„По рюмочку" для Высоцкого. 30 години от смъртта на Володя

Отзвуци

Нели Господинова /nellnokia/ | 2010-07-26


В малко закътано заведение на софийската улица Жулио Кюри, съвсем нетрадиционно и спонтанно Фондация „Буквите": издатели, поети и писатели, съвместно със своите гости  от А.Р.И.З.7  (Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите), Кръгът „Поети с китари" и почитатели,  отбелязаха 30-годишнината от смъртта на великия поет, артист, музикант, певец и човек Владимир Висоцки.

 За него се знае толкова много, че каквото и да кажем днес, няма да е достатъчно. Написал 700 песни и стихотворения и изиграл 30 филмови роли.

 Непризнат официално приживе, но останал и след смъртта си със своята необикновена слава: Висоцки е песен. Висоцки е стих. Висоцки е муза... А „сегодня у нас муза Высоцкого, посидела немножко..."

Нашата муза ни срещна с известни бардове от кръга „Поети с китара": Орлин Миланов (спечелил наградата за гражданска позиция на бард-феста в Бургас, 2010г), Пламен Сивов (миналогодишният победител от Бургас „Солени ветрове") и Бойко Георгиев (носителят на наградата на „Екип 7" в разградския фестивал „Есенни бардове' 2009" ).

Живата музика носи онова незабравимо усещане и съприкосновение на публиката с автори и изпълнители, онзи емоционален заряд и настроение, които провокират разговори, шеги и споделени мигове. Такива не липсваха естествено, покрай непринудения патос на Орлин, в мекотата на красивия глас на Пламен и хумористичните забежки на Бойко.

„Защо в Шумен няма паметник на Висоцки" и „Академия на Володя". Това са авторски песни на Орлин, написани и изпети,  в стила и с патоса на Володя..

Защото да пееш в този стил е трудно? Защо песните на Висоцки не могат да бъдат изпълнени едно към едно с оригиналите? Шегата настрана! Не са се  научили днешните бардове  да разстройват така умело своите  китари...

 В замяна на това слушахме разкошни изпълнения на  „Кони приведерливые"и  „Утреняя гимнастика" в изпълнение на Пламен.

 " Раз, два, три четыри, если вы в своем квартире.."

Какво да добавим повече. Семейството на Висоцки е толкова голямо, че навсякъде, където има негови съмишленици, всички се чувстват у дома.

 

 Видеозаписи от събитието можете да видите тук - http://www.facebook.com/?ref=logo#!/video/?id=107641511244.

 


2010-07-26 | Прочетена: 1766