Антология Приятели на Буквите - една сбъдната мечта

Критични вибрации

Иван Богданов | 2012-02-20


Мина вече седмица от премиерата на Антология „Приятели на Буквите", но всички ми изглежда все още сън. Това е най-лудото нещо, което съм правил, след като преди десет години, аз, обикновен компютърен инженер, основах набързо Словото и Буквите.

Когато Камелия Иванова представи идеята, аз я отдадох на качествената руска водка, която пиехме. Всичко изглеждаше толкова невероятно - как така ще издадем книга с такива имена. Да, всички тези хора ги познавахме лично, обменяли сме идеи, линкове, лайкове (и рецепти за червен спанак във Фърмвил), но... кои сме ние, че да издаваме такава книга.

Малко по-малко, нещата започнаха да се оформят, състави се списък с имена, започнаха да идват произведения. И точно в момента, в който бяхме оформили книжката, майка почина и всичко се срути. Но пък забавянето на издаването, позволи да включим и имена, които реално не се надявахме. Сега гледам с насмешка, но тогава притесненията бяха големи. Помня Михаил Белчев ни беше дал ГСМ-а си, със заръка да му се обадим, но три дни така и не намерихме сили за това. Добре, че имаме общи приятели. И се чувствам виновен, че така не събрахме смелост да отидем до Мон Парнас и да си поговорим с няколкото големи имена, които ни чакаха там, за да обсъдим включването в книгата. След лудешкия ентусиазъм, който ни е обхванал сега, задължително ще отидем. Даже планираме едно издание само на титани.

Искам да изкажа огромната си благодарност на всички отзовали се автори. И не само заради произведенията, които ни дадоха. А заради това, че нито един не попита - ама какъв е тиражът, аз какъв хонорар ще получа и прочие подобни въпроси. Напротив, повечето ни благодариха, че сме ги включили в книгата. Споменавам всички автори, още веднъж, поименно: Балчо Балчев, Георги Ангелов, Георги Драмбозов, Геновева Цандева, Димитър Милов, Димитър Христов, Доротея Табакова, Ели Видева, Елка Няголова, Живка Митова, Ивайло Балабанов, Ивайло Диманов, Иван Есенски, Иван Ненков, Иван Станев, Камелия Кондова, Красимир Йорданов, Маргарита Петкова, Михаил Белчев, Надя Попова, Пламен Киров, Татяня Йотова, Тодор Чонов, Христо Караславов.

Премиерата мина успешно. Поне премиери знаем да правим, макар че Камелия се изпоти няколко пъти докато подреди редът на излизане на сцената. И залата беше пълна, и авторите дойдоха /някои чак от Пловдив, други били тръгнали от по-далече, но автобусът им се повредил и се върнали/, нищо че в този ден всички издателства бяха луднали да правят премиери. Даже някои неуспели да дойдат ми се извиниха след това - „много извинявай, но трябваше да чета на еди коя си премиера.."

Повече можете да видите от видеото /благодаря на Русин Катански, че успя да се справи на това слабо осветление/.

Тази книга е посветена на двама скъпи хора, които вече ги няма - моята майка Русанка Богданова и бившия главен редактор на Буквите - Димитър Фролошки. Много мислихме дали да напишем този текст в книгата, но решихме да не разстройваме читателите. Важното е, че ние си знаем. Книгата е финансирана от фонда, отделен за големия юбилей, който замислях за 45-тия си рожден ден. Отказах се. Винаги можем да се напием, но книгата ще остане!

Благодаря на Камелия Иванова за целия труд, който хвърли по тази книга. Ако не беше тя, вероятно още щяхме да си пишем за нея из интернет. Моята роля беше скромна - занесох файловете до печатницата, а оттам книгите до премиерата.

Купете си тази книга. И то не защото очакваме да спечелим от нея. А защото отдавна не е правена толкова добра Антология. В нея има не за всекиго по нещо, а за всекиго по много!

Хартиено издание на книгата можете да си закупите оттук

Е-вариант можете да намерите тук, а безплатно демо - тук.

 

Купете тази книга!


2012-02-20 | Прочетена: 1784