на възможните за сваляне книги е внушително.

Тук няма да намерите електронни книги в истински вид. Това по-често са сканирани книжни издания, или качени произведения в различни формати. Ще ви покажа някои руски подобни проекти.

http://free-book.ru/

Създателите на този сайт ви посрещат с добре дошли в електронна библиотека, в чиято начална страница ни посреща книго-подобна визия с последно качените произведения.

Отваряш  книгата, а тя излиза като дълъг папирус, който можеш да четеш он-лайн. Има версия и за печат. Менюто вляво е разделило нещата по тематика. По азбучен ред намирате бойни, военни,  гадателски, детективски,  детски... Класическите произведения включват имена на автори като Булгаков, Гогол, Достоевски...

Има линк към

 http://www.ozon.ru/

 -  интернет магазин за книги, музика, видео, софтуер и електроника.

Ако не успеете да намерите интересуващото ви заглавие има препратка към

http://e-library.su/

Доста богата е-библиотека, където може да  прочетете цялата книга, която сте намерили, откривате вариант за печат. Изисква се само регистрация.

Разглеждам заглавията: световната класика на руски език, нови книги - руски и преводни.

Естествено всичко  в насипен вид. Интересен е проектът за достъп до Заочное отделение РГУФК, но и с регистрация остава недостъпно за чужденци.  броят на книгите не може да бъде видян - статистиките са на друг принцип - петдесетте фаворити, или качени в определен период.

http://lib.aldebaran.ru/

Тук нещата са по-различни. На първо място заради платения достъп. Не, че е по-подредено или съдържанието е много по-различно. Превеса е към новите книги. Избираш заглавие и влизаш в страница, която ти го предлага за закупуване, абонамент, или да прочетеш он-лайн на различни адреси.

Можеш да заплатиш по електронен път, с sms или да поръчаш с наложен платеж, което обединява практически  библиотеката с книжарница. Тук се предлагат и аудио-книги.

http://www.kodges.ru/

Интересното е, че тук освен научна и художествена литература  може да се намерят и вестници и списания. Когато избереш заглавие - ти препоръчват  подобни, които могат да представляват интерес . Предимство - безплано сваляне, лесна регистрация.

http://lib.ru/

Това е известната библиотека на Максим Мошков. Съдържа поезя и проза, съвременна и класическа руска и чуждестранна литература на руски език. Различното е наличие на старинна литература; детски и приключенски книги. Има отдел за библиотекаря с достъп до литературни архиви и библиографии в интернет.

След разпределението по теми влизаш в електронен азбучен каталог и от  там в заглавието. Цялата книга се чете он-лайн, но шрифта е ужасен - оказва се, че съм попаднала на сканирано  старичко издание, каквито са  повечето качени тук произведения.

На руски език вероятно съществуват и други проекти, но и в посочените можете да намерите и изберете от огромен брой книги, особено от руската и световна класика, както и най-нови. Относително по-малко са заглавията на книги от по-близкото минало, но и техният брой бързо нараства.

Рекламата на еротични сайтове, он-лайн игри и съмнителни астрологични прогнози , намърдала се в тези съкровищници, не винаги радва книголюбите, но това е съвременното нет-общество.

 


2010-02-06 | Прочетена: 1967