"Стрихнин в супата" - П.Г. Удхаус

Разказвачи на книги

Иван Богданов | 2019-07-28


“Стрихин в супата“ или силата на заглавието

Вероятно мнозина се чудят от какво е големия белег от лявата страна на шията ми. Има много версии, но истината е прозаична.

Беше първите дни на 1994 г. Работех в единственото студио във Варна, където освен на Златни пясъци се правеше цветен предпечат и естествено в края на годината бяхме заляти от работа. Къде време да боледувам. Шията беше започнала да се подува, но от една страна не ме болеше, от друга – не знаех на какъв лекар да отида. Тогава още даже и не бяха замислени ГП-тата. Когато най-сетне успях да намеря правилния лекар (оказа се лицево-челюстна хирургия) шията ми беше станала тройна и докторите ме сложиха веднага на масата.

И докато ме хващаше упойката, чувах как жена ми дава разрешение да режат „където и колкото трябва“. Всъщност имам и един малък белег точно на гръкляна, но явно не е платила достатъчно на лекарите, за да позабият скалпела.

Та, в първите дни на 1994г, аз се събуждам на системи в Окръжна болница – Варна. Първите дни ми вливаха течности непрекъснато и не можех изобщо да ставам. Помолих съседите по легло, да ми купят някакво интересно криминале от щанда на входа.

Те поговорили с книжарката и ми купили „Стрихнин в супата“ от Удхаус. Това беше първата книга, която му издаваха на български и не знаехме още в какъв стил пише. Та те се доверили на мнението ѝ и ми донесоха книгата. Сега, вероятно, всички знаете как пише Удхаус. Така съм се смял, че щяха да ми се отворят шевовете. Естествено, до края на книгата, така и не намерих криминалето, но тази книжка често си е препрочитам.

Но ми остана обица на ухото за качеството на препоръките на книжарите. Е, и аз като всеки човек се случва да се излъжа. Тази година – два пъти!

А за белега? Ами докторите казаха да ида на следващата година, след като ми зарасне всичко, да го махнат. Но дойдоха едни мутренски времена. Установих, че клиентите ми гледат белега с почитание и изобщо е полезно в ония години да имаш подобен белег.

Е, и аз пуснах разни истории откъде ми е, но това вече е отделна тема.


2019-07-28 | Прочетена: 289