Бежанци от Весела Ляхова

Разказвачи на книги

Методи Марков | 2019-07-10


Искам да благодаря на г-жа Весела Ляхова, че се осмели да пробие омертата на червените престъпници и наследниците им, наложена и до днес върху този така преломен и жесток момент от съдбините на нацията ни!!! Проучвала е периода над десет години, самата тя е потомка на бежанци от Беломорска Македония и е разполагала със сведения от първа ръка. 

Това е неин дебют в създаването на роман, но сагата за Кобалище и хората му е предадена изключително добре, в традицията на най-добрите ни майстори на писаното слово!

Започнах романът ѝ "Бежанци" през 2015 година, но понеже не беше мой, а трябваше да го върна, не го дочетох. Трябваха ми години, за да се осмеля да го подхвана отново...

Няма по-страшно нещо от крах на надеждата. Ненарадвали се на мимолетното и така очаквано обединение с отечеството, българите останали в Гърция, в земите на Беломорска Македония и Тракия са подложени на страховит терор, пряко повторение на този след ПСВ. И ако тогава на една част им се е разминало, защото отново са се превили по навик доземи, този път не е имало прошка за никого.

Бягството в България обаче не им донася по-лека съдба. Там те са ненужни никому, особено на безродниците комунисти, завзели властта с помоща на чужда армия агресор и колещи и бесещи най-доброто от народа ни така, както и турци не са го клали. Не стига това, но и бежанците, по повелята на съветските господари на България трябва да припознаят нова, измислена народност, създадена с единствената цел да обезбългари Македония. Най-голямото престъпление срещу нацията ни е извършено от "българи" - наемници с черни сърца, хладен поглед и окървавени ръце! Позор за своя род и произход, проклети во век и веков!

Трябва да се прочете, колкото и да не е леко четиво и се надявам г-жа Ляхова да ни зарадва скоро с нов роман.


2019-07-10 | Прочетена: 130