Аз, виртуалният астронавт - една мечта за Космоса

Критични вибрации

Божан Божков | 2019-03-04


 

Ако се интересувате от космонавтика, от Космоса, или поне космическите изследвания не са ви напълно безразлични, със сигурност сте чували за Светослав Александров. Неговият сайт http://www.cosmos.1.bg/portal/ е известен на всеки космически ентусиаст, както на всеки, който търси информация за космическите полети, за историята на космонавтиката и нейното бъдеще.

Порталът на  Светослав Александров в годините се превърна в най-надеждния източник на информация за космоса. Ако се интересувате от определена космическа мисия, със сигурност ще я откриете там. Той има славата на експерт по космическите въпроси, когото канят различни радио и телевизионни водещи за изясняване на въпросите по космическа тематика.

Защо този портал оцеля през годините, въпреки многото опити за създаване на подобни, които не издържаха дълго? Причината е, че д-р Александров е учен, макар и специалист в друга област – молекулярната биология и се отнася към хобито си както към научната работа: с търпение, упоритост и постоянство събира редовно информация без почивка. Отсява неверните, погрешни сензационни „новини“, като подбира само надеждните източници. Филтрира псевдонаучните и конспиративни небивалици. И разбира се в текстовете му  винаги има  стриктни препратки към използваните източници.

Светослав Александров е автор на две книги – научно-популярната „Космическа колонизация - неосъществената мечта“ и фентъзи романа „Сред пясъците на Саркания“.

Новата книга на д-р Александров  отново е научно-популярна, но е необикновена. В ня ученият не просто разказва. От нея можете да научите, как активно да участвате в изследването на Космоса и без да се налага да се борите за ограничените места в космическите програми.

В наше време могат да се намерят много изображения изпратени от космическите мисии, както от различни телескопи. Ние можем не само да ги разглеждаме. Можем да участваме в обработката им! Можем да  участваме в търсенето на различни обекти. Включително астероиди и комети, които биха могли да са заплаха за Земата. Авторът обяснява как става това и дава пример, за открития направени от ентусиасти.

Разбира се, книгата дава интересна информация и за същността на изследователската дейност и за проблемите при космическите изследвания. Например, защо не можем просто да изпратим камера от GSM, за да получим качествени снимки – реален въпрос, на който често съм се натъквал.

Освен изследването и обработка на изображения можем да изживеем почти реален космически полет посредством симулатор.  В книгата има описание на симулатори на реални полети, спазващи физическите закони.

Това разбира се не е всичко. В наше време всеки може да направи свой спътник и да го изстреля в космоса! Сам, или в колектив всеки може да се кандидатства за финансиране, ако не разполага с достатъчни средства, но има ценна идея за изследване. В книгата има информация от къде могат да бъдат закупени частите за спътника и на какви стандарти трябва да отговаря.

Книгата засяга много въпроси. И за липсата на интерес от страна на държавата към науката, и за борбата за  членство на страната ни в ЕКА. Сериозно внимание се обръща на псевдонауката и конспиративните и на необходимостта от внимателно отношение към вярващите в тях.

Авторът не пропуска и научната фантастика и ролята ѝ за привличане на повече космически ентусиасти, като същевременно дава и някои съвети, за евентуалните бъдещи писатели на фантастични произведения.

Не е пропусната и темата за мотивацията.

В книгата има още много съвети за космическите ентусиасти, които желаят да превърнат интереса си в сериозно занимание, като и да мотивират и други ентусиасти.

Ще завърша с  думите на автора:

„Какви качества ще са ви нужни, за да можете да участвате в космическата сфера?  Днес отговорът е „всякакви“! ..... Работете здраво върху това, в което сте силни и бъдете креативни за да впрегнете таланта си.  Нещата ще се получат!“

Книгата може да бъде закупена в хартиен и електронен вид оттук - https://knigite.bg/book_new.php?pid=418

 


2019-03-04 | Прочетена: 229