Добри мъже от Артуро Перес-Реверте

Разказвачи на книги

Методи Марков | 2019-07-10


Чудесен исторически роман, какъвто само известен и успял романист като дон Артуро може да си позволи да напише и публикува!


От него читателят допълнително към историята научава, колко къртовски труд на писателя стои зад всяка творба, съчетан с много знания и безброй проучвания за избраната епоха и героите ѝ! Това ме накара да ценя още повече произведенията му!

Действието се развива в последните години на XVIII век, току преди избухването на Великата френска революция от 1789 година.

Двама испански акдемици са натоварени от колегите си със задачата да отидат до Париж и да закупят първото издание на великолепна и уникална енциклопедия, с водеща роля в европейското просвещение към момента на издаването ѝ, а и дълго след това. Естествено, това не се нрави на много хора в закостенялата и обхваната от католически догми Испания и наглед нелекото пътешествие се превръща в доста рискована авантюра.

Много ми хареса начина, по който е описано избуялото типично мъжко приятелство между адмирал Педро Сарате и библиотекарят дон Ермохенес Молина.

Другите важни за историята герои - негодникът Рaпосо и абат Брингас ги допълват чудесно и в съчетание с достоверния и подробно описан Париж на просвещението, упадъка и клокочещия бунт, правят книгата много увлекателна. Все пак, като малък минус отчитам, че книгата не би допаднала много на масовия читател, за което и съжалявам.

А и в края на краищата научих, че всеки подвиг се нуждае минимум от поне "двама добри мъже"!!! :)

Стилът на писане ми напомни силно за този на Дюма - това е огромен комплимент за мен!

Преводачката Цвета Кирилова е свършила работата си безупречно!

Искрено се надявам да видя тези приключения добре филмирани, има голям потенциал в историята.


2019-07-10 | Прочетена: 112