Астероид 2374

Тема на броя

Камелия Иванова | 2010-07-18


Годината е 1983, а датата 28 януари. В Харвардско-Смитсоновия център по астрофизика (САЩ), в Центъра за малки планети е регистриран астероид под №7617. Името, под което е регистриран астероида, е Владвисоцки. Малката планета, чиято орбита е между Марс и Юпитер, е наречена в памет на поета и актьора Владимир Висоцки. Диаметърът й е около 18 км., а минималното разстояние до Земята е 217 мл. км. Периодът на въртене около Слънцето е около 5 години и 5 месеца. Интересна е историята на откриване на тази планета.

За първи път е наблюдавана на 22 август 1974г. от Л. В. Журавльов в Кримската астофизична обсерватория. В период от един месец планетата била наблюдавана от обсерваторията 9 пъти. Тази планета била наблюдавана и близо двайсет години по-рано. На 17 октомври 1958г. Гьоте Линк в обсерваторията на Индианския университет в САЩ наблюдавал същата планета. След това тя отново била обект на наблюдение. На 19 февруари 1977 г. тя била наблюдавана от японска обсерватория. През 1980г. съобщения за планетата имало от обсерватории в САЩ, Япония, Крим. През следващата година отново в САЩ и Япония наблюдавали планетата. Сътрудниците от Кримската обсерватория се смятат за откриватели на планетата, тъй като техните колеги правели само еднократни наблюдения. На 1 май 1981г. откриването на планетата било записано в циркуляра на малките планети, след което вече можело да й се даде име. И то било избрано - името на един от символите на Русия - Владимир Симеонович Висоцки.

Може би не е толкова случайно това присъствие на Владимир Висоцки в космоса. Не само защото с живота си е доказал, че душата му е толкова свободна, че дори и целият космос може да му е малък. Не само защото гласът му не веднъж е „дерял" нощния хоризонт. Приятели разказват как самият Юра Гагарин му предлагал да полетят. Слушали как Висоцки разказва следното.  Седи си той в ресторанта, „разпуска" и се приближават Титов и Гагарин. И Юра му казва: „Вовка, кучи сине, на къде влачиш своето нищо съществуване? Хайде да те вземем за космонавт. И ръстът ти е подходящ, и габаритите, ще се чувстваш съвършено добре в ракетата... Сега от тук направо тръгваме към аеродрума, в смисъл, на космодрума, и ти веднага ще минеш изпитанията. Ще седнеш в центрофугата, после - веднага в барокамерата. Абе, навсякъде ще минеш изпитанията. Хайде, да тръгваме..." Имал Володя приятели сред космонавтите, не само космонавт номер 1 - Гагарин, но и други били негови приятели, толкова близки, че заради него няколко дни след една Нова година отворили засекретени центрофуга, барокамера, защото той искал да ги докосне „със свои ръце". Запознавал се Володя с космоса не само от разказите на Утилев, Волинов, Севастянов, Титов, Гагарин, но и от общуването си с писателите фантасти  - братя Стругацки, Громов, Ст. Лем. С Аркадий Стругацки той се запознал през 1966г., която среща завършила с взаимен възторг и възхищение.

Една вечер у Кочарянов се събрали хубава компания, сред тях и Гагарин. По-късно дошъл след представление и Володя Висоцки. И попитал Гагарин „Юра, как е там?", а вторият отговорил "Страшно". Седели, пяли дълго, до късно през нощта. След това легнали всички да спят, а на сутринта Ина, домакинята, и Володя събудили другите със своето сноване по дома. Поетът нещо бил загубил. Скоро всички разбрали,  че след разговора с Гагарин, Висоцки съчинил песен. И я записал на някаква салфетка. А стопанката на дома събрала масата, изхвърлила целия боклук в някакъв пакет, в който най-вероятно е попаднала и салфетката. Вероятно по спомени, на основата на загубилата се със салфетката песен, той е написал „Марш на космическите негодяи", но... може и съвсем друго да е било. Кой знае!


2010-07-18 | Прочетена: 1643