“Хартиеното момиче”- Гийом Мюсо

Разказвачи на книги

Вяра Иванова | 2019-07-10


 

Една нетривиална любовна история с интересен сюжет и неочаквана развръзка.

Книга, която разкрива и магията и тежестта на писането и свързаните с това сътресения и преживявания.

Писателят Том Бойд изживява творческа криза. Загубил е любовта на живота си- красивата пианистка Орор, а заедно с нея си е отишло и вдъхновението му. Разорен заради най-добрия си приятел, нещастен, потънал в самосъжаление, той е готов да се откаже от писателската професия, въпреки че, издателят и читателите му очакват от него да завърши нашумялата трилогия, която е написал. 

Приятелите от детството му- Майло, който е и негов издател и Керъл (полицайка), се опитват да му помогнат, но той потъва все по-дълбоко. Дните му минават като сън- с много алкохол и наркотици. В една такава безумна вечер в дома му се появява жена, която твърди, че е Били-героинята от романа му и е паднала от книгата право в реалния свят.

В това е трудно да се повярва и е лесно да се отдаде на опиянението от наркотиците и алкохола, ако жената не е реално съществуваща.

След различни перипетии,двамата сключват сделка- тя ще му помогне да си върне Орор, а той ще напише третия том и ще я върне в книжния свят, с по-добра от досегашната й неприятна съдба. Ситуацията се усложнява, защото почти всички от дефектните екземпляри са унищожени и Били започва да гасне – само последното копие я държи в този свят,  а то минава през много читателски ръце.

Ще успее ли Том да се избави от “синдрома на чистия лист” и да спаси Били, как ще се развият отношенията им?

Всъщност краят ще Ви изненада. А това е запазена марка на Мюсо- да изненадва читателя, когато си мисли, че е разгадал какво ще се случи.

 

 

 


2019-07-10 | Прочетена: 127