Да се влюбиш във вещица, Калина Иванова

Разказвачи на книги

Лилия Велчева | 2019-07-15


Когато отвориш книга и не можеш  да я оставиш, докато не прочетеш и последното изречение  в нея, разбираш, че си  срещнала нов талантлив автор. А когато този автор е и  твой съгражданин, изживяването е невероятно.  Затова не мога да не споделя, че имах щастието  лично от  него да получа  творбата му. Запознах се с Калина Иванова, младата  писателка, чиито  роман  Издателство „Буквите” е оценило подобаващо. 

Неусетно стигнах до последните редове : ”Времето за чакане изтече. Събудете се сега.”  В душата ми отекват сентенциите  на авторката и предизвикват размисли:  „ Има един друг свят, свят още невидим за повечето хора, но той е по-реален от материалния свят. Това е светът на  причините. От него се заражда видимият  свят. Затова трябва да развиваме истинските си сетива и да търсим автентичното си лице. Само те могат да  прокарат моста  между световете и да ни помогнат да видим цялостната картина. Няма по-важна  задача на този свят, от това да бъдем себе  си.”  А деликатността? Защо  тази даденост е толкова рядко срещана при  нас  хората? Във връзка с този казус  авторката цитира древна японска  миниатура : ”Жена реже кимоното си, за да  не събуди котката.” Деликатността се култивира  много трудно. За да се докоснем до истинските й измерения, разсъждава авторката, трябва  самите ние да започнем да  изпитваме  дълбоко  уважение към вътрешната същност на  останалите. Какво  ни пречи да чувстваме, да мислим, да се развиваме? Как можем  да  върнем мечтите, които все по-рядко ни навестяват? Въпроси, чиито отговори  ще  намерим в романа  на моята съгражданка Калина Иванова  „Да се  влюбиш във вещица”.

Препоръчвам го  на всички, които обичат да четат, търсят  и  оценяват творчеството  на  младите автори, наши сънародници  и съвременници. Те са доказателство, че и днес  има кой да  „буди” душите ни в трудното  бездуховно време, в което  все още  живеем… 

Благодаря на Издателство  „Буквите” за  сполучливия избор на автор и съдействието, творба му да стигне до нас читателите.

На  Калина Иванова, за завладяваща й творба, благодаря  с възхита! 

Желая й творческо дръзновение, нови  издания и  срещи  с читатели, които  търсят и  ценят хубавите книги! 


2019-07-15 | Прочетена: 359