Какво се вижда от ръба на света?

Отзвуци

Илияна Делева | 2013-10-19


Книжарница Хеликон е добро място за представяне на книги, но днес е тясна да побере желаещите да видят на живо Румяна Симова, да си вземат автограф върху личен екземпляр на романа „Дневникът на една брюнетка" и стихосбирката „На ръба на света" или и на двете. Така е, защото много са четящите в интернет пространството, които познават и обичат авторката с псевдоним „осичката". Някои са пропътували километри за да дойдат до София за случая. Други ще го направят при следващите представяния в градовете Русе на 28.10 в книжарница Хеликон, Варна на 29.10 в галерия Арт Маркони и Пловдив на 9.11 в галерия Трак Арт.

Водещата Камелия Иванова благодари на всички за присъствието , за съпричастността. Почитаме с минута мълчание току що преселилия се в обществото на мъртвите поети Николай Петев. Слушаме прочувственото му есе, посветено на дъщеря му.

Всичко това се вписва в темата на вечерта, защото темите на поезията на Румяна Симова гравитират около семейството - децата, родителите и разбира се гнева и носталгията по едно ежедневно погубвано от нас самите отечество. Един поглед едновременно отвън, от ръба на света и отвътре от дълбините на сърцето.

Болката в стиховете и хуморът в романа представят една жена в златната възраст на намирането, на безбройните отговорности, която вече не само задава въпроси, а има и част от отговорите. Но не всички за да бъде тепърва интересно. Като редактор на двете книги Камелия Иванова е съпричастна и пристрастна. Не може да не сподели, че при работата и по романа е трябвало „да се бори" със семейството си за достъп до компютъра, борба породена от желание  „да си дочетат  историята".  А авторът споделя , че брюнетката е тази част от самата нея, която никога не си е позволявала да бъде.

Камелия Иванова, Мария Янакиева и Стефан Иванов рецитират любими стихотворения от стихосбирката.

„На ръба на света човек застава сам и богат. Сърцето му е изпълнено с обич, а от раменете му се спуска наметалото на спомените. Душата му е с него, но почти. Нали си на ръба?" Това са размисли на Камелия Иванова в предговора на стихосбирката. Те са написани така, както са написани, така тя е прочела не само редакторски стиховете и. И завършва думите си с най-простото и топло нещо „Обичаме те, Руми!"

Топли думи споделят Стефан Кръстев и Иван Богданов. Със сълзи на очи, сълзи на радост кръщелницата и благодари за това, че благодарение на нея тя чете и то с желание и обич. Самата Румяна Симова отново благодари на всички - на дошлите, на домакините от книжарница Хеликон България, на издателите - изд. Буквите. И се извиват две опашки - една пред щанда за купуване на книги и една пред самата Румяна Симова - за автограф.

 


2013-10-19 | Прочетена: 1687