Литературни съкровищници от света

Тема на броя

Весислава Савова /rarebird/ | 2010-02-06


С времето, достиженията на изкуството и в частност - литературата, нарастват и става все по-трудно да се ориентираме сред тях и по-лесно да загубим от поглед същественото, без което не бихме могли да разберем модерното, съвременното. С тази цел, по света съществуват така наречените „съкровищници" с три от които бих искала да ви занимая съвсем накратко.

 

1. Британската Библиотека държи една от най-големите световни колекции на книги и ръкописи, разпространявани по света почти три хилядолетия от всички части на света. Те включват такива известни документи като Евангелията от Линдисфарн (Светия остров), Диамантената Сутра, 42-редовата Библия на Гутенберг, Магна Карта и първия том на Шекспир. Сред хилядите ръкописи са копията на някои от най-известните работи на английската литература и световно признатите сборници на карти, музика, марки, фотографии. Тази съкровищница е описана от писателя Филип Хоуърд. С неговата обичайна мъдрост и свеж подход, той избягва традиционния анализ колекция по колекция, а прави ретроспективен обзор през областите на универсалното познание в рамките на библиотеката, изтъквайки съкровищата, за да ги илюстрира по своите теми по новаторски и забавен начин. За тези, които предпочитат онлайн информацията, сайтът на Британската Библиотека е http://www.bl.uk/.

 

2. На адрес http://www.culturopedia.com/ можете да видите Енциклопедията на индийската култура, изкуства, архитектура, наследство, обичаи и музика. Тази енциклопедия се опитва да разкрие културата и наследството на Индия. На този уебсайт откриваме националните символи на държавата, нейната архитектура, художествени занаяти, кино, панаири и фестивали, модна индустрия, награди, танци, музика, институции и организации, говорими езици, литература, изобразително изкуство, водещи изкуства, видни личности, места и паметници, религии, театър, племена и спорт. С тази своя съкровищница, Индия ни помага да разберем отблизо тази древна култура, както и да ни запознае със съвременната държава и какво я управлява.

 

3. В своята 600-годишна история, китайската литературна съкровищница „Куняу" е събрала репертоара на повече от 60 zaju (поетични драми), включващи и „Несправедливостта на Ду Е" (също познато като „Сняг посред лято"). Някои от тези драми се играят и до днес на сцена. Други шедьоври, които са включени са „Западната стая" от Уанг Шифу, „Павилионът Пеони" от Танг Хианзу, „Дворецът на вечната младост" от Хонг Шенг и „Почитателят на прасковената пъпка" от Конг Шангрен. И до днес редовете на някои от тези драми се рецитират от някои хора за удоволствие. За сега не мога да ви предложа техен сайт, но си заслужава да знаем тази информация.


2010-02-06 | Прочетена: 1693